HABERLER>GÜNCEL
19 Ocak 2022 Çarşamba - 08:13

Soyer de karşı çıkmıştı... Kapasite artışına ön onay!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tartışmalara neden olan Seferihisar Sığacık Körfezi’ndeki balık çiftliklerinden bir tanesinin daha kapasite arttırmak için yapılan başvurusuna ön onay verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de balık çiftliklerinin kaldırılması için mücadele vermişti.

Soyer de karşı çıkmıştı... Kapasite artışına ön onay!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Özsu Balık Üretim Şirket’i, 2013 yılından beri İzmir’in Urla ilçesi Demircili Köyü Sığacık Körfezi’nde faaliyet gösteren balık yetiştirme çiftliklerinden birinin kapasitesini arttırmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Proje tanıtım dosyasını inceleyen bakanlık çevresel etki değerlendirme sürecinin başlattı.

Çipura, levrek, sinarit, karagöz, lahoz, granyöz, mercan balıklarının bulunduğu çiftliğin kapasite artışının onaylanması halinde çiftliğin deniz yüzey alanı 33 bin 800 metrekareden 50 bin 878 metrekareye çıkartılacak ve kafes sayısı 18 adetten 27'ye yükselecek. Kapasite artışı ise 1 milyon 220 bin TL’ye mal olacak projenin ömrü ise 20 yıl olarak öngörülüyor.

AYNI SAHADA 4 ÇİFTLİK
9 numaralı su ürünleri sahasında bulunan balık çiftliğinin 700 metre batısında, 570 metre güneyinde ve bin 500 metre güneyinde olmak üzere Özsu Şirketi’ne ait 3 balık çiftliği daha bulunuyor. Yine bu çiftliğinde yakınlarında başka şirketlerin de balık çiftlikleri mevcut.

ŞİRKET DAVALIK OLMUŞTU
Şirketin Sığacık Körfezi’ndeki bulunan balık çiftlikleri halkın tepkilerine neden olmuş, dönemin Seferihisar Belediye Başkanı, şimdiki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de çiftliklerin iptali için basın açıklamaları düzenlemiş ve iptal davaları açmıştı. Mahkemelerin vermiş olduğu iptal kararlarına rağmen şirket bakanlıktan aldığı yeni izinlerle çalışmalarını sürdürmüştü.

AKDENİZ FOKLARININ YAŞAM ALANI
Akdeniz foklarının yaşam alanları arasında yer alan proje alanı Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi uyarınca korunması gereken alanlar arasında da yer alıyor.

‘GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN ÇEVRESEL RİSKLER’
Balık çiftliklerinin iptali açılan davalardan birinin sonucunda mahkeme balık çiftliklerinin Sığacık Koyu ekosisteminde geri dönüşü olmayan çevresel riskler oluşturacağı ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 725 No’lu ilke kararına aykırılık teşkil ettiği vurgulamıştı.

Kararda “Turizm merkezi olan bölgenin yakınında, ekosisteme, doğal ve kültürel değerlere zarar verme olasılığı çok yüksek olan balık çiftliğinin kurulması, Seferihisar’ın ‘yavaş şehir’ uygulamalarına aykırıdır. Sığacık Körfezi’nin çevresel, deniz tabanı ve akıntı sistemi ile kapasitesi hakkında yeterli veri bilinmemekte, bu durumda ‘ÇED olumlu’ kararında hukuka uyarlık bulunmamakta” ifadeleri yer almıştı.

 
Erdoğan, 3 yıl aradan sonra muhtarlarla buluşacak
 
NASA'nın aracı Mars'ta karbon izi buldu
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yeter! 19 Ocak 2022 Çarşamba 11:27

Deniz, tarım, orman çevre felaketlerine sepep olan imzaları kimler ise yarın mutlaka ortaya çıkarılır. Kapasite arttıracaksan buğday, pamuk, şeker pancarı üreticilerine destek ver artık bıktık usandık..

Yorumu oyla      5      3  
19 Ocak 2022 Çarşamba 08:38

Türkiyedeki tüm balık çiftlikleri kaldırılmalı. Bu balık çiftliklerinin bulunduğu bölgelerdeki denizler geri dönüşü olamayacak şekilde kirleniyor. Yunanistan kesinlikle kendi sularında balık çiftliği kurmuyor. Neden diye düşünen kafalar varmı Türkiye'de? Turizm tüm ülkeye yüzyıllarca sürecek bir gelir kaynağı iken balık çiftliği sadece bir şirkete 20 yıl boyunca gelir kaynağı yaratıyor. Denizler ise kirleniyor. Balık çiftlikleri tüm ülkede kaldırılmalıdır.

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan, 3 yıl aradan sonra muhtarlarla buluşacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç yıl aradan sonra farklı illerde görev yapan ...
Mehmet KARABEL yazdı... Aşk eski bir yalan Adem’le Havva’dan kalan...
Mehmet KARABEL yazdı... Aşk eski bir yalan Adem’le Havva’dan kalan...
49 il ve ilçede eğitime kar engeli
19 Ocak Çarşamba günü yoğun kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle ...
 
Aydın merkezli 4 ilde 'prim yolsuzluğu' operasyonu: 58 gözaltı!
Aydın merkezli 4 ilde polis ekiplerince, zeytinyağında 'prim' yolsuzluğu ...
İzmir'de restorana silahlı saldırı... 2 kişi yaralandı!
İzmir'in Bornova ilçesindeki bir restorana yapılan silahlı saldırıda iki kişi yaralandı.
Kayıp ihbarı yaptığı eşini 3 yıl önce öldürmüş!
İzmir'de, 6 ay önce kayıp başvurusu yapılan Sinem Karaboğa'nın (38), eşi ...
 
TBMM'de Bireysel Emeklilik Sistemi oylaması ertelendi
TBMM Genel Kurulu'nda, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili düzenlemeleri ...
Zincir marketlere verilen cezanın gerekçesi yayınlandı
Rekabet Kurulu, BİM Birleşik Mağazalar AŞ, CarrefourSA, Migros, Savola ...
Kahramanmaraş'ta petrol hattında büyük patlama!
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesindeki petrol boru hattında meydana gelen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva