HABERLER>SPOR
17 Ocak 2015 Cumartesi - 13:44

'Alsancak direnişi'nin yol haritası!

Alsancak Stadı’nı Koruma ve Yaşatma Platformu kuruluş toplantısının ardından yol haritasını açıkladı.

 Alsancak direnişi nin yol haritası!

EGEDESONSÖZ - Taraftar Hakları Derneği’nin öncülüğünde çok sayıda sivil toplum örgütünün dayanışmasıyla oluşturulan Alsancak Stadı’nı Koruma ve Yaşatma Platformu geride kalan hafta Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yapılan kuruluş toplantısının ardından yol haritasını açıkladı.

Alsancak Stadı’nda bir araya gelen Platform üyeleri örgütlenme nedenlerini ve hedeflerini ‘Alsancak direnmekte haklıdır’ başlıklı açıklamayla duyururken mücadelenin rotasını da 4 başlıkta topladı.



Alsancak Stadı’nı Koruma ve Yaşatma Platformu’nun açıklamasının şu ifadelere yer verildi:

ALSANCAK DİRENMEKTE HAKLIDIR!
Bu direnişin siperlerini ise,  ortak mücadele ve dayanışma örgütlenmelerimiz örecektir.
Ülkemizde, inşaat tekellerinin, kırsal alanlarımıza yönelik yanlış ve haksız girişimlerinin, son günlerde yoğunlaşan bir başka alanı da, kentsel alanlarımızda yer alan ve toplumun ortak kullanım alanları da olan, kamu alanlarımızdır. Gerek İstanbul’da, gerek İzmir’de gerekse ülkemizin diğer kentlerinde yer alan bu alanlar, kentin kullanım geleneği olan alanlardır. Kentlerin merkezlerinde yer alan bu kamusal kullanım alanları, çoğunlukla da tarihsel miras özelliği de olan alanlardır. Geleneksel okul alanlarımızdan geleneksel spor sahalarımıza, oradan da geleneksel hastane alanlarımıza uzanan bu alanlarımıza dayatılan yapılaşma girişimleri ise, kırsal alanlarımızdaki gibi inşaat tekellerinin çıkarlarını temel alan tehlikeli girişimlerdir. Kentsel alanlardaki bu girişimler ise, yeni değildir.
Kentlerimizin ortak kullanım alanlarına ilişkin -bir anlamda kent toprağının özelleştirilmesi de olan- böylesi benzer uygulamalar, 1940’lı yıllarda başlamış, 1960’lı yıllarda yoğunlaşmış, son yıllarda ise ölçüsüz bir yaygınlığa ulaşmıştır. Özellikle 1960’lı yıllarda bu girişimlerin dönem savunucuları, bugün olduğu gibi daha o dönemde, mücadele eden bilim ve meslek odaları çevrelerinin bu alanlardaki uyarı ve önerilerini, topluma yanlış yansıtarak, ülkemizin bugünlerini de öngören, toplumu ve bilimi temel alan bu önemli çabaları, engellemeye çalışmışlardır. Bilimin ve meslek odalarının bu haklılığı, İzmir’de onlarca kent parkının, daha sonradan özelleştirilecek olan “tansaş” isimli belediye  alışveriş merkezlerine çevrilmesi ve Ankara’da ise “Atatürk Orman Çiftliği” günümüz örneğinde olduğu gibi toplumsal kullanım özelliklerinin yok edilmesiyle bir kez daha ortaya çıkmıştır.
Ülkemizin tüm kentlerinde, yukarıda paylaştığımız aynı özelliklerdeki kamusal alanlarımızı aynı tehlike beklemektedir. Tüm kentlerimizi bu değerlerimizden yoksun bırakacak, kimliksizleştirecek sürecin son aşaması olan bu girişimlerin temelinde, ülkemizin tüm ortak kullanım alanlarını bir arsaya çevirerek kentsel dönüşüm yasası ve bu yasaya kuvvet veren diğer yasalar aracılığıyla toplumu bu alanlardan uzaklaştırıp, inşaat tekellerine korkunç çıkarlar sağlayarak, sınırlı kesimlere alışveriş ve eğlence alanları yaratacak bir kapitalist süreci tamamlamak yatmaktadır.
Küresel sermayenin, 1940’lı yıllarda başlayan bağımlı ve zayıf bir kapitalistleştirme sürecini dayattığı bu süreç, ülkemiz topraklarını bir yaşam alanı olmaktan çıkarıp, vahşice kullanılan bir arsaya dönüştürme girişimlerinin son aşamasıdır. Kırsal alanlardaki; termik santraller, hidroelektrik santralleri, otoyollar, taş ocakları, maden sahaları uygulamalarında gördüğümüz bu bilim dışı ve ölçüsüz uygulamalar, kentsel alanda; toki uygulamaları, alışveriş merkezleri, kent içi otoyollar, yüksek ve yoğun yapılaşmalar olarak, karşımıza çıkmaktadır.
Kentlerimizin kimliklerini ortadan kaldıran ortak kullanım alanlarından yoksunlaştıran bu uygulamaların en yeni örnekleri; İzmir’de, Alsancak, Göztepe, Karşıyaka geleneksel spor sahalarının alışveriş merkezlerine rant merkezli çevrilmesidir. Bunlardan geleneksel Alsancak Stadı, 1800’lü yılların sonuna doğru kurulan bir Rum takımının sahası olarak kullanılmış, ardından bir Türk takımı olan Altay’ın sahası olarak kullanılmış ve hala da kullanılmakta olan, bir dönemin eseri olarak, cumhuriyet mimarisinin izlerini taşıyan önemli bir tarihsel mirasımızdır.
Hemen yanı başında yer alan ve bir başka yanlış ve haksız uygulamanın yıkımına uğrayan, bilinen yedi bin yıllık tarihiyle İzmir’in, tek güzel sanatlar fakültesinin hala kullanımında olan bir başka kültürel mirasımız geçtiğimiz günlerde oldu bittiye getirilerek yıkılmış, yerine yüksek katlı bir yapı yapılmak üzere boş bir arsaya çevrilmiştir.
“Liman arkası” olarak anılan bu bölgede, Alsancak Stadı ve Güzel Sanatlar Fakültesi’nin yanı sıra, seksene yakın eski endüstri mimarisi tarihi yapılar, Alsancak Garı’nın tarihi ek yapıları ve Roman yurttaşların yaşadığı bölge olan Ege Mahallesi de aynı tehlikeyi taşımaktadır. Bu tarihi bölge aynı zamanda gelecekte, İzmir’in sosyal ve kültürel faaliyetlerinin bu yapılar içerisinde yer alacağı önemli bir bölge olarak, şehrin gelecek imar düzenin de tasarlanmaktadır. Bu özelliğiyle bu bölge “Tarihi Hava Gazı” sanat merkeziyle İzmirlilerin yanı sıra yerli ve yabancı konuklarının da yer alacağı Alsancak’tan Kültürpark’a oradan da Basmane’ye ve Kemeraltı’na uzanan eşsiz bir yaşam alanı olarak öngörülmektedir. Özellikleri farklı olsa da Diyarbakır Hevsel Bahçeleri’nde, İstanbul Yedikule Bostanları’nda aynı korkunç rant girişimlerinin sürdürüldüğü bu bölgeler ve birçok böylesi kent bölgeleri haklı direnişleri de örmektedir. Ve elbette yine kırsal alanlarımızda olduğu gibi kentsel alanlarımızda da örülen bu direnişler ortak mücadele ve dayanışmanın diğer siperleri olmakta ve bu kırsal ve kentsel direniş siperlerinin gelecekteki birlikteliği ülkemizin yarınlarını da örmektedir.
Bu nedenle; kırlarımız ve kentlerimiz direnmekte haklıdır! Alsancak direnmekte haklıdır!

NELER YAPILACAK?
Platform tarafından açıklanan 4 maddelik yol haritası ise şöyle:
1) İzmir kamuoyunda farkındalık yaratmak ve mücadeleye katmak amacıyla el broşürleri dağıtımı;
2) Alsancak Stadı ve İzmir in stat sorunlarına ve kentlilerin isteklerinin ortaya çıkarmak ve bilimsel veri oluşturmak için anket çalışmalar;
3) İzmir ve ulusal futbol kamuoyunda değerli isimlerle röportajları içeren 'Benim İçin Alsancak Stadı' başlıklı belgesel hazırlanması;
4)İzmir’in değişik ilçe ve semtlerinde sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler yapılması…


PLATFORM KATILIMCILARI

Alsancak Hareketi Derneği, Altay 1914 Taraftar Derneği, Altay BAO, Altay Eski İzmirliler Grubu, Altay Gazetesi, Altay UNIA, Altay YSKA, Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği, Birleşik Haziran Hareketi, İzmir İl Koordinasyonu, Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, DİSK Ege Bölge Temsilciliği, E.F.K Koyukırmızı, Egenettv.com, Fikir Kulüpleri Federasyonu, Grup İzmir GFB, Güzelyalı Halk Forumu, İleri Haber, İEÜ Sinema ve Dijital Medya Kulübü, Karşıyaka Halk Forumu, KızılAslan, Medya ve İletişimciler Derneği, Medya Kulübü, Mücadele Birliği, Spor Emek-Sen, Sportmence, Taraftar Hakları Derneği, Taşra, Tekyumruk İzmir, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Vamos Bien, Viva Göztepe, Yenikapı Sanat Kollektifi

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
giritli 19 Ocak 2015 Pazartesi 11:04

nasıl bi yıkma merakı var arkadaşım 1929 resmi açılışı 1902 lerde top oynanmaya başladı burada yıkma yenile yan tarafına arşivler galeri ve müze aç yeni stad için yer mi yok git Atatürk stadını yık

Yorumu oyla      12      5  
17 Ocak 2015 Cumartesi 17:43

bu stat yıkılmalı, daha büyüğü yapılmalı diyorum adam katılmıyorum demiş. yıkılmasın, böyle leş kalsın, daha ne diyeyim. :))

Yorumu oyla      14      9  
17 Ocak 2015 Cumartesi 14:55

bu stat yıkılmalı. aziz başkanın dediği gibi yandaki araziler alınıp, daha büyüğü yapılmalı. güçlendirme, boyama boş işler. stat çağ dışı ...

Yorumu oyla      13      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaf-Kaf’ın genç yıldızının sakatlık kabusu
Pınar Karşıyaka'da bu sezon sakatlıklardan yakasını bir türlü kurtaramayan ...
Altay 101.yaşını Alsancak kutladı
İzmir’in asırlık çınarı Altay'ın 101'inci kuruluş yıldönümü büyük coşkuyla kutlandı.
Pınar Karşıyaka’da hedef Euroleague
EUROCUP 2'nci Tur M Grubu'nda ilk iki maçını farklı kazanarak liderlik ...
 
İzmir’e Fenerbahçe dopingi: 6 takıma 6 oyuncu
Fenerbahçe, İzmir'deki 6 futbol takımının oyuncu kadrosunu güçlendirmek ...
Göztepe çift forvetle saldıracak!
Spor Toto 2'nci Lig Kırmızı Grup'ta ikinci yarının ilk maçında pazar günü ...
Bucaspor İskender’i satmıyor
Bucaspor, Süper Lig ve PTT 1'inci Lig'den birçok takımın transfer etmek ...
 
Eto’o bu kez bitiyor!
Fenerbahçe'nin daha önce de ismi birçok kez sarı-lacivertlilerle anılan ...
Beşiktaş'ın resmi sitesi hacklendi!
Beşiktaş'ın resmi sitesine girmek isteyen internet kullanıcıları, bir ...
Bucaspor’da forma savaşı
PTT 1'inci Lig'de ikinci yarı hazırlıklarını Antalya'da sürdüren Bucaspor'da ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva