HABERLER>GÜNCEL
17 Şubat 2019 Pazar - 08:41

'518' küllerinden yeniden doğdu

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İzmir Metrosu'nun atölyelerinde görev yapan deneyimli personel, hurda haldeki bir treni adeta yeniden yarattı. 3 yıl önce üzerine konteyner devrilen 518 numaralı araç, sadece onarılmakla kalmadı, günümüz teknolojileriyle de donatılarak eskisinden daha modern bir hale getirildi. Yaklaşık 12 milyon TL (2.2 milyon dolar) değerindeki tren, 1.430.800 TL. maliyetle yepyeni bir araç olarak İzmir Metrosu filosuna kazandırıldı.

 518  küllerinden yeniden doğdu

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Metro A.Ş, yeni bir başarı öyküsüne daha imza attı. Şirketin 19 yıllık deneyimli ekibi,  kullanılamaz haldeki metro aracını özverili bir çalışma sonrası adeta baştan yaratarak sisteme yeni bir araç kazandırdı.

Metro araçlarının bakım, onarım ve temizlik çalışmalarını gerçekleştiren "Araçlar Departmanı", hurda gözüyle bakılan aracı yeniden ayağa kaldırırken, aynı zamanda sıfırdan metro aracı monte edebilme deneyimi de kazandı. Sistemde "518 numaralı tren" olarak kayıtlı aracın yaşama döndürülmesi için gösterilen çaba, çalışanlar arasında “518’in hikayesi” olarak anılmaya başlandı.

HEP BİRLİKTE KUTLADILAR
Yolculu hizmet vermeye hazır hale getirilen aracı incelemek ve ekibin başarısını kutlamak için tüm personel İzmir Metrosu'nun atölye binasında toplandı. Emeği geçen herkesi başarısı nedeniyle tek tek tebrik eden İzmir Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev, bu bilgi birikiminin İzmir Metrosu'nu daha büyük teknik hedeflere taşıyacağını belirtti.

ESKİSİNDEN DE İYİ OLDU
3 yıl önce, hat dışındaki bir işletmeden taşınan konteynerin metro vagonu ile teması sonucunda, 518 numaralı tren kullanılamaz duruma gelmişti. Deneyimli ekip, işe önce hasarlı aracı inceleyerek başladı. Hasar kayıtları çıkarıldı, durum iç açıcı değildi. Bakım ve onarımdan çok daha fazlasına ihtiyaç duyulacağı,  neredeyse sıfırdan araç yapmak gerekeceği ortaya çıktı. Ancak İzmir Metro A.Ş. ekibi, çalışma için büyük bir istekle seferber oldu. İlk olarak  vagonun düzeltilme işi için aracın iç ve dış ekipmanları tamamen söküldü. Süreç, kaportanın düzeltilmesiyle devam etti. Ardından aracın iç ekipmanları, kompresör, bölümler arası sinyal kablo demetleri, klimalar, iç ve dış kaplamalar, koltuklar ve boyama işlemleri tamamlanarak araç yenilenen bogiler üzerine indirildi. Burada tüm mekanik ve elektrik bağlantıları tamamlandı; cer motoru, körük ve klima bağlantıları yapıldı. Aylar süren bu zorlu sürecin sonunda  araç, artık test aşamasına hazırdı.

Bu arada  iç ve dış yapısı  tamamen yenilenen ve İzmir Metro A.Ş.'nin ilk nesil ABB araçlarından olan 518 numaralı aracın kapı ve camlarının tasarımındaki yenilik de dikkatlerden kaçmadı. Titizlikle yürütülen,  atölyede ve  işletim dışındaki saatlerde ise uzman ekiplerce hat üzerinde yapılan statik ve dinamik testlerin sonunda araç,  yolculu sefer yapabilecek duruma geldi. Yaklaşık 12 milyon TL (2.2 milyon dolar) değerindeki tren, 1.430.800 TL. maliyet ve 2.877 adam/saatlik çalışma sonucu yepyeni bir araç olarak İzmir Metrosu filosuna kazandırıldı.

 
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Babamın tarlası değil mi?’
 
Kılıçdaroğlu’ndan tüm salona davet: Kocaoğlu ayakta alkışlandı!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
HANGİ KAFA 17 Şubat 2019 Pazar 23:51

Aşağıdaki bu güzel çalışmayı iyi niyetle kutlayan ve sevinen yorumlara BEĞENMEDİM işareti koyanlar nasıl bir kafa yapısına sahiptir çok merak ediyorum.

Yorumu oyla      9      5  
Ergun 17 Şubat 2019 Pazar 15:09

Tebrik ediyorum, örnek alınmasını temenni ediyorum. Maliyetleri görünce üretimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlıyoruz.

Yorumu oyla      18      6  
volkan 17 Şubat 2019 Pazar 10:24

İzmirli nede başka olsa yapar.. tebrikler metro ekibi

Yorumu oyla      20      7  
izmir gercegi 17 Şubat 2019 Pazar 10:20

izmir, hep kotu ornek oluyorsun ne isine gelir hasarli vagonu uretmek, yenisini yandas birine siparia ver satin al gitsin ne ugrasiyorsun tamirle falan. Allah muhafaza uluslararasi tekellerin şiddetini uzerine ceker Ankara daki isbirlikcileri kizdirirsin.

Yorumu oyla      19      8  
belki de 17 Şubat 2019 Pazar 09:03

Belki de artık metro aracı üretmeyi düşünmek gerekiyor! İzmir kendi göbeğini kesmeye alışkın nasıl olsa, bir zamanlar eshot kendi otobüslerinin akülerini kendisi yapıyordu. İşkembeden atmadan, araştırmalı bence.

Yorumu oyla      26      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Babamın tarlası değil mi?’
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Babamın tarlası değil mi?’
Ege'de peş peşe deprem paniği!
Ege Denizi'nde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından ...
İzmir'in göbeğinde dehşet: Eğlence çıkışı cinayet
İzmir'de eğlence merkezinde çıkan kavgada silahla vurulan kişi hayatını kaybetti.
 
'Sigaranın haram olduğunu milletimize anlatmalıyız'
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Dünyada ve ülkemizde yıllarca 'haram' ...
Günlerdir aranıyordu: Cesedi bulundu!
Adapazarı’nda 56 gün önce ortadan kaybolan alzheimer hastası Mehmet Güler’in ...
Yangın dehşeti: 3'ü çocuk 10 kişi ölümden döndü!
Tire ilçesinde apartman dairesinde, iddiaya göre elektrik kontağından ...
 
Fuhuş operasyonunda yakalanan 2 kişide HIV virüsü çıktı!
Karaman'da apart daireye yapılan fuhuş operasyonunda gözaltına alınan ...
Sağlık Bakanlığı'na bin 480 atama yapılacak!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık personeli atamasıyla ilgili, "25 ...
Balat'ta 3 katlı bina çöktü
Fatih Balat'ta 3 katlı bir bina çöktü. Olay yerine polis ve itfaiye ekipleri ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva