HABERLER>YAŞAM
2 Mart 2019 Cumartesi - 13:49

'Emekli' öğrenci, beşinci diplomanın peşinde

İzmir'de emekliliği dinlenme değil, eğitim için fırsat bilen 51 yaşındaki yüksek mühendis Ender Atmaca, üçüncü yüksek lisans diploması için 20 yıl önce bıraktığı üniversite sıralarına döndü.

 Emekli  öğrenci, beşinci diplomanın peşinde

İzmir'de doğan Atmaca, 17 yaşındayken İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Mühendisliği Bölümü'nü kazandı. Üçüncü sınıftayken çift anadal imkanıyla aynı okulda metalurji ve malzeme mühendisliği eğitimine de başlayan Atmaca, 1992 yılında iki mühendislik diplomasıyla mezun oldu.

Atmaca, mezun olduktan sonra özel şirkette çalışmaya başladı ancak içindeki eğitim aşkı sona ermedi. İş hayatı devam ederken 1994'te İTÜ'de makine mühendisliği alanında yüksek lisans programına başlayan Atmaca, yüksek lisans eğitimi sürerken 1996'da Marmara Üniversitesinde işletme alanında yüksek lisansa kaydoldu.

Atmaca, İTÜ'deki yüksek lisansını 1998'de tamamlayarak yüksek mühendis oldu ancak 1999'da eğitim için ABD'ye gidince Marmara Üniversitesindeki yüksek lisans programını tez aşamasındayken bıraktı.

EĞİTİM AŞKI ÜLKE SINIRLARINI AŞTI
ABD'de Illinois Üniversitesindeki mühendislik yönetimi yüksek lisans programını 2002'de tamamlayan Atmaca, bir süre ABD'de global ağır makineleri üreten şirkette çalıştı. Yüksek mühendis Atmaca, aile ve vatan özlemiyle 2007'de Türkiye'ye döndü ve bir şirkette yönetici olarak çalışmaya başladı.

Bu sürede Marmara Üniversitesinde yarım kalan yüksek lisans programını yoğun iş hayatı nedeniyle tamamlayamayan Atmaca, 25 yıllık çalışma hayatının ardından emekli oldu. Emekliliği dinlenme değil, eğitime devam etmek için fırsat bilen Atmaca, yüksek lisansı tamamlamasına imkan veren yasal düzenlemenin çıkmasıyla bu akademik yıl başında İzmir Demokrasi Üniversitesinde öğrenci sıralarına döndü.

İki ders aldığı ilk dönemde 4 üzerinden 3,20'lik ortalama başarısı gösteren Atmaca, ikinci dönem tezini hazırlayacak.

"HEDEFLER YENİ BAŞLIYOR"
Ender Atmaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni şeyler öğrenmenin insanların ufkunu açtığını, iş hayatı boyunca da eğitimden vazgeçilmemesi gerektiğini gördüğünü söyledi.

Eve kapanıp oturmanın insanları daha çabuk yaşlandıracağını düşündüğünü, devamlı eğitim içinde olmanın canlılık sağlayacağını dile getiren Atmaca, "(Artık emekli oldun, git evinde yat) diyenler var ama ben hayatım boyunca böyle bir insan olmadım. Hedefler daha yeni başlıyor. Bundan sonra doktora yaparsak ileride akademisyenlik olabilir, danışmanlık olabilir. Bu bilgi ve tecrübemizi üniversitelerle, öğrencilerle paylaşmanın kazanç olacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Yaş farkı nedeniyle kendisine "Hocam" diye seslenen genç öğrencilerin zaman zaman iş hayatına ilişkin sorular sorduğunu, onlara yardımcı olmaya çalıştığını kaydeden Atmaca, ders dışındaki sohbetlerde onların gözlerinde gördükleri parıltının kendisinin eğitim motivasyonunu artırdığını sözlerine ekledi.

"GENÇLER İÇİN MODEL"
İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper de emekli olmuş, alanında kendini ispatlamış, başarılı bir uygulamacının teori kısmında eksik kalanları bu eğitimde tamamlayacağını söyledi.

Öğrencilerin Atmaca'nın öz geçmişini gördüğü zaman "Ben niye öyle olmayayım" diye düşündüklerini anlatan Tunçsiper, "Gençler için model. Ondan hayatın gerçeklerini öğrenip kendilerine katkı sağlayacaklar. Eksiklerini ve gelecek için nasıl bir yol çizmesi gerektiğini öğrenecekler. Böyle modeller gençliğin daha donanımlı mezun olmalarına, böylece kolay iş bulmalarına neden olacaktır." ifadelerini kullandı. (AA)

 
Altay'da Merter şoku!
 
Çanakkale'de 3,7 büyüklüğünde deprem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fenomen isim mesleği bıraktı mı?
Çiğ köftelerinin lezzetinden çok doğal hareketleriyle gönüllerde taht ...
Atıklar gelir oldu... İhtiyaç sahiplerinin sofrasına yemek oldu
Bayraklı ilçesindeki Osman Faruk Verimer İlkokulu öğrencileri, velileri ...
İzmir, Afrin kahramanını unutmadı
İzmir, Afrin kahramanını unutmadı
 
Usta oyuncu Aytaç Arman için son görev
Ünlü sinema oyuncusu Aytaç Arman için Beyoğlu Atlas Sineması'nda tören ...
Avatar Atakan o davadan beraat etti
Kamuoyunda "Avatar Atakan" olarak tanınan Çağan Atakan Arslan'ın, bir ...
Ünlü Oyuncu Aytaç Arman yaşamını yitirdi
Sinema ve tiyatro oyuncusu Aytaç Arman hayatını kaybetti.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Mabel Matiz'e telefon
Cumhurbaşkanı Erdoğan, babasını kaybeden Mabel Matiz'e taziye telefonu etti.
İzmirli milli dansçıdan acı haber
İzmirli milli dansçı Kaan Özelçam (17), 7 yıldır tedavi gördüğü lösemi ...
Bergamalı Kore gazisi, son yolculuğuna uğurlandı
İzmir'in Bergama ilçesinde, 81 yaşında vefat eden Kore gazisi Nurettin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva