HABERLER>POLİTİKA
16 Temmuz 2019 Salı - 08:22

'İhale' polemiği: CHP'li Sındır'dan AK Partili Kırkpınar yanıt ve davet!

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır’ın KÖİ İhaleleri ile ilgili yaptığı açıklamalara AK Parti İzmir Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Yaşar Kırkpınar yanıt verdi. Kırkpınar, ihalelerin denetlenebilir ve teftişe açık nitelikte olduğunu belirtti. Kırkpınar'a karşılık veren Sındır ise "Şehir Hastanelerinin herhangi birisinin sözleşmesini milletin ve hatta iktidar partisinin bir vekili olarak Kırkpınar görmüş müdür?" dedi. Sındır, Kırkpınar'a 'konuyu kamuoyu önünde tartışalım önerisi'ni getirdi.

 İhale  polemiği: CHP li Sındır dan AK Partili Kırkpınar yanıt ve davet!

Kamu Özel İşbirliği ihaleleri (KÖİ) ile ilgili olarak CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır'ın 'Şehir Hastaneleri' üzerine yaptığı açıklama kent siyasetinde tartışmalar neden oldu.

AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır’ın KÖİ İhaleleri ile ilgili yaptığı açıklamanın gerçeklerle bağdaşmadığını ifade etti. CHP’li Sındır’ın sadece yaşanan bazı olumsuzlukları ela alarak açıklama yaptığını belirten Kırkpınar, 17 Yıllık AK Parti Hükümetleri dönemi boyunca yapılan KÖİ ihaleleri sonucunda ülkemizin özellikle sağlık, alt yapı ve ulaştırma alanında çağ atladığını söyledi.

Kırkpınar açıklamasında; “Ülkemizde KÖİ alanında Yap-İşlet-Devret (YİD), Yap-Kirala-Devret (YKD), Yapİşlet (Yİ) ve İşletme Hakkı Devri (İHD) modelleri uygulanmaktadır. Kamu-özel sektör işbirliği sayesinde ülke kalkınmasına dönük önemli işler kısa sürede ve az maliyetle tamamlanmış, bu model ile bugüne kadar hayata geçirilen 242 projenin toplam sözleşme değeri 140 milyar doları bulmuştur. Ülkemizde yatırımlarının önemli bir motivasyonu olan kamu özel sektör işbirliği kapsamında 242 proje hayata geçirildi. Bunların toplam yatırım tutarı 63,8 milyar dolar ve projelerin toplam sözleşme değeri yaklaşık 140 milyar dolar değerindedir. Yapım aşamasında olan ve yapımı tamamlanan 32 projenin yatırım tutarı 40 milyar 360 milyon 770 bin lirayı bulmuş, bu projeler arasında İstanbul Havalimanı başta olmak üzere, otoyol, şehir hastaneleri, limanlar ve gümrük altyapı tesisleri yer almaktadır” ifadelerine yer verdi.

 “DEV PROJELERE İMZA ATILDI”
Tüm dünyaya örnek olan model sayesinde dev projelere imza atıldığını dile getiren AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, “Bununla birlikte Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığımızca hazırlanan ‘Kamu-Özel İşbirliği Raporu’na göre, kamu-özel sektör iş birliği modeli, özellikle otoyol, köprü, havalimanı gibi altyapı yatırımları ile hastane gibi kamu hizmetlerinin sunumunda alternatif bir finansman modeli olarak önem taşımaktadır. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığımızca hazırlanan raporda, ağırlıklı olarak ulaştırma, sağlık ve enerji alanlarında kullanılan yöntemin gelecek dönemlerde farklı sektörlerle birlikte kentsel altyapı ve küçük ölçekli projelerde de kullanılması bekleniyor” dedi.

KAMU YATIRIM HARCAMALARINDAN AZAMİ DÜZEYDE TASARRUF
Buradan hareketle Kamu yatırım harcamalarından azami düzeyde tasarruf edildiğini belirten Kırkpınar, “ CHP İzmir Milletvekili Sayın Kamil Okyay Sındır,  kamuoyunu yanıltıcı bir açıklama yaparak KÖİ le ilgili gerçek dışı iddialarda bulunmuştur. Ulusal ve Uluslararası düzeyde açık ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilen KÖİ ihaleleri bağımsız Türk yargı sistemi tarafından da denetlenebilir ve teftişe açık niteliktedir. Garanti mekanizması olarak adlandırılan sistem ile talep garantisi, kamulaştırma maliyetlerinin üstlenmesi, enflasyon ve kur riski üstlenimi gibi konu başlıklarında kamuya çeşitli yükümlülükler düşmektedir. Ancak bu riskler kamu bütçesi açısından ödenebilir seviyede olmak zorundadır. Ayrıca, tüm koşul ve risklerin değerlendirilmesiyle yapılan ve yapılacak olan iyi bir fizibilite çalışmasının da muhtemel başarısızlıkları ve olumsuzlukları önleme konusunda oldukça etkili olduğunu hatırlatmada fayda görmekteyiz. Özellikle sağlık alanında kazanılan önemli tecrübenin diğer sektörlere de katkı sağladığı görülmektedir. Proje geliştirme ve sözleşme yönetimi süreçlerinde Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan KÖİ şehir hastaneleri projelerinin, ülkedeki KÖİ iklimine sağladığı olumlu katkılar yadsınamaz. Nitekim 17 yıllık AK Parti hükümetleri döneminde özellikle sağlık ve ulaştırma alanında adeta çağ atlayan ülkemizde bu konuda kamu-özel işbirliği uygulamalarıyla milli bütçeyle gerçekleştirilemeyecek birçok altyapı yatırımları da hayata geçirilmiştir” şeklinde konuştu.

SINDIR'DAN YANIT VE DAVET 
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır’ın Kamu-özel sektör işbirliği (KÖİ) İhaleleri ile ilgili yaptığı açıklamalara yanıt veren AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar’a Sındır’dan cevap ve davet geldi. Sındır, “Sayın Yaşar Kırkpınar’ı konu ile ilgili kamuoyu önünde karşılıklı görüşmeye davet ediyorum” dedi.

'ŞEHİR HASTANELERİNİN HERHANGİ BİRİSİNİN SÖZLEŞMESİNİ KIRKPINAR GÖRMÜŞ MÜDÜR?'
Sındır bir açıklamayla Kırkpınar’a sorular yöneltti. Sındır, “Sayın Kırkpınar’a soruyorum: Şehir Hastanelerinin herhangi birisinin sözleşmesini milletin ve hatta iktidar partisinin bir vekili olarak Sayın Kırkpınar görmüş müdür? Görebilir mi? İsterse kendisine verirler mi? Milletimize hesabını verebilir mi? Sayıştay denetleyebilir mi?  Kamu İhale Kurumu denetleyebilir mi? Devletin hangi kurumu bu ihaleleri denetleyebilir? Yoksa bunların hiçbirisi mümkün değil midir? Tüm sorularımızın cevabını kendisinden bekliyoruz. Yaptığımız açıklamalar komisyon görüşmelerinde de dile getirildiğinde neden başka bir AKP’li vekil o esnada bu açıklamalarımıza cevap veremedi? İzmir Milletvekili Sayın Yaşar Kırkpınar’ı konu ile ilgili kamuoyu önünde karşılıklı görüşmeye davet ediyorum” dedi.

 
S-400 sevkiyatı aralıksız devam ediyor
 
Göztepe bombayı patlatıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AB'den Türkiye'ye yaptırım kararı: Dışişleri'nden tepki!
Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye, Kıbrıs açıklarındaki doğalgaz ve petrol ...
Darbeye direnişin 3. yılında önemli mesajlar!
Atatürk Havalimanı'nda halka hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Hiçbir ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan S-400 açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün yeni binasının açılış ...
 
15 Temmuz özel oturumunda gerginlik!
Darbe girişiminin 3. yılı nedeniyle TBMM'de düzenlenen özel gündemli oturumda ...
Bakan Çavuşoğlu'ndan kritik görüşme
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek ...
FETÖ’nün mağdur ettiği CHP’li eski Vekil’den 15 Temmuz mesajı!
2012 yılında Ergenekon davası üzerinden FETÖ tarafından mağdur edilen ...
 
Beştepe'de 15 Temmuz için anma töreni
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “15 Temmuz Demokrasi ve Milli ...
CHP’nin gençleri Gediz Nehri için büyük atladı!
Her senenin Temmuz ayının ikinci haftası dünyanın çeşitli yerlerinde eş ...
CHP Buca’da teşekkür ve öz eleştiri bir arada: Tek başımıza girseydik kazanamazdık!
CHP İzmir İl Örgütü, ilçe danışma kurulu toplantılarını sürdürüyor. Parti ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva