HABERLER>SAĞLIK
10 Mayıs 2019 Cuma - 12:12

'Bitkilerin gücü ile sağlıklı yaşlanın'

Doç. Dr. Terekeci, "Sağlıklı yaşlanmanın ilk koşulu sağlıklı yaşamdan geçiyor. Dengeli beslenme, düzenli spor yapma, iyi ve kaliteli uyku düzeni sağlıklı bir yaşlanmayı getirir." dedi.

 Bitkilerin gücü ile sağlıklı yaşlanın

Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Terekeci, sağlıklı yaşlanmanın ilk koşulunun sağlıklı yaşamdan geçtiğini, dengeli beslenme, düzenli spor yapma, iyi ve kaliteli uyku düzeninin sağlıklı bir yaşlanmayı getirdiğini belirterek, bitkilerin gücünden de yararlanarak sağlıklı yaşlanmanın mümkün olduğunu bildirdi.

Doç. Dr. Terekeci, yaptığı yazılı açıklamada, dengeli beslenmeyle vücut için gerekli birçok vitamin ve minerali dengelemenin mümkün olabildiğini aktardı.

Kişinin herhangi bir sağlık problemi yoksa sebze ve et tüketim dengesini koruyarak, kırmızı ve mor meyveleri tüketmesinin sağlıklı yaşam için önemli olduğunu aktaran Terekeci, çilek, yaban mersini, kızılcık, ahududu, böğürtlen gibi kırmızı-mor içerikli meyvelerin ciddi oranda antioksidan içerdiğini ifade etti.

Terekeci, mevsiminde tüketilecek domateste yüksek oranda, A, C vitamini ve folik asit bulunduğunu, ayrıca pişirildiğinde miktarı daha çok artan likopenin ise çok güçlü bir antioksidan olarak kabul edildiğini anlattı.

Beslenmede, son günlerde sıklıkla gündeme gelen glutenden de sakınmanın doğru bir tercih olacağını vurgulayan Terekeci, "Gluten intoleransı tespit edilmese bile, bu gıdaları tükettikten sonra kişi kendini rahatsız hissediyorsa hayatınızdan gluteni çıkarmalı. Günümüzde genetiği ile oynanmış tohumlar yüzünden glutenin de yapısı değişmiş durumdadır. Bu nedenle karabuğday, siyez, karakılçık buğdayı gibi genetiğiyle oynanmamış ülkemize özgü tahılları ve unlarını kullanmak sizi sağlıklı beslenmeye bir adım daha yaklaştıracaktır." ifadelerini kullandı.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için zerdeçal
Doç. Dr. Hakan Terekeci, sağlıklı yaşlanmanın ilk koşulunun sağlıklı yaşamdan geçtiğini belirterek, "Dengeli beslenme, düzenli spor yapma, iyi ve kaliteli uyku düzeni sağlıklı bir yaşlanmayı getiriyor. Ancak bu standartların ömür boyu korunması gerekmektedir. Kişinin yaşına, aile geçmişine ve çevresel faktörlere bağlı olarak bazı bitkisel destekler de yarar sağlayabilir. Bitkilerin gücünden yararlanarak sağlıklı yaşlanmak mümkün." değerlendirmesinde bulundu.

Yaşlanmanın da ötesinde birçok kronik hastalığın önlenmesinde ve yavaşlatılmasında antioksidanların desteğine başvurulduğunu ifade eden Terekeci, A, C, E vitamini, selenyum gibi bazı vitamin ve minerallerin ciddi antioksidan etkiye sahip olduğunu ancak bu gibi ürünlerin mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini bildirdi.

Bitkilerin özelliklerine de değinen Terekeci, Doğu tıbbında binlerce yıldır kullanılan Gingko Bloba ağaçlarının, sağlıklı yaşlanma için doğal bir alternatif olarak değerlendirildiğini, E vitamini açısından da zengin olduğu bilinen bitki üzerinde yapılan literatür çalışmalarının, düşünme, algılama ve öğrenmeyle ilgili problemlerin azaltılmasına ciddi katkıları bulunduğunu gösterdiğini anlattı.

Doç. Dr. Terekeci, zerdeçalın da hafızayı kuvvetlendirerek öğrenme becerisini artırdığını, unutkanlık, öğrenme güçlüğü gibi sorunların da hafifletilmesinde etkili olduğunu vurgulayarak, zerdeçalın aynı zamanda güçlü antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, kilo vermeye ve ödem atmaya yardımcı olduğunu belirtti.

Hafıza için ada çayı
Öte yandan salisikasit, kafeik asit, A, B1, B2, B12, C ve E vitaminleri içeren ginsengin tansiyon, şeker ve kişinin ruh halini düzenleyici etkisi olduğunun bilindiğine işaret eden Terekeci, son dönemde yapılan çalışmalarda yaşam süresini de artırdığının gösterildiğini ifade etti.

Ada çayının da hafızanın güçlenmesine, hatırlama yeteneğinin artmasına yardımcı olduğunu, alzaymır ve demans gelişiminin önlenmesinde büyük etkisi bulunduğunu aktaran Terekeci, biberiyenin hafıza güçlendirici, nane yağının ise hafıza geliştirici etkisine dikkati çekti.

Doç. Dr. Terekeci, nohutun en sağlıklı magnezyum içeriğine sahip ürün olduğunu, cevizin hafızayı güçlendirici, kalp-damar sağlığını koruyucu özelliği bulunduğunu ifade etti.

Özellikle somon gibi B12'den zengin soğuk deniz balıklarının yaşam ve yaşlanma için mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirten Terekeci, hızlı öğrenme, daha keskin düşünme ve daha iyi hafıza ile ilgili yapılan çalışmalarda yaban mersini tüketiminin öneminin ortaya konduğunu anlattı.

Terekeci, kolajenden zengin gıdaların alınmasının cilt güzelliğine ciddi oranda katkı sağladığının bilindiğini aktararak, "Kolajenin en yüksek oranda var olduğu hayvansal besin ise paça ve işkembe. Kişinin herhangi bir sağlık problemi yoksa haftada birkaç kez bu ürünleri tüketmesi faydalı olur. Yüksek kolajen oranı cildin sıkılaşmasını ve eklemlerin esnekliğinin artmasına yardımcı oluyor. Bu tarz sakatatların hazmı zor olduğundan yüksek tansiyon, kalp yetmezliği gibi hastalarda olumsuz etkiler yaratabileceği unutulmamalı ve mutlaka dikkatli tüketilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.(AA)

 
Konak’ta Ramazan denetimi
 
Rus turist sayısında patlama var!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de sağlık skandalı iddiası!
İzmir'de yaşayan, eski hemşire Makbule Bahar (42), 2015 yılında ortopedi ...
Üreterek bir engelliye umut olacaklar
İzmir'de yaşayan engelli ve kanser hastası Aydan Kabaağaçlı, haftanın ...
Polenler insanı sersemletiyor!
BUÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ediger, "Poleni yoğun solumak ...
 
Sağlık Bakanlığı'ndan kene uyarısı!
Havalar ısındı, keneler ortalıkta daha fazla görünür oldu, Sağlık Bakanlığı ...
'Tansiyonunuz kontrol altında değilse oruç için ısrarcı olmayın'
İç Hastalıkları Uzmanı Kavaklı, "Tansiyonunuz kontrol altında değilse ...
Eskiden öldürüyordu artık tedavi ediliyor!
Prof. Dr. Duran Canatan, talasemi hastalarının son 16 yılda yapılan çalışmalarla ...
 
İzmir'in fedakar annesi... Kendisini engelli oğullarına adadı
İzmir'in Gaziemir ilçesinde yaşayan 3 çocuk annesi Sadiye Candemir (35) ...
İzmir'de 163 kez kalbi duran hasta sağlığına kavuştu
Kalp ritmi sürekli bozulan ve kalbindeki pilin bir günde 163 kez şok uyguladığı ...
Sağlıklı iftar için uzman önerileri
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Tanoğlu, "Ramazan ayında sıkça ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva