HABERLER>GÜNCEL
26 Ocak 2016 Salı - 10:01

'Kumpas' tazminatlarında rekor Engin Alan'ın

Yüzlerce askerin, kumpas davaları nedeniyle uğradıkları haksızlıkların telafisi için açtıkları davalar bir bir sonuçlanıyor. Halen sonuçlanan 24 davada 27 askerin kazandığı tazminat tutarı 13 milyon 171 bin lirayı aştı.

 Kumpas  tazminatlarında rekor Engin Alan ın

Kumpas davalarının mağduru yüzlerce emekli ve muvazzaf askerin, Adalet Bakanlığı aleyhine açtığı tazminat davalarının devlete faturası ağırlaşıyor. Şu ana kadar sonuçlanan 24 davada 27 askerin kazandığı tazminat miktarı, 11 milyon 276 bin 600 lirası manevi olmak üzere 13 milyon 171 bin 872 lirayı buldu. En yüksek tazminatı kazanan ise 1 milyon 363 bin 650 TL ile emekli Korgeneral Engin Alan oldu.   

Kumpas Mağdurları Derneği (KUMPASDER) Başkanı emekli Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, açtıkları tazminat davalarına ilişkin Milliyet gazetesinden Mert İnan'a konuştu. Üçok, şunları söyledi: “Maddi manevi tazminat davaları her kumpas mağdurunun ikamet ettiği Ağır Ceza mahkemelerinde açılıyor. Açılan davaların amacı haksız tutuklama ile ilgili ortaya çıkan maddi, manevi zararın giderilmesidir. Haksız tutuklamalar ile sadece cezaevinde alıkoyulma süresi anlaşılmamalıdır. Kumpaszedeler sadece hapiste yatmakla kalmadılar. Arkadaşlarımız tutuklu kaldıkları süre içinde TSK mensubu olarak elde edecekleri terfilerden de mahrum bırakıldılar. Birçok arkadaşımız general olabilecekken Personel Kanunu’nda yer alan tutukluluk süresi nedeniyle terfi edemedi. Bu arkadaşlarımız bekleme süreleri dolduğu için emekli edildiler. Mahkemeler açılan davalara sadece haksız tutuklama olarak değil, aynı zamanda bu kişilerin gelecekteki başarıları ve mevkilerinin ellerinden alınmış olduğunu göz önünde bulundurarak karar vermesi gerekir.” “Bir mahkemede kumpas mağduru arkadaşımıza 40 bin lira tazminat bedeline hükmederken başka bir mahkeme bir diğer arkadaşımıza 1 milyon lira tazminat ödenmesine karar verebiliyor.

'ACILARI KARŞILANMALI'
Tüm mahkemelerin bu davaları basit haksız tutuklama olarak görmeyip, kumpaszede olan kişilerin istikballerinin ellerinden alındığını bilmesi gerekir. Tazminat almaya hak kazanan arkadaşlarımızın dosyaları Maliye ve Hazine avukatları tarafından inceleniyor. Mahkeme kararları Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nde temyize gidiyor. Yargıtay 12. Ceza Dairesi son kararı verecek merci. Balyoz Davasında 360’dan fazla arkadaşımız yargılandı. Vefat eden arkadaşlarımız oldu. İçimizde en büyük acıyı çekenler vefat edenlerin aileleridir. Bu ailelerin acılarını karşılayacak yasal düzenleme mutlaka yapılmalıdır.”



ÜÇOK: BU PARALAR ONLARDAN TAHSİL EDİLSİN
“F Tipi suç örgütü TSK’ya kumpas kurdu” diyen Üçok şöyle devam etti: “Kumpas nedeniyle TSK yapısında büyük hasarlar meydana geldi. Komuta kademesi değişirken, birçok arkadaşımız TSK’nın dışına itildi. Devletin hukuken rücu hakkı var. Devlet bu hakkı kullanarak TSK mensuplarına kumpas kuran yasadışı örgüt elemanlarından tazminat paralarını tahsil edebilir. Kumpasçılar nedeniyle ortaya çıkan bu ekonomik tablonun devlet tarafından ödenmemesi gerekir. Bu paralar devlet mekanizmalarına sızan yasadışı F tipi elemanlarından kuruşuna kadar tahsil edilsin.” 


BALANLI VE SAYGUN DA TAZMİNAT DAVASI AÇTI
Balyoz ve Ergenekon gibi Kumpas iddiasının araştırıldığı davalarda sanık olan yüzlerce kişinin açtığı tazminat davaları çeşitli mahkemelerde sürüyor. Dönemin Harp Akademileri Komutanı emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, hak kaybı nedeniyle 5 milyon lira tazminat talebiyle dava açtı. Balyoz davası mağdurlarından Emekli Orgeneral Ergin Saygun da, ailece yaşadıkları maddi manevi kayıplar nedeniyle 1 milyon 100 bin liralık tazminat davası açan isimlerden. 

 
Kocaoğlu planlamada ‘ihtisas mahkemesi’ istedi!
 
Medyaya 'geleneksel aile' denetimi geliyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkent'te dehşet gecesi: 4 ölü, 2 yaralı
Ankara'da cinnet getiren kişi, tabancayla eşi, kızı ve oğlunu öldürüp, ...
Bağdat Caddesi'nde tecavüz dehşeti
İstanbul'un en kalabalık bölgelerinden Bağdat Caddesi’nde, tecavüz dehşeti ...
İzmir'de yeni doğan bebeği sokağa attılar!
Buca'da kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, yeni doğan erkek bebeği bir ...
 
THY 116 seferini iptal etti
Türk Hava Yolları (THY), İstanbul'da beklenen yoğun kar yağışı nedeniyle ...
İzmir’de korkunç son: Suriyeli kadın yangında can verdi
İzmir'in Bayraklı İlçesi'nde, mutfakta çıkan yangında, 4 çocuk annesi ...
İzmir’den kadın milletvekillerine mektup!
İzmir’de, PTT önünde basın açıklaması yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız ...
 
Sendika, STK’lar ve CHP İzmir: Türkiye'ye barış, akademilere özgürlük!
İzmir Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri bir basın açıklaması yaparak akademisyenlere ...
İzmir’de dehşet: Ormanda ceset bulundu
İzmir’in Menemen İlçesi'ndeki ormanlık alanda, av tüfeğiyle vurularak ...
İzmir’deki patlama kurbanı toprağa verildi
İzmir’in Buca İlçesi'ndeki bir evde meydana gelen patlamada hayatını kaybeden ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva