HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Temmuz 2017 Cumartesi - 10:18

'İzmir'in melekleri' dünyaya örnek oldu

“Melek İzciler” adıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulan izci grubu, Dünya Bağımsız İzciler Örgütü'ne üye ilk engelli izci grubu oldu.

 İzmir in melekleri  dünyaya örnek oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Melek İzciler” projesi, dünyada bir ilki gerçekleştirdi. Proje kapsamında engelli izciler ve gönüllü vatandaşların da katılımıyla 300 kişilik bir izci grubu haline getirilen Engelsizciler Ünitesi, aynı zamanda Dünya Bağımsız İzciler Örgütü'ne (WOIS) üye ilk engelli izci grubu oldu.

AKGÜR'E BÜYÜK ONUR
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu çalışmalarına öncülük eden Esin Akgür "Engelli İzciler Dünya Masası Başkanı", Emel Pektezel ise "Engelli İzciler Avrupa Masası Başkanı" seçildi. Esin Akgür tarafından yazılan “Melek İzciler” tez çalışması, dünyada sistemli hale getirilmek üzere farklı dillere çevrildi.

2016 yılında Dünya Bağımsız İzciler Örgütü üyesi olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelsizciler Ünitesi, izcilik eğitimi verdiği engelli öğrencilere, derslerde öğrendiklerini izci kampında uygulama olanağı sağlıyor. Gümüldür'de açılan Engelsizciler Yaz Kampı Kampı boyunca yüzme, drama, baskı çalışmaları, sabah sporları, sosyal yaşam becerilerinin uygulanması, teknik iz ve işaretler eğitimi ve çeşitli sosyal faaliyetlerle, izcilerin hayatlarını tek başına devam ettirmeleri kolaylaştırılıyor.

BU KAMP DÜNYALARA BEDEL
İzcilerin becerilerini arttırmak amacıyla kurulan ve engelli çocukların aileleri ile farkında olup katılmak isteyen tüm gönüllü katılımcılara açık olan Engelsizciler Yaz Kampı, kaynaştırmalı eğitim veriyor.

Kampın gönüllülerinden Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Sıla Deren Toker, bu grupla tanışmasını ve yaptıklarını şöyle anlatıyor:

"Burayla tanışma hikayem annem sayesinde oldu. Bir gece beni bu kampa getirdi. Kına gecesi yapıyorlardı. Ortamı gördüm ve çok etkilendim. 'Ben de bu projede yer almalıyım' diye düşündüm. Burada farklı etkinliklerimiz var. Birlikte resim yapıyoruz. Sabah kahvaltımızı, öğlen ve akşam yemeğimizi birlikte yiyoruz. Genelde bir oyun havası oluyor; dans ediyoruz, halay çekiyoruz, çok eğleniyoruz. Ama burada beni asıl etkileyen, herkesin birbirine çok sıcak davranması."

Tarih öğretmeni olan Didem Akyol ise, “Burada engelli arkadaşlarımızı daha yakından tanıma, ailelerinin duygu ve düşüncülerini gözlemle fırsatınız oluyor,  empati kurabiliyorsunuz” şeklinde konuşuyor.

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Seda Özbay, gönüllü olarak geldiği kampta çok güzel günler geçirdiklerini belirterek, "Beraber yaptığımız etkinliklerle iletişimimiz güçleniyor. Daha çok ve daha çabuk kaynaşıyoruz ve hiçbir sorun yaşamıyoruz” diyor.

ONLARIN HİKAYESİ FARKLI
15 yaşındaki Down Sendromlu kardeşiyle beraber Engelsizciler Kampı’nda yer alan lise öğrencisi Berfin Elvan, düşüncelerini şöyle özetliyor:

“İzci kampına gelmeden önce kardeşimle sürekli bir kavga ve karmaşa içerisindeydik ama buraya geldikten sonra bana karşı daha sakin olmaya başladı; aramızdaki bağ çok daha kuvvetlendi. Burada beraber etkinlik yapabiliyoruz. Bana çok düşkün oldu. Kardeşimle bana iyi iletişim imkanı sunduğu için bu kampı ve bu grubu çok seviyorum.”

Annesi ve babası görme engelli olan 10 yaşındaki Nehirsu Güler’in hikayesi ise daha farklı.. Herkes çocukları için bu kampta buluşurken, o anne ve babası için geliyor. Anne ve babasının her yerde gözü olan Nehirsu, bu kampın onlara çok iyi geldiğini söylüyor. Anne Ayten Güler “Biz burada çok eğleniyoruz, kaynaşıyoruz" diyerek emeği geçenlere samimi teşekkürlerini sunuyor.

 
Şok eden görüntü: Cenazeyi böyle kaçırdılar!
 
AB: Türkiye'ye artık daha az bağımlıyız
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Urla'da öğrenciler şehitlere saygı için yürüdü
Urla Belediyesi Yaz Okulu öğrencileri Şehitlere saygı için yürüdü. Urla ...
Dönüşüme İzmir damgası: Uzundere yükseliyor
"Uzlaşma ve yerinde dönüşüm" stratejisiyle Türkiye’nin kentsel dönüşüm ...
Dünyanın her yerinden geldiler: Karşıyakalı öğrenciler çok şanslı
Karşıyaka Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi (KARGEM), öğrencilere dil ...
 
İzmir evlenmek için oraya akın ediyor: O tarihler full çekiyor!
Bugüne kadar on binlerce çiftin evliliğe adım attığı yer olan Kültürpark ...
Bornova Belediyesi'nde mutlu son: Grev pankartları indi!
Bornova Belediyesi şirketi İZBAŞ'da 53 personeli kapsayan toplu iş sözleşmeleri ...
Selçuk'ta kız futbol takımından Başkan Bakıcı’ya ziyaret
Selçuk Belevi Gençlikspor Kulübü’nün başarılı kız futbolcuları Selçuk ...
 
Başkan Pekdaş muhtarları dinledi
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, ilçedeki muhtarlarla bir araya gelmeye ...
Şakir Süter Gazetecilik Yarışması başvuruları devam ediyor
Bergama Belediyesi tarafından Bergamalı gazeteci-yazar merhum Şakir Süter ...
Karabağlar’da Başkan ve halktan TOKİ isyanı: Üniversite istiyoruz!
Uzundere’deki 87 hektarlık alanın TOKİ’ye devredilmesinin ardından hem ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva