HABERLER>SAĞLIK
22 Haziran 2021 Salı - 12:00

Sağlıkçılardan 'istihdam' çağrısı: Aşı ile alakası olmayanlara bile görev verildi!

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı'nın camilerin, okulların aşılanma merkezine dönüştürülmesi gerektiği çağrısı hakkında da konuşan Sağlık Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi Eş Başkanı Nursel Yücesoy, "aşı polikliniklerinin önünde hasta kaynıyor ancak yeterli personel bulunmuyor. Bu sebeple de aşı ile ilgili görevde çalışmayan personeller de buralarda görevlendirilmek zorunda kalıyor.  Hastanede yoğun bakımda çalışan bir hemşire aşı görevine verilebiliyor ve bu nedenle bu sefer de başka alanlarda bir iş aksaması oluyor. Taşıma suyu ile değirmen döndürülmeye çalışılıyor" dedi.

Sağlıkçılardan  istihdam  çağrısı: Aşı ile alakası olmayanlara bile görev verildi!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Tüm dünyada koronavirüs ile mücadelede en etkili yöntem olarak görülen aşılama sürecinde ülkemizde de 18 yaş üstü tüm sigortalı çalışanlar ve 25 yaş üstü tüm vatandaşlar için aşılama sürecine geçilmişti.

Son aylara hız verilen aşılama ile birlikte ülke genelinde aşılananların sayısı 40 milyon 736 bin 376'i bulurken yaklaşık 4 milyon nüfusu bulunan İzmir'de ise  aşılanma sayısı 2 milyon 756 bin 144 kişiye çıkmıştı. Aşılamada hızlı bir sürece girilirken, süreçte en fazla yıpranan sağlık çalışanları ise, aşılanma ile birlikte artan iş yükleri nedeniyle tükenme noktasına geldi.

Konuyla ilgili Ege'de Sonsöz'e açıklamalarda bulunan Sağlık Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi Eş Başkanı Nursel Yücesoy, aşılanmanın sağlıklı yürümesi için sağlık çalışanı istihdamına dikkat çekti.

NASIL BİR YÜKLE KARŞI KARŞIYA KALDIĞIMIZI BİLMİYORLAR
Son  günlerde yaş sınırı düşürülerek başlatılan aşılama çalışmalarında sağlık çalışanlarının üzerine büyük bir yük bindiğini belirten "Sağlık çalışanları başından beri zaten yıpranmış  ve tükenmişti. Aşı ile ilgili aniden yoğun bir süreç başladı. Bir miktar aşı geldi ancak şu anlık sağlık çalışanlarının sayısının yetersiz olması nedeniyle, sağlıkçıların işyerlerinde nasıl bir yük ile karşı karşıya kaldığının farkında değiller. Aile sağlığı merkezlerinde hekimlerimiz kendileri randevuyu dahil açamıyor ve randevular üst kademelerden açıldığı için, o sağlık merkezinde kaç hekim var, kaç kişi çalışıyor, merkezin fiziki koşulları ne olduğunu bilmiyorlar ve buralarda yığılmalar oluyor. " diye konuştu.

AŞI İLE İLGİLİ GÖREVİ OLMAYANLAR DAHİL GÖREVLENDİRİLİYOR
Hastanelerde personel yetersizliklerinden kaynaklı olarak farklı alanlarda çalışan sağlıkçıların aşı bölümlerinde görevlendirildiğini belirten Yücesoy, "Bu durum hastanelerde de aynı şekilde aslında, aşı polikliniklerinin önünde hasta kaynıyor ancak yeterli personel bulunmuyor. Bu sebeple de aşı ile ilgili görevde çalışmayan personeller de buralarda görevlendirilmek zorunda kalıyor.  Hastanede yoğun bakımda çalışan bir hemşire aşı görevine verilebiliyor ve bu nedenle bu sefer de başka alanlarda bir iş aksaması söz konusu olabiliyor. Ayrıca sağlık çalışanlarını da barkot basmak, sıra yazmak gibi görevler veriliyor. Bir şekilde taşıma suyu ile değirmen döndürülmeye çalışılıyor ancak tam anlamıyla bu bir fiyasko. Her seferinde sağlık çalışanın üstüne bir yük bindiriliyor. Yeni bir istihdam sağlanmadığı, yeni sağlıkçıların sisteme dahil edilmediği sürece, bu aksaklıklar devam edecektir" ifadelerini kullandı.

HASTANELER KAOS HALİNDE
Sağlık çalışanlarının ne kadar daha bu sürece dayanabileceklerini bilmediklerini belirten Yücesoy,"Bu yoğunluğun böyle devam etmesi veya artması durumunda ise sağlık çalışanları ne kadar da dayanabilecek bilmiyoruz. Şu an hastaneler ve sağlık ocakları kaos halinde. Herkes aşı olmak için geliyor ve hastalarda uzun süre beklenmesinden kaynaklı olarak sıkıntı çıkarıyor sağlık çalışanlarına. Ancak gerçekten bizler burada eleman sayısından kaynaklı olarak yetişmekte zorlanıyoruz.  Örneğin ASM'ler aşı haricinde görevleri mevcut ve performans sistemi olarak çalıştırıldığı için bunlarda ciddi anlamda zorluk içerisindeler" dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANIN ALINMASI ŞART
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'in yoğunluklar hakkında 'bize gelen bir şikayet bulunmuyor' ifadeleri hakkında da konuşan Yücesoy "Valiliğe şikayet gitmemesi mümkün değil. Alsancak Devlet Hastanesi'nde geçtiğimiz hafta yağmurda bile yığınak oluştu ve bahçeye ek çadır kurularak durum kurtarılmaya çalışıldı.  Ancak bu sistemde sürekli sağlık çalışanının üstüne yük biniyor. Bu şekilde devam etmesi mümkün değil! Bu kadar iş yükü varken hala sağlık çalışanı atamalarının yapılmamasını veya KHK ila ihraç edilen sağlık çalışanlarının mesleğe geri döndürülmemesini anlamış değiliz. Bir an önce sağlık çalışanı istihdamı sağlanmalı. Bizler toplum bağışıklığının sağlanması için hızlıca aşılanma olması konusunda hemfikiriz.  Ancak bizim dediğimiz şey, personel eksikliğinden ortaya çıkan bu karmaşa ve kaosla bu işleyiş yürümez.  Sağlık çalışanları ne kadar bu iş yükü altında çalışabilecek?" diye konuştu.

CAMİLER OKULLAR AÇILSIN AMA SAĞLIK ÇALIŞANI NERDEN BULUNACAK
İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı'nın camilerin okulların ve spor salonlarının aşılanma merkezine dönüştürülmesi gerektiği çağrısı hakkında da konuşan Yücesoy, "Camilerin, okulların, spor salonlarının aşılanma merkezine dönüştürülmesi tabii ki etkili olacaktır. Öneri güzel. Ancak buraların açılması halinde orada çalıştırılacak personeli nereden bulacağız? Yani buraların açılması için sahada çalışacak yeni personellerin alınması şart.Bu alanlar aşılanma merkezi olsun ve yeni personeller alınsın ki bir an önce toplumsal bağışıklık sistemine ulaşabilelim" dedi.

SUÇLU BİZLER OLUYORUZ
Sağlıkçıların yoğun çalışmasına rağmen şikayetlerde suçlu bulunduğunu belirten Yücesoy, "Burada sağlık çalışanları eksikliklerinin olmasına, ekipman eksikliklerinin olmasına rağmen vatandaşların aşılama noktasına gelip bekleme konusunda biraz sorun yaşadığında sağlık müdürlüğünün aranması halinde yine bizler suçlu bulunuyoruz" 

 
İZSU kazısında bulunmuştu... Geleceği belli oldu!
 
İzmir'de fuhuş operasyonu: 5 gözaltı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Prof. Dr. Ceyhan'dan '3. doz' açıklaması
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim ...
Seyahatlerde sahte PCR testine karşı yeni önlem
Corona virüs önlemleri kapsamında yurt dışından Türkiye'ye gelen ve PCR ...
Prof. Dr. Ceyhan'dan '3'üncü doz' açıklaması
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim ...
 
Adım adım 'normal hayat': 3. doz için planlama
Aşılamada hedef sonbahar gelmeden toplumsal bağışıklığın sağlanması. Eylül ...
Salgında günün bilançosu: 63 vefat, 5 bin 91 yeni vaka!
Türkiye'nin 20 Haziran 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
Bakan Koca'dan Sinovac'a yatırım daveti
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de uygulanan corona virüs aşısının ...
 
DSÖ'den korkutan delta varyantı açıklaması
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ilk olarak ...
Salgında günün bilançosu: 51 can kaybı, 5 bin 480 yeni vaka
Sağlık Bakanlığı, 'Türkiye Covid- 19 Hasta Tablosu' verilerini paylaştı. ...
5 milyon doz Sinovac aşısı Türkiye'ye ulaştı
Sağlık Bakanlığı, THY kargo uçağı ile Çin'den yola çıkan 5 milyon doz ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva