HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
29 Haziran 2015 Pazartesi - 09:19

'İzmir Metrosu'ndan 1 milyon liralık fikir

Tasarruflu ve etkin sürüş tekniklerine yönelik çalışma başlatan İzmir Metrosu, geliştirdiği projeyle tren işletiminde kullandığı elektrik enerjisinde yaklaşık 1 milyon liralık tasarruf sağlamayı başardı. İnovatif proje, tren setlerinin kilometre başına tükettiği enerjiyi yüzde 11 oranında azaltıyor.

 İzmir Metrosu ndan 1 milyon liralık fikir

Konforlu, hızlı ve çevreci ulaşım için geliştirdiği projelerle sürekli kendini yenileyen İzmir Metro A.Ş., aynı zamanda enerji tasarrufuna yönelik inovatif çalışmalara da imza atıyor. İzmir Metrosu, tasarruflu ve etkin sürüş tekniklerine yönelik çalışmasının meyvelerini kısa sürede alamaya başladı. Geliştirdiği inovatif projeyle tren işletiminde kullanılan elektrik enerjisinde (Cer enerjisi) tasarruf sağlayan İzmir Metrosu, tren setlerinin kilometre başına tükettiği enerjiyi yüzde 11 oranında azalttı. Yaklaşık 1 milyon liralık tasarruf sağlayan proje, Türkiye Kalite Derneği (KalDer) İzmir Şubesi tarafından “başarı” ödülüne layık görüldü. Tasarrufun yanı sıra çevreci boyutuyla da dikkat çeken proje, başka kentlerdeki metro sistemlerine de örnek oluyor.

BU EKİP ALKIŞLANIR
İzmir Metrosu, enerji tüketim miktarlarının azaltılmasına yönelik proje geliştirmek için kendi bünyesinde oluşturduğu 13 kişilik ekiple çalıştı.  4 aylık ön uygulama süresinin ardından tüm sistemde hayata geçirilen proje kapsamında, trenlerin maksimum (hızlanma ivmesi) ve minimum (boşta sürüş) cer enerjisi tükettiği noktalar ile frenleme ivmesine geçerek ters akımla cer enerjisi ürettiği (rejeneratif enerji) noktalar belirlendi. Uzman ekibin yaptığı hassas hesaplamalar sonucunda belirlenen 70 noktaya sürücüleri bilgilendirmek için tabelalar yerleştirildi. Ardından yeniden düzenlenen sefer planlarıyla fren noktalarında trenlerin ürettiği rejeneratif enerjinin karşı yönden gelen ve hızlanan trenin kullanması için aynı enerji bölgesinden eş zamanlı geçmesi sağlandı. Sürücülere verilen eğitimlerin yanı sıra Trafik Kontrol Merkezi’nden de anlık takip edilen tren hareketleriyle enerji verimliliği sağlanarak tasarruf edildi.

HEM ÇEVRECİ HEM DE TASARRUFLU
Kentliye en iyi hizmeti vermeye çalışırken kendilerine emanet edilen kamu kaynaklarını da en iyi şekilde kullanmak için sürekli proje geliştirdiklerini belirten İzmir Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev,  “Geliştirdiğimiz projeler bizim için bir amaçtan öte İzmirlilere daha iyi hizmet ve ekonomik ulaşım sağlamak için araçtır. İzmir Metrosu’nun en önemli gider kalemlerinin başında elektrik geliyor. Bütün raylı sistemlere verilen elektriğin bedeli, sanayiye verilen elektrik bedelinin yüzde 35 ile 50 fazlası. Alış fiyatımızı ne kadar çabalarsak da değiştiremediğimize göre tasarruf sağlamamız gerekiyordu. Ekip çalışmasıyla trenlerimizde daha az enerji kullanmak için yola çıktık ve yüzde 11 tasarruf sağladık. Projenin maddi anlamda karşılığı yaklaşık 1 milyon lira. Projenin parasal öneminin yanı sıra çevreci önemi de var. Enerjiden tasarruf yaparken aynı zamanda karbondioksit emisyonunu salınımını da düşürüyoruz. Üniversiteler aracılığıyla metro sistemlerinde benzer projeler geliştiriliyor ancak biz bunu kendi bünyemizde kurduğumuz ekiple yaptık. Proje yapmak için bize gelen üniversiteler, projemizin verimliğini görünce tebrik ediyorlar” diye konuştu.
 
CER NEDİR?
Tren işletiminde kullanılan enerji “cer” enerjisi olarak adlandırılıyor. İzmir Metrosu’nun elektrik enerjisi giderinin yüzde 70,5’lik bölümünü tren işletiminde kullanılan cer enerjisi oluşturuyor.(dha)
 

 
Flaş iddia: IŞİD sınıra hendek kazıyor!
 
Ve TEOG sonuçları açıklandı: Tıklayın, öğrenin
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mert 29 Haziran 2015 Pazartesi 11:38

Metro istasyonları içindeki aydınlatmaların led olması daha da kazanc katacaktır.eski florosanlar cogu yanmıyor basmane karanlık

Yorumu oyla      16      6  
TC misafir 29 Haziran 2015 Pazartesi 10:49

tebrikler, tasarruf özendirilmeli.

Yorumu oyla      15      7  
Işık Dikicigil 29 Haziran 2015 Pazartesi 10:44

YOKUŞ AŞAĞI GİDERKEN BOŞA ATIYORSUN VİTESİ:))

Yorumu oyla      15      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Belediyeden Bornova'daki camilere Ramazan temizliği
Tüm yıl boyunca ilçedeki kutsal mekanlarda temizlik hizmeti veren Bornova ...
Deniz Baykal Kültür Merkezi '35 can'ı anarak açılıyor
Karşıyaka’nın ‘kültür ve sanat kenti’ kimliğini güçlendirecek dev bir ...
Büyükşehir meslek öğrenmeye çağırıyor!
Bugüne kadar 52 bin 365 kursiyerin yararlandığı İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
 
İzmir'in buz sporları tesisi bakıma giriyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2010 yılında kente kazandırdığı Bornova’daki ...
İzmir'de yaz kararnamesi fırtınası: 13 koltuk değişti!
Mülki İdare Kararnamesi’nin yayınlanmasının ardından İzmir’de 13 ilçenin ...
İzmir’de gündem ‘çılgın proje’: Odalar ne yanıt verdi?
İTO’daki toplantıyla görücüye çıkan Körfez Tüp Geçit Projesi Başkan Kocaoğlu ...
 
‘Sakin Şehir’de can dostlar için 5 yıldız yuva
İzmir’in 'Sakin şehir' unvanlı Seferihisar İlçesi'nde 20 dönüm arazi üzerine, ...
Buca'da hayata açılan yol!
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, aday adaylığı sürecinde Çaldıran ...
Minik sporcuların ilk madalya sevinci
Konak Belediyesi’nin Zafertepe, Toros, Levent ve Atilla mahallelerinde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva