HABERLER>GÜNCEL
11 Mayıs 2011 Çarşamba - 14:43

'Hemşirelerin yüzde 82'si mobbing kurbanı'

DEÜ Hastanesi Pediatri Yoğun Bakım Sorumlu Hemşiresi Uzman Hemşire Ebru Melek Özçelik, hemşirelerin duygusal tacize uğrama oranının yaklaşık yüzde 82 olduğunu söyledi

 Hemşirelerin yüzde 82 si mobbing kurbanı

İZMİR - DEÜ Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü ve DEÜ Hemşirelik Yüksekokulu işbirliğinde düzenlenen 12 Mayıs Hemşirelik Haftası açılış töreni, Tıp Fakültesi Derslikler Grubu Kurucu Öğretim Üyeleri Konferans Salonu'nda yapıldı.
    
Etkinlik kapsamında, ''Sağlık Çalışanlarına Şiddet'' konulu bir panel gerçekleştirildi. Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Gülay Eşrefgil başkanlığındaki panele, DEÜ Pediatri Yoğun Bakım Sorumlu Hemşiresi Uzman Hemşire Ebru Melek Özçelik, DEÜ Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürkan Ersoy, Göz Servisi Personeli Ali Hıdır Korkmaz konuşmacı olarak katıldı.
    
Uzman Hemşire Özçelik, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, günümüzde sağlık çalışanlarının, diğer iş yerlerinde çalışanlara göre şiddete uğrama oranının 16 kat daha yüksek olduğunu aktararak, Türkiye'de tüm sağlık çalışanları içinde en çok şiddete maruz kalan grubun hemşireler olduğunu kaydetti.
    
Özçelik, şu görüşleri dile getirdi: ''Türkiye'de tüm sağlık çalışanları içerisinde hemşirelerin şiddet görme oranı yaklaşık yüzde 82. Üç ilimizde binden fazla sağlık çalışanının katıldığı bir çalışmada, şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarının yüzde 52,5'ini kadınlar oluşturuyor. Yine yapılan bir çalışmada, acil servis hemşirelerinin yüzde 70'i şiddet görüyor.
    
Ülkemizde 16.00- 08.00 saatleri arasında çalışan hemşireler daha çok şiddete maruz kalıyor. 2005'te yapılan bir araştırmada, Türkiye'de acil servislerde çalışan hemşirelerin yüzde 99'u sözel, yüzde 20'si fiziksel saldırı görürken, 2010'da sözel saldırı yüzde 91'e, fiziksel şiddet ise yüzde 75'e yükselmiş. Şiddete başvuranların yüzde 64,2'si hasta yakınları. Bu kişilerin daha çok alkol ve madde bağımlısı oldukları gözleniyor. Saldırganların yüzde 78,1'i erkek. Yüzde 52'si 21-30 yaşlarında. Çoğunun eğitim düzeyi düşük. Şiddete maruz kalan hemşirelerin tutumlarına bakarsak, yüzde 89'u hastalarına bakmaya devam ediyor. Hemşirelerin yüzde 83,5'i şiddet yönetimi eğitimi alma yönünde istekliler.''
    
Bezdirinin de son yıllarda önemi artan bir kavram olduğuna değinen Özçelik, ''Türkiye'de 700 hemşireyle 11 merkezde yapılan bir çalışmada, hemşirelerin yaklaşık yüzde 87'si bezdiri yaşamış, en yaygın bezdiri davranışı olarak, başkalarının huzurunda bir kişi tarafından küçümsendiklerini belirtmişler. Hemşirelerin yüzde 10'u yaşadıkları bu olay karşısında intiharı düşünmüş. Sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesi için 2008'de özellikle toplam 78 çalışma incelenerek yapılan değerlendirmede, önerilerde daha çok eğitime odaklanılmış, organizasyonel yaklaşımlar öneriliyor, politika, mevzuatla ilgili öneriler ve şiddete sıfır tolerans önerisi en çok üzerinde durulan konular'' diye konuştu.
          
DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, açılış konuşmasında, tüm dünyada sağlık hizmetinin, eşitsizliğin giderilmesi halinde adil dağıtılabileceğini belirterek, ''Adaletin olmadığı bir toplumda sağlığın önemi kalmaz'' dedi.
 
Hemşirelik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Zuhal Bahar da bu yıl Hemşirelik Haftası etkinlikleri kapsamında ''sağlıkta eşitsizlik'' temasını işlediklerini dile getirerek, ''Tüm dünya ülkelerinde işsizlik, işsizliğe bağlı yoksulluk ve sosyal güvenceden yoksunluk, sağlıkta eşitsizlik kavramını karşımıza çıkarıyor. Hepimizin sağlıklı bir çevrede yaşaması için uluslararası güç birliğine gereksinim var'' dedi.

Başhekim Prof. Dr. Eyüp Hazan da, hemşirelerin, toplum sağlığını belirli düzeye taşımak için kutsal bir görev yerine getirdiklerini belirterek, ''Hemşirelerin sosyal ve ekonomik imkanlarının, mevzuat dahilinde en yüksek düzeyde tutulması ve kadro probleminin çözülmesi gerektiğine inanıyorum. İyi bir sağlık hizmeti için hemşire sayısı kadar hemşire niteliği de çok önemli'' diye konuştu.
    
Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Gülay Eşrefgil de yetersiz hemşire sayısının, istenmeyen olaylarda artış yarattığını, çok sayıda hemşirenin günlük çalışma ortamında, her geçen gün artan iş yükü altında ezildiğini ifade etti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çağlayan’a ‘Van Minüt’ tişörtü
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’a ziyaret ettiği sergide, ...
İstanbul'daki 'iki şehir' projesi açıklandı
Başbakan Erdoğan, iki şehirden birini İstanbul'un Avrupa yakasında Karadeniz ...
Sakız ağacı saksıda yaşam mücadelesinde
Çeşme’de yaşayan Metin Gemici, bölgede yok olmaya yüz tutmuş sakız ağaçlarını ...
 
ÖSYM savunmasında suçluyu açıkladı
ÖSYM, YGS'nin iptali için açılan davayla ilgili savunması mahkemeye vermişti. ...
Bakan Akdağ’ın ayakkabısını silen Vali
Muş Valisi Ali Çınar, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın ayakkabılarını temizlemek ...
Unutulan 'servet' satılığa çıktı
ESHOT Genel Müdürlüğü ilginç bir ihaleye çıkıyor. Belediye otobüslerinde ...
 
Torbalı da 'ağır cezalık' oldu
Müfettişlerin yaptığı incelemede 2004 - 2007 yıllarında 34 ihalenin de ...
Kemalpaşa'da inanılmaz ölüm
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde, anahtarını unutunca, bina çatısına bağlı ...
Enis Berki’yi kaybettik...
İzmir’in simge isimlerinden milli tenisçi 69 yaşındaki Enis Berki, solunum ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva