HABERLER>SAĞLIK
23 Ocak 2013 Çarşamba - 10:50

'Ertesi gün' satışlarında patlama

Türkiye’de 2012 yılında doğum kontrol hapı satışları kutu bazında yüzde 7.4, doğum kontrol enjeksiyonları yüzde 16.3 geriledi. Spiral kullanımı neredeyse sabit kalırken, ertesi gün hapı tüketimi ise kutu bazında yüzde 32 arttı.

 Ertesi gün  satışlarında patlama

İSTANBUL - Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 26 Mayıs’ta söylediği “Her kürtaj bir Uludere’dir” sözüyle başlayan kürtaj ve doğum kontrolü tartışmaları hâlâ sürüyor. Tüm dünyada sağlık sektörüne ilişkin bilgi, hizmet ve teknoloji sağlayan IMS’in Türkiye ofisinden alınan bilgilere göre Türkiye’de doğum kontrolü azalıyor. 2012 yılının tamamında, 2011’e kıyasla oral kontraseptif (doğum kontrol hapı) satışları kutu bazında yüzde 7.4 azaldı. Doğum kontrol enjeksiyonları (iğne) ise yüzde 16.3 geriledi. Halk arasında spiral olarak anılan rahim içi sistemler ise yüzde 1.1 arttı. Ertesi gün hapının tüketiminde ise kutu bazında yüzde 32 artış söz konusu. 2011 mayıs ayında 143 bin kutu ertesi gün hapı satılırken, 2012 mayıs ayında 177 bin kutu satılması dikkat çekiyor.

ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE REKOR ARTIŞ
Ertesi gün hapı tüketiminde 2012 yılına çeyrek dönemler olarak bakıldığında ise ilginç bir tablo ortaya çıkıyor. 2012’nin ilk çeyreğinde ertesi gün hapı kullanımı yüzde 17.8 artarken, kürtaj tartışmalarının yaşandığı mayıs ayını da kapsayan ikinci çeyrekte artış oranı yüzde 25.1’e yükseliyor. Üçüncü çeyrekte yüzde 56.1 gibi rekor bir artış söz konusu. Dördüncü çeyrekte ise artış oranı yüzde 31.4 olarak gerçekleşiyor. Uzmanlar bunu, kürtajla ilgili tartışmaların kadınlarda endişe yaratmasıyla açıklıyor. Rahim içi sistemlerin kullanımında 2012’nin ilk çeyreğinde yüzde 15.3 gerileme yaşanırken, ikinci çeyrekte yüzde 4.4, üçüncü çeyrekte ise yüzde 18.7 artış dikkat çekiyor. Dördüncü çeyrekte ise yüzde 1.8 gerileme var.

İLAÇTAN SPİRALE KAYDI
Doğum kontrol hapı kullanımı 2012’nin üçüncü çeyreğinde yüzde 18 oranında azalırken, rahim içi sistemlerin kullanımının aynı dönemde yüzde 18.7 artması da dikkat çekiyor. Uzmanlar bu değişimde, kadınların hamile kalmaktan korktukları için, koruma oranları arasında fark olmamasına rağmen, doğum kontrol hapından spirale geçmelerinin de etkisi olduğunu söylüyor. 2012’nin tamamında prezervatiflerin eczane satışında ise yüzde 26,8 büyüme göze çarpıyor. IMS Türkiye rakamlarına göre, 2011’de sadece eczanelerde 1.1 milyon kutu prezervatif satılırken, 2012’de bu rakam 1.4 milyon oldu.

SGK TÜP BAĞLATMAYI ÖDEMİYOR
2003-2004 yıllarından itibaren kalıcı doğum kontrol yöntemlerinden ‘kadınlarda ve erkeklerde tüp bağlanması’ SGK’nın ödeme kapsamından çıkarıldı. Sadece parası olanların yaptırabileceği bir işleme dönüşmesi bir eşitsizlik olarak algılanıyor.

İSTENMEYEN GEBELİĞİ ÖNLEMEK DAHA UCUZ
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Alparslan Baksu, kürtajla ilgili tartışmaların özellikle kadınlarda gözle görülür bir kaygı artışına yol açtığını belirterek şu değerlendirmelerde bulundu: “Kürtaj kararını vermek bir kadın için son derece zordur ve altında çok ciddi gerekçeler yatar. Bu istenmeyen durumla karşılaşmamak için doğum kontrol yöntemleri hakkında toplum bilgilendirilmeli. Çiftler için üreme ne kadar kutsal bir haksa, planladığı ve bakabileceği kadar çocuk sahibi olmak ve doğum kontrol yöntemlerine ücretsiz ulaşabilmek de en temel haklardan birisi. Plansız gebeliğin önlenmesinin maliyeti, istenmeyen gebeliklerin kürtaj yoluyla sonlandırılması ve bunun sonucunda ortaya çıkacak problemlerin tedavinden daha düşük. Ülkemizde aile planlaması ünitelerinde doğum kontrol hapı, prezervatif ve rahim içi araçlar ücretsiz. Buna karşın iyi yetişmiş, eğitimli bir genç nüfus bir ülkenin stratejik değeridir. Nüfus artışımız böyle sürerse, 2050’de Türkiye, bugün Avrupa’nın yaşadığı yaşlı nüfus sorunuyla karşılaşacak. Üç çocuk tartışmalarının temelinde bu gerçek yatıyor.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Annelere süt artırma tüyoları
Emziren annelerin en çok korktuğu konulardan biri de sütlerinin kesilmesi ...
Erkeklerin spermleri alarm veriyor!
İspanya'da yapılan bir araştırmada erkeklerde sperm kalitesinin son on ...
Türkiye'de bir ilk: Tek delikten rahim alındı
Türkiye’de ilk kez uygulanan Single Part(Tek Delikten rahim alınması) ...
 
Ekmekte kepek oranı yüzde 65'e çıkıyor
En temel gıda maddesi ve sofraların vazgeçilmezi olan beyaz ekmekteki ...
Beyaz ekmek sofradan kalksın mı/Neden?
Başbakan Erdoğan’ın hafta arasında israfı önleme kampanyası töreninde ...
Balığın tadını kaçıran iddia!
Sağlık için haftada 1 öğün tüketilmesi önerilen balıklara zehir karıştı. ...
 
Hamile olan bu testleri mutlaka yaptırmalı!
Bir asır önce temelleri oluşturulan gebelik takibi, hem annenin hem de ...
'E-Reçete'de sorunlar bitmiyor: Altyapı yetmiyor
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK)'nın öncelikle kaçak ve suistimalleri önlemek ...
Ambalajlı su sınıfta kaldı: 107 marka standart dışı!
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi, 'ambalajlı su'larla ilgili hazırladığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva