HABERLER>POLİTİKA
22 Haziran 2012 Cuma - 08:52

'BDP'de bazı isimlerin üzeri çiziliyor'

Başbakan Erdoğan, "BDP içinde tasfiye hissediyorum. Parlamentodaki gruptaki bazı isimlere dönük. Terör örgütü elebaşısı bazı isimlerin üzerini çiziyor" diye konuştu.

 BDP de bazı isimlerin üzeri çiziliyor

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya'da gazetecilere önemli açıklamalar yaptı.Başbakan, PKK’nın silah bırakması ön şartıyla terör sorununun 2015 yılında Türkiye’nin ev sahipliği yapacağı G-20 toplantısına kadar çözümünün mümkün olabileceğini söyledi.
BDP’de bazı isimlere yönelik tasfiye hissettiğini belirten Başbakan Erdoğan, Dağlıca baskınıyla yeniden gündeme gelen ancak ABD’de Kongre engeline takılan Predatör’ler konusunda ise “Kongre’den geçmesi lazım. Bize ‘Seçimden önce mümkün değil’ dediler” bilgisini verdi.
Başbakan, “PKK sizin yoğun dış gündemli gezileriniz sırasında hep eylem yapıyor, bu eylemi de G-20 zirvesine rastladı. 2015’te Türkiye’nin ev sahipliği yapacağı G-20 toplantısına kadar çözüm mümkün mü sizce?” sorusuna şu yanıtı verdi.

“Tarih vermek mümkün değil, ama karşı taraf öyle bir çizgiye gelir ki, çözüm mümkün hale gelir. Bölücü terör örgütü silah bırakırsa 2015’ten önce de netice almak mümkün olabilir. Nitekim son zamanlarda bazı açıklamalar var. Bazı köşe yazarları elebaşıya ‘Hani karakol basmayacaktın’ diye soruyor.

BDP’nin eşbaşkanı, ‘PKK silah bıraksın, Silahlı Kuvvetler de operasyonları durdursun’ diyor. Terör örgütü silahı bıraktığı anda zaten güvenlik güçlerinin de silah kullanması söz konusu olamaz. Ama güvenlik güçlerinin de silah bırakmasını beklememek lazım.

Çünkü onların enstrümanı da silahtır. Üstelik sadece bölücü terör örgütüne karşı değil, asayiş yönünden de gerekli.

Üstelik son günlerde malum 8 şehidimiz var, 26 terörist de etkisiz hale getirildi. Doğrusu biz bunların olmasını istemiyoruz. Ama sekiz şehidimiz varken güvenlik güçlerinin eli kolu bağlı durması mümkün değil. Halkımız bir şeyler bekliyor. Genelkurmay Başkanımız ve Kuvvet komutanlarımız bölgeye gidiyor, netice alıyor.

Erdoğan, Leyla Zana’nın açıklaması ve Kuzey Irak’tan gelen olumlu mesajların anımsatılması üzerine “Leyla Zana’nın bizimle görüşmek istediğine dair ifadeleri var. BDP içinde sanki tasfiye hissediyorum. Parlamentodaki gruptaki bazı isimlere dönük. Terör örgütü elebaşısı bazı isimlerin üzerini çiziyor. Daha önce de biliyorsunuz Diyarbakır eski Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Bey (Çelik) ikinci defa aday yapılmadı. Ahmet Türk olayı malum. Halbuki bunlar eskiden ağırlığı olan isimlerdi. Şimdi cazibesi kalmadı” dedi.

Başbakan, “İçeride atılacak adımlar olduğunu gerekirse o adımları atacağınızı söylediniz. Bu ifade yeni bir çözüm persfektifi mi” sorusuna ise “Diyorum ya bizim bunu görmemiz lazım. Yani silah bırakmayı. Bunu görmeden adım atamayız. Bizim sürece ilişkin birçok yaklaşımımız oldu...” yanıtını verdi.

Başbakan Erdoğan’ın terör ve diğer konularla ilgili sorulara verdiği yanıtlar şöyle:
İçeride atılacak adımlar olduğunu, gerekirse o adımları atacağınızı söylediniz. Bu ifade yeni bir çözüm perspektifi mi?
Diyorum ya bizim bunu görmemiz lazım. Yani silah bırakmayı. Bunu görmeden adım atamayız. Bizim sürece ilişkin birçok yaklaşımımız oldu...

Silah bırakma önşart mı?

Evet, önşart. Vatandaş orada tehditle oy kullanıyor, tehditle haraç toplanıyor. İl, ilçe başkanımı kaçırıyor, hatta öldürüyorlar. İftiharla söylüyorum, hiçbiri aileleri dahil geri adım atmıyor.

CHP ile görüşmelerden somut adım ne zaman beklenmeli?

Ben arkadaşlara Kemal Bey’in (Kılıçdaroğlu) yanında talimat verdim, kendisi de üç kişi görevlendirdi. İki-üç aylık bir süreden söz etti Akif Hamzaçebi. Bekleyeceğiz, sonra hatırlatacağız, bir şey çıkmazsa “Bize gelmeleri blöfmüş” deriz.

ABD Başkanı Obama ile görüşmenizde teröre karşı işbirliği gündeme geldi mi?

İşbirliğinde sıkıntı yok, ama silahlı insansız hava aracı istiyoruz. Kongre’den geçmesi lazım. Bize, “Seçimden önce mümkün değil” dediler.

Çözüm konusunda uluslararası mutabakat mı oluşuyor?

Açıktır ki, 10 yıl önce uluslararası platformda bölücü terör örgütünün durumu ile bugünkü durumu aynı değil. Bugün çok zayıflamış durumda. Bizim bilgilendirme çalışmalarımız da sonuç verdi. Uluslararası camia bunu gördü. Kuzey Irak’ta alınan mesafe de geçmişle aynı değil.

Barzani Türk kamuoyunun çok hoşuna giden açıklamalar yapıyor...

Barzani çok açık, net, Kürt bölgesinde etkin. PKK’dan silah bırakmasını istiyor. Neçirvan (Barzani) da aynı şeyleri bize gelip söylüyor. Kuzey Irak’la ilişkileri diri tutmamız hem PKK’yı hem de BDP’yi rahatsız ediyor, ama biz devam edeceğiz, bakanlarımız gidip gelecek. Merkezi yönetim de rahatsız ama biz adımlarımızı Irak Anayasası’na uygun atıyoruz.

Ne gibi?

Merkezi yönetim Kuzey’e petrol ürünü vermiyor. Gelip bizden istediler, benzin, mazot, jet yakıtı... Biz de “Hay hay” dedik, petrol verecekler, petrol ürünü alacaklar.

Seçmeli Kürtçe dersine BDP karşı çıkıyor.

Hangi adımı attıysak hep karşı çıktılar. Yarım saate tahammül yokken tam gün TRT Kürtçe yayını yaptık, ona da karşı çıkıldı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türeli: “Türk vakıf taşınmazları iade edilmeli”
CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın ...
Otomatik vites Erdoğan'a takıldı
AK Parti tarafından torba yasanın içine konulan 'otomatik vitesle ehliyet ...
‘Torba’dan 40 bin öğretmene kadro müjdesi çıktı
TBMM'de kabul edilen “torba teklif”le 40 bin öğretmene kadro müjdesi geldi.
 
Ve Akay resmen koltukta: Mazbatasını gösterdi
Yüksek Seçim Kurulu'nun kararı ile görevine dönen AK Parti İzmir İl Başkanı ...
AK Parti Gediz’e sırt çevirdi: Komisyona ret!
CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören’in başını çektiği İzmir milletvekillerinin ...
CHP'li gençlerin başkanı İzmir'de iddialı konuştu
CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Barbaros Dinçer ve ekibi Manisa ziyaretinden ...
 
Düzenleme tamam: Kürtajda zaman sınırı değişmedi
AK Parti'nin kürtaj düzenlemesi şekillendi. Üç bakanlığın ortak hazırladığı ...
Balbay'dan mektup: Özgürlükte ilk önce İzmir'e sarılacağım
CHP İzmir’in yeni İl Başkanı Ali Engin Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan ...
İlk kez açıkladı: Oslo görüşmelerinde yer almadık
BDP Eşbaşkanı Demirtaş, Murat Karayılan’ın "Oslo görüşmelerinde BDP’liler ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva