HABERLER>SAĞLIK
30 Nisan 2020 Perşembe - 17:18

'COVID-19 Bilimsel Araştırma Değerlendirme Komisyonu' oluşturuldu

Sağlık Bakanlığı'nca, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve İl Sağlık Müdürlüklerine gönderilen yazıda, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından koronavirüs salgın sürecinde Türkiye'nin tecrübelerine ilişkin yapılacak yayınların teşvik edilmesinin kararlaştırılarak, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde 'COVID-19 Bilimsel Araştırma Değerlendirme Komisyonu' oluşturulduğu belirtildi.

 COVID-19 Bilimsel Araştırma Değerlendirme Komisyonu  oluşturuldu

Sağlık Bakanlığı tarafından, YÖK ve İl Sağlık Müdürlüklerine 'COVİD-19 Konusunda Bilimsel Araştırma Çalışmaları' konulu yazı gönderildi. COVID-19 (SARS 2) salgını ile hemen her ülkenin imkanları ölçüsünde mücadele etttiği, bu mücadelede ülkelerin aldığı kararların toplumun bu kararları hayata geçirmedeki başarısı, sağlık alt yapısı ve yetişmiş insan kaynağının büyük etkisi olduğu belirtildi. Tanı süreçleri, kontrol tedbirleri, hastaların tedavi algoritmaları ve hastalara ilişkin bildirimler açısından tam bir standardizasyon söz konusu olmadığı kaydedilerek, "Dünya Sağlık Örgütü zaman içinde ülkelerin imkanlarını da dikkate alarak tanı ve bildirim konusunda bazı standardizasyonlar önermiş ve süreçte bazı revizyonlar yapma durumunda kalmıştır. Tedavi konusunda, kanıt değeri yüksek bir algoritma üzerinde uzlaşılamamıştır.  Bakanlığımız, fedakarca uğraş veren sağlık personelimizin emeklerinin dokümante edilmesi, ülke tecrübelerimizin geleceğe miras bırakılacak şekilde belgelenmesi ve bu tecrübelerimizin dünya ile akademik platformda paylaşılmasına önem vermektedir. Salgın sürecinde sağlık alt yapısının ve dijital hasta kaydının avantajını yaşamış bir ülke olarak Türkiye'nin elde ettiği verilerden tüm insanlığın yararlanabileceği yönler olduğuna inanmaktayız" denildi.

'TEŞVİK EDİLMESİ KARARLAŞTIRILMIŞTIR'
Bakanlığın, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 57, 64 ve 279'uncu maddeleri kapsamında salgın hastalıklılarla ilgili yetki ve sorumluluklarını da göz önünde bulundurarak bilim adamlarını bu konuda yapacağı araştırmaları teşvik etmek ve bu araştırmalara destek vermek arzusunda olduğu vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

"Ayrıca Bakanlığımızın bu stratejisi yönünde, TÜSEB tarafından salgın sürecinde ülkemizin tecrübelerine ilişkin yapılacak yayınların teşvik edilmesi kararlaştırılmıştır. Bu teşvik usulleri, TÜSEB tarafından yayımlanacaktır. Yapılacak retrospektif veya prospektif araştırmalarda ihtiyaç duyulacak veriye ulaşımının kolaylaştırılması, gerektiğinde büyük seriler oluşturabilecek network kurulmasına destek verilmesi, çalışmaları karşılaştırılabilir kılacak kavram birliğinin tesisi ve TÜSEB yayın destek programına alınması amacıyla Bakanlığımız Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde COVID-19 Bilimsel Araştırma Değerlendirme Komisyonu oluşturulmuştur. COVID-19 hastalığı ile ilgili olarak araştırmacılar tarafından başlatılması ve yürütülmesi planlanan, klinik araştırmalar dahil insanlar üzerinde yürütülecek tüm bilimsel çalışmalar ve retrospektif araştırmalar için etik kurul başvurusundan önce bu komisyona bildirim yapılması gerekmektedir. Daha önce etik kurul izni almış COVID-19 konusundaki araştırmalar için de en geç 10 gün içerisinde komisyona başvuru yapılmalıdır. Komisyon bildirim formları, https://bilimselarastirma.saglik.gov.tr adresinde bulunmakta olup online doldurulacaktır. Araştırmalar, komisyon tarafından en fazla 5 iş günü içinde değerlendirilecek ve geri dönüş sağlanacaktır. Vaka takdimleri bu kapsama dâhil değildir." (DHA)

 
Benzine zam geldi! İşte yeni fiyatlar
 
Dünya genelinde tedavisi süren Kovid-19 hasta sayısı 2 milyonu aştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk ortaklı şirket: İnsan testlerine başladı
Almanya'da kurucu ortaklarından biri Türk olan BioNTech adlı şirket, Pfizer ...
Kızılay'dan 'hayati' çağrı: Stoklar tükendi!
Türk Kızılay Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, yeni tip koronavirüs ...
İzmir'den sevindirici haber! 70 yaş üstü 3 hasta alkışlarla taburcu edildi
Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesinde korona virüs ...
 
İzmir Eczacı Odası açıkladı: Maske dağıtımında önemli değişiklik!
İzmir Eczacı Odası'ndan yapılan açıklamada, maske dağıtımında yoğunluğun ...
Koronavirüs tedavisinde yeni umut!
İlaç şirketi Gilead Sciences bugün yaptığı açıklamada remdesivir ilacına ...
Bakan Koca: Mayıs boyunca tedbirler devam edecek
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin Avrupa'da en düşük vefat oranına ...
 
İzmir'in mucize bebeği: Koronavirüsü yendi!
İzmir'de doğduktan beş gün sonra yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanısı konulan ...
Kan testiyle kansere daha erken teşhis mümkün
ABD'de yapılan bir araştırma, henüz vücutta belirti göstermemiş kanser ...
O aşı maymunların tamamında olumlu sonuç verdi
Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen ve geçen hafta insanlar üzerinde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva