HABERLER>SAĞLIK
18 Nisan 2014 Cuma - 16:54

'Günü 1 elmayla geçiren gençler biliyoruz'

Sağlık Bakanlığı İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Meltem Mutlu, yaz aylarına formda girmek isteyenlerin, sosyal paylaşım sitelerindeki diyet önerilerinden etkilendiğini belirterek "0 beden" olmak isteyen gençlerin günü bir elma ile geçirdiğini söyledi.

 Günü 1 elmayla geçiren gençler biliyoruz

İZMİR - Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastaneye gelenlerin daha çok insülin direnci ve böbrek şikayeti gibi kronik rahatsızlıklar nedeniyle zayıflamak istediğini belirtti.
Yaz aylarına girerken zayıflamak isteyenlerin sosyal paylaşım sitelerindeki popüler diyet programlarına yöneldiğini kaydeden Mutlu, sağlıklısız programlarla zayıflayanlardan yüzde 60'ının verdiği kiloları 5 yıl içinde geri aldığını anlattı.

Yapılan her yanlış diyetin metabolizmaya darbe anlamına geldiğini söyleyen Mutlu, "Tek tip beslenmeye dayalı diyetler var. Ömür boyu lahana çorbası içerek beslenemeyiz ya da sadece soğan suyu tüketemeyiz. Son zamanlarda çok sık olarak yeşil kahvenin zayıflattığını okuyoruz. Bir gün yeşil kahve, bir gün üzüm çekirdeği peşinde koşuyoruz. Bunların zayıflatmadığını bilmemiz gerekiyor. Zayıflamak için mucizevi bir besin aramayalım" dedi.

"YALANCI KİLO KAYBI" ALDATMASIN
Sosyal paylaşım sitelerinin insanlar üzerinde çok etkili olduğunu, sitelerde paylaşılan diyet önerilerini hemen uygulayanların bulunduğunu kaydeden Mutlu, şöyle devam etti: "Sanal ortamda şimdi yeşil kahve diyeti moda, bir ara protein diyeti gündemdeydi. Bu bilgiler sorgulanmalı. Örneğin, yüksek proteinli diyet yapmanın zararı var. Dengeli enerji almamız gerekiyor. Besinimizin yüzde 55-60'ını karbonhidrat, yüzde 12'sini protein, yüzde 25-30'unu yağlar oluşturmalı. Protein diyeti yaptığımızda böbreklere yük oluyor ve kolestrolümüzün artmasına neden oluyor."

''0 BEDENLER OLUMSUZ ETKİLİYOR"
Sosyal paylaşım sitelerinin kilo vermek isteyenler için bir başka tuzağının daha olduğunu anlatan Meltem Mutlu, zayıflayanların fotoğraflarını görenlerin de olumsuz etkilendiğini kaydetti.
Sağlıksız diyet programı uygulasa bile bir kişinin 0 bedene indiğinde fotoğraflarını sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla paylaştığını vurgulayan Mutlu, "Zayıflayanlar durumlarını hemen paylaşıyorlar ama bunların temelinde yanlış diyetler yatıyor. Bu fotoğrafları görünce günü 1 elmayla geçiren gençler olduğunu biliyoruz" diye konuştu. 
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre aylık 2-4 kilogram kaybın normal olduğunu, kısa sürede 10 kilogram kaybeden bir kişinin vücudundan ödem attığını ve yalancı kilo kaybı yaşadığını aktaran Meltem Mutlu, uzun süredir diyet yaptığını söylediği halde kilo veremeyenlerin de hastaneye gelip yardım istediğini anlattı.
Kronik hastalıkları bulunanları öncelikle hekime yönlendirdiklerini kaydeden Meltem Mutlu, sonra da kişiye özel beslenme programları hazırlanması gerektiğini ifade etti.
Hiçbir besinin tek başına zayıflatmayacağını ya da şişmanlatmayacağını söyleyen Mutlu, sağlıklı beslenerek kilo vermek isteyenlere kahvaltı yapmaları, bol su ve sebze tüketmeleri ve aktif bir yaşam benimsemeleri önerisinde bulundu.(aa) 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İlaç sektörünü zor bir yıl bekliyor
Almanya merkezli dünyanın en büyük ilaç üreticilerinden Boehringer Ingelheim’ın ...
Öldürülen doktor, şiddet davasında anıldı
İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi'nde üç doktoru dövmekle ...
İzmir'de büyük mutluluk: 17 aydır ölümü beklerken...
İzmirli bilgisayar teknikeri 33 yaşındaki Oktay Kaçmaz, 17 ay yapay kalple ...
 
Meme estetiğinde son trend
Kimi büyütüyor, kimi küçültüyor. Bikini ve mayo sezonu öncesinde meme ...
Farkında değiliz ama: Her 3 kişiden biri...
Denizli Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü Uzm. Dr. Güray Ceylan, ...
Velilere uyarı: Geceleri interneti kapatın
İngiltere'de Öğretmenler Derneği'nin yaptığı açıklamaya göre çocuklar ...
 
Gürcistan'a gideceklere ilaç uyarısı
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, son günlerde "Gürcistan'ın ...
Genç babalar depresyon riski altında
ABD'de yapılan bir araştırma, 20'li yaşların ortasında baba olanların ...
İzmir’in büyük hastanesinde taşeron işçilerin ücret isyanı
İzmir’de, Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği içerisinde yer alan Nevvar Salih ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva