HABERLER>GÜNCEL
9 Eylül 2009 Çarşamba - 00:00

’“Bu insanın yaptığı bir felakettir’”

''Tokat'ı Selden Kurtaran Adam'' olarak bilinen Kemal Aşk, İstanbul'da yaşanan sel baskınlarının suçlusunun, ''Gecekondulaşma ve ormansızlaştırma'' olduğunu söyledi. ’

’“Bu insanın yaptığı bir felakettir’”




İZMİR - ''Tokat'ı Selden Kurtaran Adam'' olarak bilinen Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü eski Genel Müdürü Kemal Aşk, İstanbul'da yaşanan sel baskınlarının suçlusunun, ''Gecekondulaşma ve ormansızlaştırma'' olduğunu 5 yıl önce kamuoyuna duyurduğunu söyledi. Aşk, o günden bu yana hiç bir gelişme olmadığını belirterek, ''Bu Allah'ın verdiği değil, insanın yaptığı felakettir'' dedi.
    
Aşk, 2004 yılında İstanbul'da yaşanan sel baskınları üzerine, yine aynı kuruma yaptığı açıklamayla, kamuoyunu bilgilendirdiğini, alınması gereken önlemleri belirttiğini söyledi.
    
1957 yılında İstanbul'da Alibeyköy Deresi'nin yukarı havzasında incelemede bulunurken, gecekondulaşma ve ormansızlaştırmayla kireç ve taş ocakları tehdidinin oluşmaya başladığına tanık olduğunu belirten Aşk, şöyle devam etti: ''İstanbul'da yaşanan sel baskınlarının suçlusu gecekondulaşma ve ormansızlaştırmadır. İstanbul için bunu 5 yıl önde kamuoyuna duyurmuştum. Geçen sürede hiç bir iyileştirme yapılmadığı için İstanbul ve bölgesinde yeni felaket yaşandı. Bu, Allah'ın verdiği değil, insanın yaptığı bir felakettir.''
    
Sellerden sonra yöneticilerin, derelerin içiyle uğraştığını savunan Kemal Aşk, ''Çözüm, suya yukarıda hakim olmaktan geçer. Suyu düştüğü noktada tutmak önemlidir. Türkiye'de bütün seller derelerden geliyor. Derelerin de tamamı tahrip edilmiş durumda'' dedi.
    
Sellerin önlenebilmesi için yerel yöneticilerin, Çevre ve Orman Bakanlığı ile derelerin üst bölümlerinde ''teraslama'', ''dere ıslahı'' ve ''ağaçlandırma'' çalışmaları yapmalarını öneren Aşk, İzmir'de sel baskınlarını önlemek amacıyla önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.
    
'TOKAT'TA BİR DAHA SEL YAŞANMADI'
 
Orman Bakanlığı Erozyonla Mücadele ve Mera Islahı Tatbikatı Grup Müdürü olarak 1955 yılında Tokat'ta görevlendirildiğini hatırlatan Aşk, o döneme ilişkin çalışmalarını şöyle anlattı: ''Benden önceki yıllarda 6 defa sel felaketine uğrayan Tokat'ta bine yakın insanımız yaşamını yitirmişti. Arkadaşlarla 4 yıllık bir çalışma yürüttük. Aradan 49 yıl geçti, Tokat'ta bir daha sel acısı yaşanmadı. Ormancılık çevreleri ve vatandaşlar, o günden sonra bana 'Tokat'ı selden kurtaran adam' unvanını verdiler. İnsanlarımızın ölmemesi ve ormanlarımız için bütün tecrübelerimi paylaşmaya hazırım. İstanbul Büyükşehir Belediyesine selin önlenmesi konusunda bilgi yardımında bulunabilirim. Ben ve bir kaç arkadaşım, bu konuda yurt dışında eğitim gördük, bir şeyler yaptık. Bizim görev yaptığımız yerleri artık sel basmıyor. Bunun çaresi var.''
     
Aşk, 4 Kasım 1995 gecesi İzmir'in Karşıyaka ilçesi Örnekköy ve Yamanlar'da 65 vatandaşın yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan sel baskının ardından Örnekköy ve Bostanlı'da yaptıkları çalışmalarla, Karşıyaka'da su baskınlarını önlediklerini de bildirdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sel suları 7 kadını yuttu
Sağanak yağışın vurduğu İstanbul'un Bağcılar ilçesinde servis minibüsünden ...
Şehit evinde yas ve gözyaşı
Siirt'te şehit düşen Hüseyin Gürlek'in izinde gelip nişanlandığı ...
Alsancak'ta açlık grevi!
Alsancak Garı'nda görevli 11 tren teşkil memuru, bilgileri dışında ...
 
İkitelli'de can pazarı: 26 ölü
İstanbul’’daki sağanak yağış, İkitelli başta olmak üzere birçok bölgede ...
Bayraklı’’da iki kaza üç yaralı
İlçede dün gece meydana gelen iki ayrı kazada 3 kişi yaralandı.’
Aman sevişme RTÜK var!
Aşk-ı Memnu ve Bir Bulut Olsam adlı dizilerdeki sevişme sahnelerini ’‘ateşli’’ ...
 
Bir şehrin kurtuluşu, bir ulusun zaferi’…
26 Ağustos 1922'de başlatılan Büyük Taarruz sonucunda Yunan ordusunu ...
Kabus 3 gün daha sürecek
Marmara ve Trakya'da hayatı felç eden ve 8 kişinin ölümüne neden olan ...
7 can sulara teslim!
Tekirdağ ve İstanbul'da dün meydana gelen sellerde 7 kişi hayatını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hepsi yaşasın anne aşkıyla!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva