HABERLER>GÜNCEL
27 Ağustos 2012 Pazartesi - 15:46

‘4+4+4’ yarası: Öğretmen var atama yok!

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına çok az bir süre kala, okullarda yaşanan kadro sorunları ve atamalarla ilgili sorunlar bir türlü aşılamıyor. Son olarak Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in, İçişleri, Adalet ve Milli Savunma Bakanlığı'nda çalışan kamu görevlileri ile öğretmen eşlerinin atamalarıyla ilgili kolaylık sağlanacağına ilişkin tepkiler sürüyor. Türk Eğitim Sen İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Merih Eyüp Demir, yaşananları 'gaf' olarak değerlendirdiklerini söyledi.

‘4+4+4’ yarası: Öğretmen var atama yok!

Kutay Gürocak/EGEDESONSÖZ - Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen, 6287 sayılı 'İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle aylardır süren norm kadrolardaki belirsizlik, eş durumu ve tayin sorununu da beraberinde getirdi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı döneminde uygulanmaya başlanacak olan yeni düzenlemeye karşın; norm kadrosundaki fazla öğretmenlerin atamalarının nasıl yapılacağı ise henüz çok net değil.

Eş durumundan tayin bekleyenlerin de henüz atamalarının yapılmadığını ifade eden Türk Eğitim Sen İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Merih Eyüp Demir, mağduriyetlerin yaşandığını söyledi.
 
İzmir'de özellikle sınıf öğretmeni kadrolarında norm fazlası bulunduğuna dikkat çeken Demir, "Şu anda özür grubu atamaları yapılıyor. Bakanlık, norm bazındaki atamalarını ilin bütün branşlarındaki fazla öğretmenlere bakarak değerlendiriyor. Şu anda İzmir'de de norm fazlası bulunuyor. Eskiden 5 yıl olan ilkokul süresi 4 yıla düşürülünce, sınıf öğretmenlerinde norm fazlalığı oluştu" diye konuştu.

Bugün eş ve sağlık nedeniyle 'özür grubu' atamalarının son günü olduğunu belirten Demir, "Başvurular internet üzerinden yapılıyor. Eşler ve sağlık yönünden mazereti olanlar, bu sene mağdur oldu. Şu anda okullarda açık var. Örneğin biyoloji branşında önce il içi, sonra iller arası özürlü grubu için atamalar devam ediyor. Bu branş için İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, kadroları açıkladı ama atamalar bir türlü yapılmadı. Durum böyle olunca, Çanakkale'deki ya da bir başka şehirdeki öğretmen arkadaşımı, İzmir'e atanamıyor. İzmir'de boşluk var, ama atama yok" dedi.

Sisteminle ilgili sıkıntıyı ve işleyişi aktaran Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Öncelikle bütün okullarda, branş branş norm kadroları tespit ediliyor. Yani öğretmen ihtiyacını okul bazında tespit ediliyor. Daha sonra önce il müdürlükleri sonrasın da ise MEB, buna onay veriyor ve atama gerçekleşiyor. Mesela İzmir'de 100 tane biyoloji öğretmeni ihtiyacı var fakat elinizde 160 öğretmen var. Buna karşın hala biyoloji öğretmeni bulunmayan okullar bulunuyor. Bu nedenle öğretmenler tayin de isteyemiyorlar. Yine benzer örnek üzerinden gidersek; İzmir'in Kınık ilçesindeki bir okulun ihtiyacı 10 fakat sizin orada 14 öğretmeniniz var. Eşleriyle birlikte bu insanlar Kınık da yaşıyor. Tesadüfen Kiraz İlçesi'ndeki bir okulda da 4 tane öğretmen ihtiyacı var. Buradaki öğretmenlerimizin hepsini aileleriyle birlikte buradan alıp Kınık'a mı yollayacaksınız? Nasıl olacak bu iş?"



Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in basına yaptığı açıklamaya da dikkat çeken Demir, "Sayın bakan açıklamada eşleri İçişleri, Adalet ve Milli Savunma Bakanlığı'nda çalışan polis, vali ve kaymakam gibi kamu görevlilerin atamaları için yeni bir düzenleme üzerinde çalışıldığı söyledi. Bununla ilgili net bir şey söylenmese de böyle bir şey varsa eğer bu da büyük bir gaftır. Çünkü bu düzenleme içine eşi özel sektörde çalışan öğretmen eşleri yararlanamayacak. Yani siz bir anlamda insanları kategorileri ayıracaksınız. Halbuki aile bir bütündür. Sizin eşiniz özel sektörde çalışıyor diye böyle bir şey kabul edilebilir mi? Bu çok büyük bir gaftır" dedi.
 
"ÖĞRETMENİN EĞİTİM HAKKI DA ENGELLENİYOR"
Özür grubundan eğitim için yararlanma hakkının da kaldırıldığını söyleyen Demir, buna karşın MEB'in öğretmenlerin kalitesini yükseltme iddiasında bulunduğunu vurguladı. Bu durumun kendi içinde tam bir çelişki olduğunu kaydeden Demir, "Yüksek Lisans veya doktora yapan öğretmenler için bu hakkı kaldırdılar. Eskiden İl düzeyinde bu başvurular değerlendiriliyordu şimdi ise ilçe bazında reddediliyor. Biz de karşı dava açıp kazanıyoruz. Bununla ilgili yeni müracaatlarımız da olacak. İnsanların yüksek öğrenim hakkını engelliyorsunuz sonra da 'eğitimin kalitesini yükselteceğiz' iddiasında buluyorsunuz. Bu büyük bir ikilem" ifadesinde bulundu.
 
"ÇOCUKLARI CİDDİ SIKINTILAR BEKLİYOR"
Yeni düzenlemeyle çocukların okula başlama yaşının 60 aya çekildiğini açıklayan Demir, bu durumun uzun vadede sıkıntılara sebep olacağını bildirdi. Demir, Buca'daki iki ilköğretim okulunun yıkıldığını, buradaki çocukların ise başka yerlere taşınmak zorunda kalacağını anlatarak, "İzmir'in en büyük ilçelerinden birinde bu sorunlar yaşanıyor. Okullar açıldığı zaman velilerin tepkisini herkes görecek. Bir de bizim temel bakış açımız çocuklarımıza yönelik. Buna karşın şu anda tam bir muamma yaşanıyor. İkili öğretim yapacak okullar var. Yani sabah ortaokul, öğleden sonra ise ilk okul öğrencileri buraya gidecek. Peki, bunun fiziki şartlarını, sırasını veya sandalyesini, nasıl hazırlayacaksınız? Hazırlık var da biz mi göremiyoruz?" diye konuştu. Çocuklarını 60 aylıkken okullara başlatmak istemeyen velilere, MEB'in sunduğu formülün çözüm olmadığına değinen Demir, eskiden okullarda öğretmenler ve veliden oluşan bir komisyonun karar verdiğini aktardı. Demir, velilerin çocukları için hastanelerden rapor almak zorunda kalacaklarını ifade ederek, bu durumun çocuk üzerinde 'fişlenmek' psikolojisi yaratabileceğini belirtti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kurmay Albay 30 Ağustos'ta tahliye bekliyor
Balyoz Davası’ndan tutuklanan Kurmay Albay Levent Kerim Uça’nın Avukatı, ...
Ağlatan isyan: Bir ay ömrü kaldı… Bizimle geçirsin…
İzmir’de karaciğer kanserine yakalanan, 8 Ekim 2010 tarihinde yeşil kartının ...
İlkleri içeren 30 Ağustos davetiyeleri dağıtıldı!
Türkiye'de ilk kez Cumhurbaşkanı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek ...
 
36 bin lira harcadı muradına erdi: Sonunda O da yarışacak
Yarışma programlarına katılmak için 36 bin lira telefon faturası ödeyen ...
İzmirli ünlü senarist hayatını kaybetti
1994 yılından bu yana Televizyon dizileri için senaristlik yapan Metin ...
‘Efsane Vali’ Öğütçen’e son veda…
Geçtiğimiz Perşembe günü 89 yaşında hayata veda eden emekli vali Hüseyin ...
 
Bin öğreciye bir minibüs!
Bu yıl 1000 öğrencinin kayıt yaptıracağı İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nin ...
Tüyler ürperten ifade: 'Bombanın şeytanı' PKK’da!
Gaziantep bombacısıyla Suriye’den Türkiye’ye geçen terörist Barış Kızılçay, ...
Biletix'e 'rakabet kısıtlaması' soruşturması
Rekabet Kurulu, Biletix Bilet Dağıtım hakkında soruşturma açtı.
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva