HABERLER>SAĞLIK
22 Ocak 2020 Çarşamba - 10:18

'Gizemli virüs' Türkiye için tehlike yaratır mı?

Çin’de 6 kişiyi öldüren ve “gizemli virüs” olarak nitelendirilen yeni koronavirüs türünün insandan insana geçtiği belirtildi. Hong Konglu uzmanlar yeni virüsün genetik yapısının SARS virüsü ile %80 örtüştüğünü söyledi. Sağlık Bakanı Koca, Çin'den yayılan gizemli virüse ilişkin ise, Türkiye'de şu anda virüs taşıyan bir hasta ya da risk olmadığını söyledi.

 Gizemli virüs  Türkiye için tehlike yaratır mı?

Aralık 2019’da Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve 2002’de yine ilk kez Çin’de görülerek 790 kişinin ölümüne yol açan akut solunum yolu sendromu (SARS) salgınını hatırlatan ‘gizemli virüs’ten etkilenenlerin sayısı 224'e çıktı, bunlardan 6'sı hayatını kaybetti, 170'inin tedavisi sürüyor, 44 kişinin ise durumu ağır. İngiliz uzmanlar ise vaka sayısının binin üzerinde olduğunu, Çin’in gerçek vaka sayısını gizlediğini ileri sürdü. Dünya Sağlık Örgütü acil toplantı kararı aldı.

DÜNYA ALARMDA!
Virüsün yol açtığı zatürre benzeri şikayetlerin Çin dışındaki ülkelerde de görülmesi ve Çin Ulusal Sağlık Komisyonunun, daha önce sadece hayvanlardan insanlara geçtiği söylenen ‘gizemli virüs’ün insandan insana da bulaşabildiğini açıklanması SARS’ta olduğu gibi ülkelerarası salgın riskini akıllara getirdi. Çin dışında rastlanan vakalarda, hastaların Wuhan'a seyahat etmiş kişiler olması ise salgın olasılığını güçlendirdi. Bu nedenle birçok ülke, Çin’den gidenlerin kontrolden geçirilmesi için havalimanları ve gümrük kapılarında önlemler alıyor. Avustralya, Hong Kong, Japonya, Güney Kore havalimanları sağlık taramalarının artırılacağını açıklarken, ABD'de ise en az üç havalimanında Çin'den giden yolcuların sağlık taramasından geçirilmeye başlandığı belirtildi.

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü de, "gizemli hastalık" nedeniyle İstanbul Havalimanı'ndan Çin’e sefer yapan havayolu şirketlerini önlem almaları konusunda uyardı.

BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA
Koronavirüs yaygın virüsten oluşan büyük grup. Çin'de Vuhan şehrinde zatürre geçiren hastada tespit edildiğini biliyoruz. Dün itibariyle 295 vakada tespit edildiğini biliyoruz. Dünya Sağlık Örgütü'nün bir takım tedbirlerin alınması noktasında çabası var. Şu anda bizde herhangi bir hastanın riskli hastanın olmadığını söylemek istiyorum. Şu an Türkiye için herhangi bir riskin söz konusu olmadığını belirtmek istiyorum. Çin'den gelen riskli bir hastayı karantina odamıza alıp özel ambulansla belirlenen hastaneye götürülmesi şeklinde hazırlığımız var. Bugün Bakanlığımızda bir risk değerlendirme toplantısı yapılacak. Dünya Sağlık Örgütü termal kamerayı Türkiye için önermiyor ama termal kamera dahil bütün hazırlıklarımızı yaptık.

ÇİN VİRÜSÜ TÜRKİYE İÇİN RİSK TEŞKİL EDER Mİ?
SARS benzeri yeni Çin virüsünün Türkiye açısından tehlike yaratıp yaratmayacağını değerlendiren İÜC Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD öğretim üyesi Doç. Dr. İlker İnanç Balkan, Çin’de ‘gizemli hastalık’ yapan virüsün seyahat ile kolayca taşınabileceğinin altını çizdi. 

Türkiye’nin salgın bölgesine uzak olmakla birlikte Çin takvimine göre 25 Ocak’ta başlayacak olan yeni yıl tatili nedeniyle çok sayıda turistin ülkemizi ziyaret etmesinin beklendiğini belirten Doktor İlker İnanç Balkan, “Hastalığın kuluçka süresi ve bulaşma yolu kesin olarak bilinmediğinden Çin'den, özellikle de Wuhan şehri ve çevresinden gelen her yolcunun mutlaka muayene edilmesi, ateş ve/veya solunum bulguları var ise belirli merkezlerde tetkik edilmesi ve toplum içine çıkmadan önce hastalığın dışlanması en kritik önlem olacaktır” dedi.

 
Kaybolan tatlar Gaziemir'de hayat bulacak!
 
Türkiye'den Rum kesimine BM'de engel!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yanlış ilaç 20 kişiyi kör etti iddiası!
Kırıkkale'de bir göz hastalıkları hastanesinde yanlış tedavi sonucu yaklaşık ...
İzmir için yeni salgın alarmı: Uyuz gitti, domuz gribi geldi!
İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, son günlerde kentte artan ...
İzmirli Hasan için yardım çığlığı!
İzmir'de, lösemi ile mücadele ederken kemoterapi sırasında beyninde pıhtı ...
 
Safra kesesinden bin 122 taş çıkarıldı
Manisa'da ameliyat edilen bir kadın, safra kesesindeki bin 122 adet taşın ...
Kritik uyarı: Felç edebilir!
Türkiye'de yılda yaklaşık 1 milyon ton tüketilen midye ile ilgili bilgi ...
Ağrıyla hastaneye gitti, karnından 11 kiloluk kitle çıkarıldı
Zonguldak'ta, karın ağrısı şikayetiyle hastaneye giden Selahattin Heper'in ...
 
Sağlık Bakanlığı'ndan grip açıklaması
Sağlık Bakanlığı'nın grip vakalarıyla ilgili yaptığı açıklamada "Vaka ...
Özel çocuklar artık 'gölge öğretmeni' ile okula gidebilecek
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), otizm spektrum bozukluğu olan ve kaynaştırma ...
Bakan Koca'dan anestezi ilacı açıklaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bizim ilaç takip sistemimiz var. İlaç takip ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva