HABERLER>POLİTİKA
20 Aralık 2018 Perşembe - 16:00

'ABD'nin yaptırımlarına karşı İran'ın yanındayız'

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ''İran'a yönelik haksız bulduğumuz baskıların yoğunlaştığı bu dönemde, kardeş İran halkının yanında durmaya devam edeceğiz'' diye konuştu. Ruhani ise ''Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması konusunda Türkiye ile hemfikiriz'' ifadesini kullandı.

 ABD nin yaptırımlarına karşı İran ın yanındayız

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani'yi Beştepe'nin ana giriş kapısında karşıladı.

Erdoğan ve Ruhani'nin, tören alanındaki yerlerini almalarının ardından iki ülkenin milli marşları çalındı, 21 pare top atışı yapıldı.

Ruhani, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı "Merhaba asker" diyerek selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında Erdoğan ve Ruhani, merdivenlerde Türkiye ve İran bayrakları önünde poz verdi.

Cumhurbaşkanı  ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani, baş başa görüşmelerinin ardından Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 5. Toplantısı'na başkanlık etti.Beştepe'de gerçekleşen toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısı öncesinde, Erdoğan ve Ruhani'nin huzurunda, iki ülke arasında varılan mutabakatlar imza altına alındı.

İki ülke arasında, sağlık ve tıp alanında işbirliği anlaşması ile medya ve iletişim alanlarında iş birliği anlaşmaları imzalandı.İKİ LİDERDEN ORTAK BASIN TOPLANTISI
İmza töreninden sonra Erdoğan ve Ruhani ortak basın toplantısı düzenledi.

ERDOĞAN: AMERİKA'NIN ANLAŞMADAN ÇEKİLMESİNİ DOĞRU BULMUYORUZ
Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''Karşılıklı üst düzey ziyaretlerimizde yakaladığımız ivmeyi her iki ülkenin  de menfaatlerine hizmet edecek sonuç alıcı adımlar olarak düşünüyorum. İkili ticaret hacmimiz 2017'de yaklaşık 11 milyar dolar 2018 yılı ekim ayı itibariyle ne yazık ki 8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmiştir. 30 milyar dolar hedefine ulaşmak için çok daha çalışmamız gerektiğine inanıyorum.

İki ülke arasında sınır güvenliği konusunda teknik ve siyasi düzeyde iyi bir işbirliği söz konusudur. Ülkemizin ve bölgemizin istikrarını ve güvenliğini hedef alan hiçbir oluşuma müsamaha göstermedik, göstermeyeceğiz. Bu konuda İran'la işbirliğimizi artırarak sürdürmek ve karşılaştığımız ortak hedefleri bertaraf etmek noktasında irademiz tamdır. Bölgemizde yaşanan çatışmaların sona erdirilmesi, barış ortamının tesisi için Türkiye ve İran'ın birlikte atabileceği çok adımlar vardır. Bu işbirliğinin sonuçlarını Astana sürecinde başlatmış bulunuyoruz. Türkiye olarak kapsamlı ortak eylem planı tüm tarafların anlaşmaya sadık kalmalarıyla planın devamının uluslararası barış ve güvenliği hizmet edeceğine inanıyoruz. Amerika'nın anlaşmadan çekilmesini doğru bulmuyoruz. Amerika'nın İran'a yaptırım kararının bölge güvenliği ve istikrarını tehlikeye attığını, bunları desteklemediğimizi bir kez daha vurguluyorum. İran'a yönelik haksız bulduğumuz baskıların yoğunlaştığı bu dönemde, kardeş İran halkının yanında durmaya devam edeceğiz."RUHANİ: SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜN KORUNMASI KONUSUNDA TÜRKİYE İLE HEMFİKİRİZ

Ruhani ise özetle şu ifadeleri kullandı:

''İki ülke arasındaki ekonomi ve ticaret işbirliğinin gelişmesi için önümüzdeki engellerin kaldırılması için önemli bir toplantı yaptık. İşbirliği konularını, bölgesel konuları ele aldık. Olumlu konular konuştuk beraber. Samimi ilişkilerimizi hiçbir güç bozamaz.

Sayın Erdoğan'a ve Türkiye hükümetine teşekkür etmek gerekiyor. ABD'nin uyguladığı tek taraflı ambargolar karşısında kesin ve açık tutumları için teşekkür ediyorum. Hiçbir üçüncü ülke komşuluk ilişkilerimizi bozamaz. Dünyada birkaç ülke ABD'nin düşüncesine katıldılar. Uluslararası hukuku ayaklar altına altılar. Zorbalık dönemi dünyada bitmiştir diye inanıyoruz. İki ülkenin ticari ilşikilerinin önündeki engellerinin kaldırılması için görüştük. Problem olan bütün alanlarda onların giderilmesi için karar aldık.

Bazı şirketlerin yaşadığı sorunlar vardı. İki taraf karar aldık, yardımcı olalım. Özel şirketler güvenerek çalışsın. Bölge konuları ile ilgili çok güzel görüşmelerimiz oldu. Astana sürecinde İran, Türkiye ve Rusya beraber yakın işbirliğini devam ettirelim diye karar verdik. Gelecek zirve Rusya'da olacak, mutabakata vardık. Suriye bizim için çok önemli. Suriye kaderinin sadece Suriye halkı tarafından belirlenmesi lazım. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması konusunda Türkiye ile hemfikiriz. Barış ve istikrarın sağlanması için işbirliğini sürdüreceğiz.'' (NTV)

 
İşte TÜİK'in belirlediği asgari ücret
 
Kılıçdaroğlu ve 6 İzmirli vekil için ‘dokunulmazlıkları kaldırılsın’ talebi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP'li Osmanağaoğlu'ndan 'üniversitelere yetki 'çıkışı!
MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye ...
AK Partili Yılmaz'dan Başkan Şenol'a 'nezaket' çıkışı
Gaziemir Sarnıç'taki 2B arazileri ile ilgili Gaziemir Belediye Başkanı ...
İzmir'in merak ettiği soruya yanıt: İşte adayın açıklanacağı tarih!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan ...
 
Bakan Akar: İsterse yerin dibine girsinler!
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Şimdi önümüzde Münbiç ve Fırat'ın doğusu ...
'Kamuoyuna açıklayamadığım bir sürü hatalarımız oldu'
İyi Parti'nin de destekleyeceği CHP'nin Ankara adayı Mansur Yavaş, bu ...
Kılıçdaroğlu'ndan 'Binali Yıldırım' iddiası!
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Adres bilene yol tarif edilir mi?
Mehmet KARABEL yazdı... Adres bilene yol tarif edilir mi?
Zeybekci’den Dünya Karşıyakalılar Günü’nde ‘stat’ müjdesi!
İnşaatı 2015 yılında başlamasına ve bugüne kadar yaklaşık 16 milyon TL ...
Bakan Soylu: Bu yıl 347 terör eylemi engellendi
İçişleri Bakanı Soylu, bu yıl 347 terör eyleminin gerçekleştirilemeden engellendiğini bildirdi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva