HABERLER>POLİTİKA
24 Şubat 2017 Cuma - 21:53

"Münbiç'in YPG'den temizlenmesi gerekiyor"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Münbiç bölgesinde YPG'li teröristler olduğunu, buranın da temizlenmesi gerektiğini söyledi.

 Münbiç in YPG den temizlenmesi gerekiyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığını ziyaretinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen hafta Türk askerlerinin yerel güçlerle beraber El Bab'ı tamamen kuşattığını hatırlattı.

Doğu ve batı tarafında kuşatma olduğunu ancak güneydeki açık kısmın da kuşatıldığını belirten Çavuşoğlu, şehrin içindeki tüm mahallelerin ve bölgelerin kontrol altında olduğunu kaydetti.

DAEŞ'in bir terör örgütü olduğunun unutulmamasını isteyen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Esasen yöntemlerine baktığımız zaman aynen PKK gibi. PKK'nın geçen sene bazı şehirlerimizde biliyorsunuz el yapımı bombalar, yine patlayıcılar veya diğer kalleşçe saldırıları olmuştu. DEAŞ da aynı yöntemle mahallelerde, sokaklarda, caddelerde el yapımı patlayıcılar yerleştiriyor, başka tuzaklar... O nedenle dikkatli ve titiz olmak gerekiyor. Bazı patlamalar da oluyor biliyorsunuz. Esasen Genelkurmayın da açıkladığı gibi kontrol tamamen bizim elimizde. Şehir tamamen kontrolümüz altında. Ama şehrin şimdi temizlenmesi lazım. Hem değişik patlayıcıların temizlenmesi hem de şehrin içinde değişik bölgelere sızan teröristlerin de El Bab'dan tamamen temizlenmesi lazım."

Ilımlı güçlerin de temizlik yapıldıktan sonra şehrin güvenliğini sağlaması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, El Bab temizlendikten sonra birçok kişinin evine ve şehrine döneceğini vurguladı.

Fırat Kalkanı Harekatı başladığı günden bu yana 50 bine Suriyelinin Türkiye'den bu bölgeye döndüğünü ifade eden Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Esasen Sayın Cumhurbaşkanımızın yıllardır vurguladığı ve başta ABD olmak üzere Avrupalılara, herkese anlatmaya çalıştığı da budur. Terörden arındırılmış bir güvenli bölge oluşturduğumuz zaman, Suriyelileri hiç olmazsa bu bölgede normal hayata döndürebiliriz. Sadece göç ettiği yerlerde bunlara yardım etmemiz yetmez. Bu insanları kendi evlerine döndürmeyi de başarabilmemiz lazım. Bu işin insani boyutunu da ihmal etmememiz lazım."

"MÜNBİÇ, MÜNBİÇLİLERİNDİR"

Çavuşoğlu, bir gazetecinin Fırat Kalkanı Harekatı'nın bundan sonraki adımını sorması üzerine, Münbiç bölgesinde YPG'li teröristler olduğunu, buranın da temizlenmesi gerektiğini söyledi.

ABD ile bölgeye ortak heyet gönderdiklerini anlatan Çavuşoğlu, o ziyaretlerde heyetlerin yaptığı tespitte "Münbiç Münbiçlilerindir, Münbiçli olmayan burayı herkes terk etsin." yönünde bir mesaj çıktığını vurguladı.

Bu mesajın aslında YPG'ye olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"YPG buradaki insanlara zulmediyor, göçe zorluyor ve resmi tapular dahil belgelerin hepsini de yakıyor. Buralarda kendi kantonunu oluşturmaya çalışıyor. Dolayısıyla Münbiç'in de YPG'den temizlenmesi gerekiyor. Sürekli 'ABD'li dostlarımıza, 'Verdiğiniz sözü tutun' dedik. Onlar da 'Münbiç operasyonu biter bitmez, YPG'liler Fırat'ın doğusuna çekilecektir, bu taahhütümüzdür' demiştir. Bir önceki yönetim bunu söylemiştir. Bir önceki yönetim sözünde duramadı. Şimdi yeni yönetime de bu talebimizi gündeme getirdik. Bu talebimizi onlara da ilettik."

Yeni yönetimden de beklentilerinin Münbiç'ten YPG'lilerin temizlenmesi olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Ondan sonraki hedef Rakka operasyonudur. Rakka operasyonunun planlanması çalışmalarını da yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde en üst düzeyde, Sayın Cumhurbaşkanımız düzeyinde, gerek Trump ile gerek CIA Direktörü geldiği zaman bu konular değerlendirilmiştir." ifadelerini kullandı.

Her düzeyde Rakka operasyonunun nasıl ve kimlerle yapılabileceğini değerlendirdiklerini anlatan Çavuşoğlu, "Koalisyonun içindeki ülkelerle Fransa, İngiltere ve Almanya ile bu konuları değerlendirme fırsatımız oldu. Doğru strateji ve doğru gruplarla, kişilerle arazideki güçlerle kolay bir şekilde DEAŞ'ı temizleyebiliriz ve gerçek sahibi Rakkalı insanlara şehri güvenli şekilde teslim edebiliriz. Bunu detaylı şekilde görüşüyoruz, planlıyoruz." dedi.

Bir gazetecinin ABD'nin yeni yönetimiyle ilişkilerin nasıl olacağını soru üzerine Çavuşoğlu, geçen dönemde ABD ile ilişkilerin bu noktaya gelmesinde Türkiye'nin herhangi bir yanlışı veya ABD'ye yönelik hasmane bir tutumu olmadığını söyledi.

Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerek YPG'ye verilen destek, bize saldıran bir terör örgütüyle iş birliği yapmaları, hatta silah vermeleri, gerekse 15 Temmuz hain darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ'nün elebaşı olan Fetullah Gülen'in Pensilvanya'da yaşaması ve bugüne kadar tüm belgeleri, delilleri vermemize rağmen, bırakın iade etmeyi, geçici tutuklama talebimizin bile yerine gelmemesi halkımızın duygularını çok etkiledi. Elbette ilişkilerimizi de etkiledi. Çünkü biz milletimizin talepleri ve bize verdiği yetki neticesinde, halkımızın beklentilerini karşılamak için siyaset yapıyoruz. ABD'lilere de bunu sürekli daha önceki yönetime de hatırlattık. Yani, İlişkilerin düzelmesi için bu konularda adım atmanız gerekiyor. Bize saldıran bir terör örgütüyle beraber olmanın bizim müttefiklik anlayışımızla çelişiyor. Şimdi yeni dönemde de ilişkilerimizi düzeltebilmemiz için önce Türk halkının güvenini kazanmanız lazım."

İki ülke arasında Türk halkının güvenini kazanmadan sağlıklı ilerleme olamayacağına işaret eden Çavuşoğlu, bunun için de daha önceki hataların düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, esasen yeni yönetimin günümüze kadarki yaklaşımından memnun olduklarını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye ile yeni bir sayfa, yeni bir gün başlatma arzusundan memnunuz. Bizim de arzumuz bu. Biz niye müttefikimizle durup dururken kötü olalım. Kötü ilişkilerden ne çıkarımız var ki. Ama bu noktaya nasıl geldiğini sizler de biliyorsunuz. Bu yeni sayfa açma konusunda biz varız. Ama sadece boş bir sayfa olmaz. Bunun içini de birlikte doldurmamız gerekiyor. Geçmiş dönemin hatalarını da açıkça kabul eden yeni bir yönetim var. Bizim de arzumuz o hataların düzeltilmesi, tekrarlanmaması ve ilişkilerimizin tekrar hak ettiği gibi o eski günlere, hatta daha ötesine dönmesidir." 

 
Bab'da mayınlar ve bomba düzenekleri temizleniyor
 
Türkiye Uzay Ajansı kuruluyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TBMM Dışişleri Komisyonundan 'Hocalı' açıklaması
TBMM Dışişleri Komisyonu, AK Parti, CHP ve MHP'li üyelerce yayımlanmasına ...
Erbakan'ı anma gecesinde Kılıçdaroğlu sürprizi!
CHP Genel Başkanı, Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu’nun özel ...
Adalet Bakanlığından 'af' açıklaması
Adalet Bakanlığı, kapalı cezaevinden açık cezaevine ayrılma hükümlerinde ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan Manisa’ya seslendi: Gerekirse idam için de…
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Manisa’da katıldığı toplu açılış töreninde idam ...
Böke’den İzmir’de iddialı referandum tahmini: Yüzde yüz…
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Böke, alan çalışmalarına ...
Başbakan’a İzmir’den pankartlı mesaj!
AK Parti’nin Ankara’da Cumartesi günü vereceği referandum tanıtım toplantısı ...
 
AK Partili Hotar’dan TOKİ Çeşme’de indirim müjdesi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hotar’dan indirim müjdesi geldi.
CHP’de bilişim zirvesi: Aksünger’den önemli mesajlar
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger'in ...
Başbakan açıkladı: Araçlarda kara kutu dönemi
Başbakan Binali Yıldırım Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva