HABERLER>GÜNCEL
9 Mart 2013 Cumartesi - 12:56

'Balkan' açılımı: İzmir’den Diyarbakır’a barış köprüsü…

Balkan Anadolu Derneği tarafından düzenlenen etkinliğe katılan İzmir heyeti Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’i ziyaret etti. Heyete öncülük eden AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, “Başta başbakanımız olmak üzere hepimiz içinde bulunduğumuz süreçte samimiyiz” dedi. Baydemir ise, “İzmir ile Diyarbakır arasında barış köprüsü inşa etmek bir onurdur, görevdir” diye konuştu.

 Balkan  açılımı: İzmir’den Diyarbakır’a barış köprüsü…

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Balkan Anadolu Derneği tarafından düzenlenen Diyarbakır gezisi start aldı. İzmir’in AK Parti’ye bakış açısını değiştirmek ve algı sorununu çözmek için daha önce İstanbul’a ziyaret gerçekleştiren heyet bu kez açılım kapsamında Diyarbakır’a gitti. Terörün son bulması, ülkede birlik ve beraberliğin bozulmaması ve ayrışma yaşanmaması için gerçekleştirilen ziyaret hızlı başladı. AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait’in öncülüğünde kente gelen yaklaşık 100 kişilik heyeti AK Parti’nin Diyarbakır Milletvekilleri Galip Ensarioğlu ve Oya Eronat karşıladı.
 
Heyet ilk olarak tarihi çarşıda kahvaltıda buluşarak programa başladı. Ardından Diyarbakır Vali Vekili Zafer Engin’i makamında ziyaret eden isimler daha sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’e gitti. Baydemir, belediye binasında İzmir heyetini kapıda kırmızı güllerle karşıladı.

 
BU YOLA BAŞ KOYDUK
Ülkede birlik ve beraberliğin bozulmaması gerektiğini ifade eden AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, “ Biz, kardeşliğin oluşmasını, bozulmamasını istiyoruz. Balkanlar ile Ortadoğu arasında kardeşliğin zarar görmemesi için bir başlangıcını yapmak istedik. Ailesi 1956 yılında Kosova’dan gelmiş bir kişiyim. Çok çileler çektik. Özellikle Slav ırkından, Sırplardan çok çektik. Anadolu’da bu dertlerimizi dinledi. Bu topraklar sorunların çözüm yeridir. Bugün Suriye’den gelenleri sahiplendik. Zamanında Bulgaristan’dan, Yunanistan’dan gelenlere sahip çıkıldı. Türkiye Balkan ülkesidir. Diyarbakır da bir Türkiye şehri olduğu için Balkan şehridir. Biz ‘sorun var’ cümlelerini kullanmak istemiyoruz. İyimser olmak gerekiyor. Biraz önce esnaf ile dolaşırken İzmir’deki anılarımızı yaşadık. Diyarbakır ile kucaklaşalım istiyoruz. İnşallah hayırlara vesile olur. Biz bu süreçte sorunların çözümü için samimiyiz. Başta sayın başbakanımız olmak üzere hepimiz bu yola baş koyduk” dedi.
 
DİYARBAKIR DA BİZİM, İZMİR’DE
Sait konuşmasında ayrıca, “Diyarbakır’da bulunmamızın en büyük nedenlerinden bir tanesi Çanakkale’de şehit olan Kürt, Boşnak kardeşlerimizle nasıl birlikte şehit düştüysek yine birlikte olmak istiyoruz. Kavgadan kimseye kar çıkmaz. Biz gerçekten samimi duygularla geldik. Buradaki arkadaşlarımız samimi duygular ile geldiler. Vatan hasreti çekmiş göçmenler olarak buradayız. Evladı Fatihan olarak adlandırılan arkadaşlarımız ile yanınızdayız. Gitmediğimiz yer bizim değildir. Biz kentimizi görmeye geldik. Diyarbakır, İzmir bizim. Birlikte yaşamak istiyoruz. Hepimiz kardeşiz. Diyarbakır kutsal bir yer. Biz, birlikte olursak bu birliktelikten sıkıntı duyacak dış mihraklar olacaktır. Birileri aramıza girip nifak soktu. Buna artık izin vermeyeceğiz. Birlikteliğimiz daha iyi şeylere neden olur. Yanlışlıklar olmuş olabilir. Biz onları konuşmak istemiyoruz. Yeni şeyler yaparak birlikteliği refahı daha yukarılara çıkarmak istiyoruz” diye konuştu.

 
İZMİRLİ ANNE İLE HAKKARİLİ ANNE ARASINDA FARK YOK
Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, İzmir’den gelenlere teşekkür etti. Bu tür ziyaretlerin önemli olduğunu anlatan Baydemir, “İnşallah bu ziyaretler Doğu ile Batı’yı, Kuzey ile Güney’i birbirine bağlar. Birlikte yaşamaya vesile olsun, katkı sunsun istiyoruz. 21. Yüzyılda yaşıyoruz. Artık gitmediğimiz tek bir köy kalmamalı. Dokunmadığımız insan kalmamalıdır. Acısını hissetmediğimiz hiçbir insanın kalmaması gerektiğini düşünüyorum. Elbette Cumhuriyet’ten beri sorunlar var. Bu sorunlar çözülmediği için, yanlış kodlandığı için sorun büyüdü. Bana sorarsanız kardeşler birbirini vurdu. Ha Hakkari’li bir annenin evlat acısı, ha İzmirli bir annenin evlat acısı… Bana göre hiçbiri arasında fark yok. Annelerin acısını yüreğimizde hissetme zamanı gelmiştir” dedi.
 
ARTIK BARIŞIN VAKTİ GELDİ
Bu toprakların Laz’ı, Türk’ü, Kürt’ü, Ermeni’si ile yeteri miktarda acı yaşadığını anlatan Baydemir, “Artık yeni bir yaşamı kurgulamanın vakti gelmiştir. Bana göre geç bile kanıldı. Umut olmak dışında çare yok. Asla umudumuzu yitirmeme mimiz gerekiyor. Artık yurttaşların sürece dahil olması gerekiyor. Bundan sonra ‘benim adıma kimse kimseyi öldürmesin’ demeliyiz. Siyaset sorun çözme mekanizmasıdır. Maalesef 70-70 yıldır sorun çözülmedi. Olumlu barışa bu toplumun götürülmesi mecburdur. Biz sadece yaptıklarımızdan değil, yapmadıklarımızdan da sorumluyuz. İzmir ile Diyarbakır arasında barış köprüsü inşa etmek bir onurdur, görevdir. İzmir ile Diyarbakır ile arasında yapılan bu köprü Diyarbakır ile Trabzon, Yozgat arasında yapılması gerekir. Şırnak ile Antalya arasında da barış köprüsü inşa edilmelidir. Türkiye barışı sağladığında Ortadoğu’ya da barış gelecektir. Barış sadece Türkiye halklarını değil çevremizdeki halkların yaşam kalitesine kalite katacaktır. Bu coğrafya kimseyi aç bırakmaz. Yeter ki biz bu coğrafyanın insanlarına layık olmaya çalışalım. Bizim mülkümüz yok. Biz bu coğrafyayı emanet aldık. Bizim gelecek kuşaklara bırakacağımız miras onurlu bir barıştır. Kardeşliği ve onurlu yaşamı miras olarak bırakmalıyız. Artık barışın vakti gelmiştir. Asla vazgeçmememiz gerekiyor” diye konuştu.

 
Ziyarette Milletvekili Sait, Beydemir’e üzerinde Mostar ve Malabadi Köprüsü, çeşitli kültürleri temsil eden halk oyunları kıyafetlerinin olduğu tablo hediye etti. Beydemir de Diyarbakır Surları tablosu verdi.
 
GEZİ ÇOK ÖNEMLİ
Diyarbakır Valiliği’ni ziyarette konuşan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, “Bu gezi bizim için, Diyarbakır, Türkiye için çok anlamlı. Her zamandan fazla barışa ve kardeşliği ihtiyaç duyduk. Uzun yıllar aynı ülkede birbirimizi tanımadan yaşadık. Onun için daha sık gidip gelmeliyiz. İnsanlar konuştukça, empati yaptıkça birbirini daha iyi anlar. Daha çok yakınlaşır. Böylelikle de var olan sorunlarımızı çözme fırsatı buluruz” dedi. Heyet’e eşlik eden AK Parti’nin diğer Milletvekili Oya Eronat ise, Milletvekili Rıfat Sait ve dernek yönetimine teşekkür etti. Eronat, “Aslında bütün bölge milletvekilleri olarak çok mutluyuz. Bir arkadaşımız burada konuşurken ‘kardeşlik aşısı tuttu’ dedi. Ama böyle bir aşıya gerek yok. Daha önce ayrılık yoktu. Nasıl et tırnaktan ayrılmazsa biz de ayrılamayız. Ufak tüfek sorunlar çözülebilir. Biz zaten buna ‘çözüm süreci’ diyoruz. İnsanlar birbirleriyle evlenmiş, bir araya gelmişler. Bu topraklarda kimseyi kimseden ayırmak olmaz. Gönül kırıklığı olabilir. Ben de evladını teröre kurban vermiş bir anneyim. Biz burada şehit anneleri adına da konuşuyorum. Askere giden çocuklarımız ölmesin. Artık insanlar dağlarda hayatını kaybetmesin. Bu geliş gidişler daha da artacaktır” ifadelerini kullandı.

 
ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPTIK
İzmir’den gelen heyeti ağırlayan Vali Yardımcısı Zafer Engin de, “Sizleri burada misafir etmekten mutluluk duyuyoruz. Diyarbakır’da kamu yöneticileri ‘gelen ağlar, giden ağlar’ der. Bir algı sorunu var. Benim yeni gördüklerim oldu. Diyarbakır’da birçok tarihi mekanlar, bereketli topraklar, altyapı çalışmaları gördüm. Kentimiz 10 yılda ciddi göç aldı. Gençlerimizin, çocuklarımızın topluma kazandırılması için çalışmalar yapıyoruz. Biz çalışmalarımızı yapıyoruz ama algı nedeniyle bunlar görünmüyor. Taş yerinde ağırdır. Biz, kentsel dönüşüm çalışmaları da yapıyoruz. Sosyal olarak insanlarımıza uzanıyoruz. Ben, ülkemizin kalkınmasına katkı sağladığımızı düşünüyorum” dedi.
 
MOSTAR’DAN MALABADİ’YE…
Gezinin amacından bahseden Balkan Anadolu Derneği Başkanı Ender Öztürk, "Diyarbakır’da olmaktan çok mutluyuz. Mostar Köprüsü’nden Malabadi Köprüsü’ne adını verdiğimiz bu ziyaretten çok memnunuz. Sen ben değil biz olmak için birlikteyiz. Türkiye’de ilki gerçekleştirerek derneğimizde eş başkanlık sistemini getirdik. O yüzden bir balkan kökenli bir de kürt kökenli kişi derneğin başkanlığını yürütüyor” dedi. Derneğin Eşbaşkanı Niyazi Gültekin ise, ziyaret nedeniyle teşekkür etti.
 
UÇAKTA YAKALADI-BIRAKMADI
Diyarbakır ziyaretinde ilginç bir gelişme de yaşandı. İzmir’den Diyarbakır’a giden heyetin bulunduğu uçakta yer alan Fatma Doğan, uçakta milletvekili olduğunu öğrenince özel durumunu anlattı. Doğan, terör örgütüne üye iki oğlunun bulunduğunu, ikisinin de dağda olduğunu söyledi. Milletvekili Sait’ten yardım isteyen Doğan, “Bu durum bizi çok üzüyor. Artık evlatlarımız ölmesin. Sorunun çözümü için gerçekten samimi misiniz” dedi. Doğan, Sait ve beraberindeki heyet ile birlikte Diyarbakır Valiliği, Belediye Başkanlığı ve Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Heyetten hiç ayrılmadı.

BURADAKİ İNSANLAR CANİ DEĞİL
İzmir heyeti, valilik ve belediyenin ardından Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Oda Meclis Başkanı Burhan Sever, “Bizler bin yıldır kardeştik ama son 30 yıllık süreç içinde olumsuzluklarla karşılaştık. Maddi ve manevi kayıplarımız oldu. Başbakanımız bir çalışma başlattı. Adına ne derseniz deyin. Diyarbakır’ın üzerinde yanlış anlamalar oluşuyor. Diyarbakır çok zorluklar çekti. Kentin ekonomisi tarıma dayalı. Barış sürecinden sonra iş adamlarımız yatırımlar yapacaktır” dedi.
 
Oda ziyaretinde söz alan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, “Her misafir bizim için değerlidir. İçinden geçtiğimiz bu önemli sürece katkı sunmak amacıyla gelip gidenler daha anlamlı oluyor. 30 yılı aşkın süredir acılar yaşandı. Bütün Türkiye’yi üzen süreç geçirdik. Gençlerimizi, ekonomik değerlerimizi kaybettik. Hep ‘kardeş kavgası’ dedik. Aslında insanların, halkların birbirleriyle sorunları yoktu. Sistemden kaynaklanan sorunlar vardı. Eksikliklerimizi hatalarımızı telafi ederek çalışmalar yapıyoruz. Bir taraftan başlatılan barış süreci, diğer taraftan yeni anayasa süreci var. Kendini öteki görenlerin sorunlarının çözüleceği bir yapılanma da olacak. Bu sürece halk sahip çıkacak. Siyasiler üzerinde baskı oluşturacak. Bunu yaparken de barış, kardeşlik adına yapacak. Bu sürecin dışında kalan ve zarar veren siyasi partiler halkın talebi karşısında ya etkisizleşir ya da hak ettiği karşılığı bulur. Kendi vatanımızda birbirimize yabancıyız. Birbirimize dokunabilirsek, birbirimize anlarsak sorunlar halledilir. Buradaki insanlar cani falan değil. Kafalarını da yemediler. Kimse bölünmek istemiyor. Türkiye ateş çemberi içinde mucizeler yaratıyor. Biz, bu süreci desteklersek ülkeyi çok iyi yerlere getireceğiz. İnsanların bu ülkede eşit olması lazım” diye konuştu.
 
SAİT CHP’YE YÜKLENDİ
Oda ziyaretinde konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, “İzmir CHP’nin kalesi gibi algılanıyor. Biz ‘İzmir’de kale vardır ama o da Kadifekale’dir’ diyoruz. İzmir son dönemde ticarette geriledi. İş adamları kenti terk etti. Yerel yönetimlerin çok büyük eksiği var. Ekonomideki yaşanan gerileme siyasete de yansıyor. Ekonominin artması siyasetin de gelişmesine neden oluyor. Ben gerçekçi bir insanım. Diyarbakır bizi iyi karşıladı. Burada yapılması gereken çok iş var. Diyarbakır’ı yeterli bulmadım. Çok işi var. Kenti daha güzel görmek istiyordum. Diyarbakır bölgenin merkezi ve başkenti… Biz, daha önce de önemli geziler yaptık. Bazıları bunu görmek istemediler. İstanbul’a, Şanlıurfa’ya gittik. Şimdi buradayız. Ardından Van’a belki olursa Erbil’e de gideceğiz. Önceleri sivil toplum kuruluşlarından geldiğim için çok rahat konuşuyordum. Milletvekili olduktan sonra dikkatli konuşmanız gerekiyor” dedi.
 
Heyete oda ziyaretinde meşhur çiğköfte ve ayran ikram edildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yorumcu 10 Mart 2013 Pazar 12:31

yeni RANT KAPILARI aralanıyor.....ince hesapçı bunlar...ince.......

Yorumu oyla      13      8  
sak 10 Mart 2013 Pazar 10:42

Tiyatro.Barış süreciymiş.Vatanı satmanın kibar söylemi barış süreci.Türkiye Cumhuriyeti kimseyle savaşmıyor ki barış yapsın.Bunlar terörist ,bunlar katil.Bunlar mahkemeye çıkar cezalarını çeker.Bu barış süreci safsatacıları yarın teröristlere yardım ve yataklıktan yargılanacaklar.

Yorumu oyla      16      8  
Ercüment Nakkaş-Kemeraltı Esnafı 10 Mart 2013 Pazar 09:13

Gerçekten komik bir faaliyet. Sayın Rıfat Sait bizleri yine şaşırttı. Yaptığı işin İzmir'den siyasi ve sosyal karşılığı yok. Şehit veren Balkan Göçmenleri bunu onaylamıyor.

Yorumu oyla      15      7  
BUCALI 9 Mart 2013 Cumartesi 21:19

DEMOKRAT'a Katılıyorum .Resmen Eşkiyala Pazarlık Yapan Ülke Konumu Haline Düşürdüler Bizleri ..

Yorumu oyla      16      6  
DEMOKRAT 9 Mart 2013 Cumartesi 17:19

Bu Tarz Saçma Sapan Etkinlikler İle Neyi İspat Etmeye Çalışıyorsunuz.Bakalım Bu Tiyatro Gösterileriniz Daha Ne Kadar Sürecek.Madem Diyarbakırı,Mardini Çok Seviyorsunuz, Ve Samimiyseniz O Zaman Oralara İş Sahaları Açında,Hiç Olmazsa İzmir e Göç Edip,Hayatımızı Çekilmez Hale Getirmezler.

Yorumu oyla      25      7  
orda balkanlar yok 9 Mart 2013 Cumartesi 16:10

orda hangi balkanlılar varki balkan anadolu derneği diyorsunuz kaçtane balkan derneği var allah aşkına orda balkanlar yok ki kusura bakmayın balkanları kullanmayın barış barışa inananlarla yapılır amerikan uşaklarıyla değil kürtlerle türkler zaten kardeşti yıllardır orda kürt sorunu yok pkk sorunu rant sorunu var rant bitmediği sürece pkk da bitmez

Yorumu oyla      24      11  
serdar kuçhan 9 Mart 2013 Cumartesi 15:19

Barış adına göstermiş olduğunuz katkılarınızdan dolayı siz değerli vekilimize teşekkür ederim.arnavurçada teşekür etmek istiyorum ,faleminderit happy re tjeter ...çin vijeç inşallah,

Yorumu oyla      21      20  
aysel 9 Mart 2013 Cumartesi 14:22

ben dernek yöneticilerine ve rıfat beye teşekür ediyorum.barışa katlırarından dolayı.boşnak dostlarımızın iyi ve samimi duygularına sonsuz saygılar iletiyorum

Yorumu oyla      19      24  
ahmet tok 9 Mart 2013 Cumartesi 14:22

çaba ve gayretini olumlu buluyorum rıfat saitn

Yorumu oyla      20      23  
gözlem 9 Mart 2013 Cumartesi 14:06

BİR İZMİRLİ OLARAK BENİ TEMSİL ETMİYOSUNUZ SAYIN BALKAN ANADOLU DERNEĞİ YÖNETİCİLERİ İZMİR HALKINAMI SORDUNUZ GİDERKEN...

Yorumu oyla      30      14  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Yeşiller’den ‘Çernobil’ eylemi: Önlemler alınsın!
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İzmir İl Örgütü üyeleri, Gaziemir İlçesi’ndeki ...
DEKAUM’da kadın zirvesi: Kota değil eşitlik!
Dokuz Eylül Üniversitesi Kadın Hakları ve Sorunları Araştırma Uygulama ...
İzmir’de sokak ortasında korkunç cinayet!
İzmir'in merkez Buca ilçesinde bıçaklı saldırıya uğrayan 2 kişiden 1'i öldü, diğeri yaralandı.
 
Akıl almaz kaza: Kamyon gecekonduya girdi
İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, yağmur nedeniyle kontrolden çıkan kamyon ...
İzmir’de kaza trajedisi: Ehliyetini aldığı gün…
Konak İlçesi'nde, yağmurun etkisiyle kayganlaşan yolda aşırı hız ve alkol ...
Sınav ücretlerinde banka dönemi sona erdi
Bundan böyle sınav ücretleri için bankaya gitmeye gerek kalmayacak. ÖSYM'den ...
 
Dursun Çiçek Meclis'ten yardım istedi!
Balyoz ve Ergenekon davalarının sanığı emekli Albay Dursun Çiçek, 'ıslak ...
‘Arabaya taş atma kavgası’nda 2 kişi öldü!
Antalya'da yaklaşık 6 ay önce komşu iki aile arasında 'arabaya taş atma' ...
İzmir'de şofben faciası: 2 ölü
İzmir'in Urla İlçesi'nde, şofbenden sızan gazdan zehirlenen 2 kişi hayatını kaybetti.
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva