HABERLER>GÜNCEL
27 Kasım 2014 Perşembe - 08:27

'17 Aralık'a yayın yasağına tepki çığ gibi!

AK Partili eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış’la ilgili rüşvet, yolsuzluk suçlamalarını soruşturan Meclis Komisyonu’nun başvurusu üzerine, “Şöhret ve haklarının korunması, kişilik haklarının zedelenmemesi” gerekçesiyle Ankara 7’nci Sulh Ceza Hâkimi’nce verilen ve 27 Aralık 2014’e kadar sürecek ‘yayın yasağı’ kararı büyük tartışma yarattı.

 17 Aralık a yayın yasağına tepki çığ gibi!

 Gazeteci dernekleri, “Sansürün kabul edilemeyeceğini” belirtirken, muhalefet partileri olayı “Meclis’e sansür gölgesi düştü” diye değerlendirdiler. İşte tepkiler...

HALKIN HABER ALMA HAKKI YOK EDİLİYOR
17 Aralık Komisyonu için yayın yasağı kararına Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi’nden büyük tepki geldi. Yapılan açıklamalarda özetle şöyle denildi: “17 Aralık Komisyonu için yayın yasağı getirilmesi sansürdür. Yasak basın özgürlüğünü zedelemiştir. Demokrasilerde her türlü siyasi tartışmanın halk ile paylaşılması esastır. Yayın yasakları ile olayların kamuoyuna aktarılmasının engellenmesi Anayasa’ya da aykırıdır. Ne kararının dayandırıldığı Basın Kanunu ne de Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yayın yasağına olanak sağlayan bir düzenleme yoktur. Karar, Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası anlaşmalarla da bağdaşmadığı gibi, demokratik toplumların vazgeçilmez öğesi olan, halkın haber alma hakkını ortadan kaldırmaktadır. Hukuka aykırı durumun acilen hukuk tarafından ortadan kaldırılmasını diliyor, ifade özgürlüğü ve halkın haber alma hakkına karşı yapılan ihlal girişimini kınıyoruz.”

BAYRAKTAR'DAN YASAĞA İLK YORUM

IPI’DAN YASAĞA KINAMA
Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) de yayın yasağı kararını kınadı. IPI Basın Özgürlüğü Yüksek Danışmanı Steven M. Ellis yaptığı açıklamada, “Yolsuzluk iddialarının üzerine perde çeken bu yayın yasağı kararı, yaşamsal bir kamu çıkarı konusudur. Yasak, hukukun üstünlüğüne güveni sarsacak ve demokrasiye daha fazla gölge düşürecektir” dedi. Kararın yolsuzluk dedikodularını körükleyeceğini belirten Ellis, “Bu ne suçlananlara ne de Türk halkına hizmet ediyor” diye konuştu.

MAHKEME KARARI HÜKÜMSÜZDÜR
Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, mahkemenin Meclis’in bir faaliyetiyle ilgili aldığı yayın yasağı kararının hükümsüz olduğunu söyledi. Cindoruk şöyle konuştu: “Parlamentonun faaliyetleriyle ilgili belirleyici hükümler, İçtüzük’te ve Anayasa’da belirlenmiştir. Mecils’teki bir faaliyetle ilgili gizlilik kararı sadece TBMM Genel Kurulu’nda alınabilir. Herhangi bir mahkemenin, Meclis’in faaliyetleriyle ilgili gizlilik kararı alması veya yayın yasağı koyması mümkün değildir. Bu, Meclis’in aldığı her kararın mahkemeler tarafından denetlenmesi sonucunu doğurur ki, demokrasilerde bunun örneği yoktur. Meclis’in bir biriminin veya soruşturmayı yapan komisyonun yayın yasağı için mahkemeye başvurması da mümkün değildir. Meclis komisyonlarının çalışma kuralları da bellidir. Bu ne uygulanabilir, ne tatbiki mümkündür. Hukuka uyan bir tarafı yoktur. Bu tamamen mahkemenin yetki ve görev aşımıdır. Normalde mahkemenin bunu reddetmesi gerekiyordu. Meclis yıllarca soruşturma görevini üstlendi, bunun tek örneği bile yoktur.”

DEMOKRASİYE AYKIRI
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, “Kamu görevlileriyle ilgili soruşturmalarda toplumun bilgi alma hakkının kısıtlanması demokrasiye aykırıdır” diye tepki gösterdi. Feyzioğlu, şunları söyledi: “Bu karar, Anayasamızın 26. maddesinde güvence altına alınmış olan ‘Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti’ne açıkça aykırıdır. Anayasamızda açıkça emredildiği üzere, ‘Bu hürriyet resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar.’ Karar aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesine ve bu maddeye dayanan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yerleşik içtihatlarına açıkça aykırıdır. Kamu görevlileriyle ilgili soruşturmalarda toplumun bilgi alma hakkının kısıtlanması demokrasiye aykırıdır. İfade özgürlüğünün hangi şartlarda kısıtlanabileceği ulusal ve uluslararası hukukta açıkça düzenlenmiştir. Verilen haberlerin objektif olması, güncel olması, kamunun bilgilenmekte menfaati olması karşısında bir kısıtlama getirilemez. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 157. maddesinde düzenlenmiş ‘Soruşturmanın Gizliliği’ ilkesi kamuoyunun doğru bilgilendirilmesinin karşısına bir engel olarak çıkarılamaz. Aynı şekilde Basın Kanunu’nun 3/2. maddesi yayın yasağı getirilmesine son derece kısıtlı biçimde izin vermiştir.” 

30 YILDA 38 KOMİSYONA YAYIN YASAĞI ÇIKMADI
Meclis’te son 30 yılda 38 soruşturma komisyonu kuruldu. Hiçbir soruşturma komisyonunun çalışma döneminde yayın yasağı için yargıya başvurulmadı ve böyle bir karar alınmadı. AK Parti’nin ilk iktidar dönemi olan 22’nci dönemde 5 komisyondan 5 Yüce Divan kararı çıktı. Eski Başbakan Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ve eski bakanlar Recep Önal, Cumhur Ersümer, Zeki Çakan, Güneş Taner, Koray Aydın, Yaşar Topçu, Meclis’in Yüce Divan’a gönderdiği son bakanlardı.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 27 Kasım 2014 Perşembe 09:01

İLERİ DEMOKRASİNİN FİTRATINDA VAR BUNLAR.

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AFAD’dan Ermenek açıklaması: 241 metre kaldı
Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde 18 işçinin mahsur kaldığı kömür ocağından ...
Kafasına düşen taş hayatını kurtardı
İzmir'de kafasına taş düşmesi sonucu hastaneye kaldırılan çocuğun beyninde, ...
Sırp taraftarın katil zanlısı yakalandı
THY Avrupa Ligi'nde geçtiğimiz cuma günü oynanan Galatasaray Liv Hospital-Kızılyıldız ...
 
Sertel'den 'yayın yasağı' tepkisi: Ortaçağ’da bile…
Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler ...
İzmir'de 'taşıma suyla' acil yardım istasyonu!
İzmir’in Kemalpaşa İlçesi'ndeki Acil Yardım İstasyonu'nda iki aydır yaşanan ...
Bergama'daki siyanür iddialarına yerinde inceleme!
Bergama’da Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'ye ait Ovacık Altın Madeni'ndeki ...
 
Kemalpaşa Acil Sağlık İstasyonu'nda bezdiren susuzluk!
Kemalpaşa’daki Acil Yardım İstasyonu'nda iki aydır yaşanan su sıkıntısı, ...
Sancak açıkladı: 3 yayın yönetmeni neden kovuldu?
Es Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, görevlerinden alınan Star ...
EÇEV’in 20’nci yıl konukları Dündar ve Sertel
1995 yılında “Cumhuriyet’in kazanımlarına saygılı, demokrasiye inanan, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva