HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Ocak 2022 Çarşamba - 12:37

ŞPO, Gültepe planlarını yargıya taşımıştı... Mahkemeden flaş karar!

İzmir'de uzun yıllardır başlanamayan kentsel dönüşü projelerinden biri olan Gültepe'de Konak Belediyesi'nin hazırlamış olduğu 1/1000 ölçekli kentsel dönüşüm planları Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi mahkemeye taşımıştı. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı alınan Konak Belediyesi'nin planları için mahkeme bu kez de iptal kararı verdi. 

ŞPO, Gültepe planlarını yargıya taşımıştı... Mahkemeden flaş karar!

EGEDESONSÖZ - İzmir'de kentsel dönüşüm projeleri içerisinde yer alan ve Konak ilçesi sınırları içerisinde bulunan Çınartepe, Atamer, Millet, Murat, Trakya, Anadolu, Saygı, Mehmet Akif, Ulubatlı, Yirmialtı Ağustos, Yavuz Selim, Zeybek, Huzur ve Cengiz Topel Mahalleleri’nde mahallelerini kapsayan, Gültepe Planları için çalışmalarını tamamlamış ve askı sürecini başlatmıştı.

Askı sürecinde başta Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi olmak üzere bazı vatandaşlarda planlara dava açarken, Konak Belediye Meclisi ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yapılan itirazlar oy birliği ile reddedilmişti.

KONAK BELEDİYESİ'NE GÜLTEPE İÇİN BİR KÖTÜ HABER
ŞPO askı sürecindeki itirazlar sonrası ise mahkeme yolunu tutmuş  ve 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyon planları için yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Dava sonrası Konak Belediyesi ve ŞPO medya aracılığı ile sık sık karşı karşıya gelirken, açılan davadan Konak Belediyesi'ne kötü haber geldi.

ŞPO'nun itirazlarını inceleyen İzmir 4. İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararının ardından iptal kararı aldı. Mahkeme planların üst ölçekli plan kararlarına, yürürlükteki imar mevzuatına, kamu yararına, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı olduğuna hükmetti. 

Kararda şu gerekçeler yer aldı:
-Söz konusu planların, 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planına, dolayısıyla planların kademeli birlikteliğine aykırı olduğu,

-Söz konusu planların, kişi başına düşen asgari standartları sağlamaktan uzak olduğu, dolayısıyla plan kararlarıyla öngörülen donatı alanlarındaki artışın “revizyon” gerekçesini karşılar nitelikte olmadığı,

-Söz konusu planlarda nüfus, % 17 oranında artırılmış olmasına karşın bu artışın şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı açısından meşru ya da zorunlu kılacak analiz ve hesaplamalara Plan Raporunda yer verilmemiş olduğu,

-Konut alanlarında zemin katlarda ticaret yapılmasını öngören plan notunun şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, plan tekniğine ve kamu yararına aykırı olduğu

-Plan Notlarında Konut Alanları için öngörülen tek ada tek parsel kararının, alandaki mevcut parsel büyüklüklerinin göreceli olarak küçük olması nedeniyle planın uygulanmasını ve yapısal dönüşümün sağlanmasını güçleştireceği, dolayısıyla söz konusu plan notu hükmünün şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, plan tekniğine ve kamu yararına aykırı olduğu...

ŞPO: PLANLAR MAHKEME KARARI DOĞRULTUSUNDA HAZIRLANSIN
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin kararla ilgili yaptığı açıklamada “Kamu idarelerince hazırlanan ve/veya onaylanan planların, ilgili mevzuatların yanı sıra şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı esasına dayanması gerektiğini, sağlıklı ve yaşanabilir kentlerin ancak bu ilkeler doğrultusunda oluşabileceğini bir kez daha hatırlatıyor ve söz konusu planların Mahkeme kararlarında belirtilen hususlar doğrultusunda hazırlanması konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesini sorumluluk almaya davet ediyoruz.” ifadeleri yer aldı. 

BATUR'DAN 'OYBİRLİĞİ' VURGUSU
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur itirazlarla ilgili “Gültepe, 14 mahallesi olan 300 hektarlık alan. Bu meclisimizden, büyükşehirden geçti ve askıya çıktı. Hep oybirliği ile geçti. Daha sonra itirazlar oldu, itirazlar değerlendirildi ve sonrasında parselasyon planlarına başladık. Parselasyon planı şu şekilde; biz anayasasını yaptık. İmar adası, yeşil alan, oyun alanı, rekreasyon alanı ve hastane alanını planda yerleştirdik, imar adalarını teşkil ettik. Yeşil alanları, yüzde 0,86 metrekareden 13 metrekareye çıkardık. Ulaşım yollarını yeniden gözden geçirdik. Neticede Beştepeler'de arkadaşlar bize gelmeye başladı. Benim hissem, evim, yolda kaldı, yeşil alanda kaldı, diye. Bu kötü bir şey değil. Senin hakkın hiçbir zaman havaya uçmaz. En yakın imar adasında ne kadar yerin varsa, o imar adasında seni göstereceğiz. Gültepe’de buna başladık, Beştepeler'de askıdan indikten sonra parselasyon planı yapacağız. O zaman herkes görecek hissesinin nerede olduğunu. En yakın imar adasında değerlendirmek zorundayız. Parselasyon planlarının bozulma gerekçesi olur doğru yapılmazsa…" ifadelerini kullanmıştı.

 
5 yaşındaki lösemi hastası Simay'a 'peruk' morali
 
TBMM'de 'İzmir' atışması
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Veysel 20 Ocak 2022 Perşembe 00:59

Bende orda oturuyom üç kardeşiz üçümüzde 4 katlı yerimizdeyiz birde annemin evi var burayı yaparken dişin den tırnagından artırıp tüm ömrü boyunca kazancını buraya yatırmış bizim gibi insanların emekleri yuvaları ellerinden alınmak isteniyo..yani bizim bu 4 kat olan yerimize 1 kat verip 3 aileyede avcunuzu yalayın deniyo...burda halen bu dönüşümü savunan varsa bir gün dizinde başınıza gelirse inşallah olur o zaman anlarsınız...Gültepe halkı bunun gibi oyunları yemez hakkında yedirmez

Yorumu oyla      2      3  
Nail 20 Ocak 2022 Perşembe 00:27

Buna karşı çıkan insan müsveddelerinin gelip bu bölgede yaşamaya başlaması gerekli burdaki insanların bi dünya problemi var izmirin en kıymetli konumu ama en değersiz noktası başkanın narlıdere projelerine de karşı çıktılar bitince destek verdik dediler bunlar böyle kişilikleri oturmamış kişiler oturan insanlar kabul ediyor siz daha bölgenin nerde olduğunu bile bilmiyorsunuz ne demeye çomak sokarsınız haklarımız haram olsun şpo

Yorumu oyla      2      3  
Parsel imarı 19 Ocak 2022 Çarşamba 22:51

Bırakın böyle ada bazında imarı, verin parsel bazında, verin 6-7 katı ,kimseyi yerinden yurdundan etmeyin, müteahhit parsel bazında yapsın inşaatını alsın payını olsun bitsin ya!

Yorumu oyla      2      3  
Adnan GÜLHAN 19 Ocak 2022 Çarşamba 20:08

Önceki Sema başkanımızın hazırladığı planlar daha uygundu yerinde değişim ve halk kendi imkanları veya anlaşarak dernek kooperatifleleşerek kendi belli sürede ve planda yapması uygundu bu planda gerekli bilgilendirmelerde yapılmadı nasıl ve kimin yapacağı müteahhitlerin kim olacağı nasıl ve vatandaşa nasıl binalar yapacağı yapım sırasında maliyetler ne olacak nasıl ödenecek hiç bir bilgi verilmedi vatandaşa bu planlarla birçok vatandaş Gültepeyi terk etmek durumunda kalacaktı.

Yorumu oyla      2      3  
Şaka gibi! 19 Ocak 2022 Çarşamba 15:17

Nüfus artışı olmadan dönüşüm nasıl olacak? Devlet gelsin, yaşayan kişiye yetecek kadar konut yapsın. Sanırım bu isteniyor.

Yorumu oyla      4      3  
Sadık Soykan Mimar 19 Ocak 2022 Çarşamba 15:17

Gültepe genelde küçük parsellerden ve onların katlarından oluşur 100 m2 arsada 5 kat görebilirsiniz bu projede 00 de 45 zaiyat kalan 55 in yarısı da müteahhit hissesi kalan 27.5 m2 bu yer 2.5 emsal olsa , 68.75 m2 daire hakkı olur bu hiçbir arsa sahibinin işine gelmez kaldı ki hangi müteahhit buraya İnş yapmıya gelir burası Alsancak mı ? Gültepe çok eğimli bir yerdir projeler düpdüz bir arazi imiş gibi masa başında yapılmış gibi duruyor. Şimdilik bu kadar , Tüm meslektaşlarımı tenzih ediyorum,Gültepe halkını düşünmezsek çok güzel bir proje ancak komşuluk münasebetlerinin de çok yoğun yaşandığı bu bölgeyi bu proje ile memnun edemezsiniz.

Yorumu oyla      3      4  
Öğrenci 19 Ocak 2022 Çarşamba 13:27

Şpo dava açmaktan başka ne işe yaradı bugüne kadar? Bilen biri lütfen yazsın.

Yorumu oyla      6      3  
Oğulcan 19 Ocak 2022 Çarşamba 13:00

Şehir plancıları odasının bu istemezükçü tavırlarının hükümete yardım ve yataklık olduğunu ne zaman anlayacaksınız? Onlar böyle davrandıkça Cehape çalışmıyor diyorlar farkında değil misiniz? Oradaki insanlar her hangi bir büyük depremde enkaz altında kalır veya ölürse bunun vebalini, kentsel dönüşümü engelleten Şehir Plancıları Odası mı çekecek? Hayır. Onlar sıcak evlerinde, bol maaşlı makamlarında oturmaya devam edecek. Olan da oradaki garibana olacak yine. Halkın yararına asla çalışmayan bu kuruluş niye var, gerçekten merak ediyorum

Yorumu oyla      7      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
13 kurs, binlerce kursiyer... Bayraklı'ya akademi yolda!
Bayraklı Belediyesi yeni dönem kültür- sanat ve hobi kurslarını yeni kurulan ...
Danışma merkezi Bucalı kadınlara umut oldu
Kadına yönelik şiddeti önlemek, bunun nedeni olan cinsiyete dayalı ayrımcılık ...
Türkiye’nin ayakkabı üssüne Başkan İduğ’dan destek
İzmir Ayakkabı İmalatçıları, Satıcıları ve Tamircileri Odası Olağan Kongresi’ne ...
 
Karaburun festivale hazır
Karaburun Belediyesi tarafından, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile destekleri ...
Agroexpo'da geri sayım başladı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Orion Fuarcılık tarafından ...
Aydın beyaza büründü... Büyükşehir hamleyi yaptı!
Sabahın erken saatlerinden itibaren Aydın'da etkisini gösteren şiddetli ...
 
Başkan Tugay iklim krizine dikkat çekti: Herkes üzerine düşeni yapmalı
Karşıyaka Belediyesi’nin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nı ...
Ödemiş'te belediyeden kar alarmı!
Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan soğuk ve yağışlı hava Ödemiş’in ...
Bergama Tarım OSB'nin geleceği masaya yatırıldı
Bergama Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin masaya yatırıldığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva