HABERLER>SAĞLIK
16 Eylül 2021 Perşembe - 09:18

Prof. Dr. Gürüz aşı karşıtlarına isyan etti: Açıklamalar bilim ve akıl dışı!

Aşı Bilimi Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi aşı geliştirme, Uygulama ve Araştırma merkez müdürü Prof. Dr. Adnan Yüksel Gürüz, Ege Üniversitesi ARGEFAR bünyesinde  geliştirdikleri  koronavirüs DNA aşısının Faz-1 çalışmalarına başlamak için sona geldiklerini açıkladı. Son zamanlarda artan aşı karşıtı söylemlere ilişkin de konuşan Prof. Dr. Gürüz, “200 yıl geriden gelen bir kafayla yarı maymun, yarı insan çocuklar doğacak diyerek tamamen bilim dışı, akıl dışı açıklamalar yapıyor” dedi.

Prof. Dr. Gürüz aşı karşıtlarına isyan etti: Açıklamalar bilim ve akıl dışı!

Menduha CEYLAN / EGEDESONSÖZ- Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Aşı Bilimi Derneği Başkanı, Ege Üniversitesi Aşı Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Adnan Yüksel Gürüz, Ege Üniversitesi ARGEFAR bünyesi altındaki COVID-19’a karşı hızlı DNA Aşı Geliştirme Grubu'nun, TÜBİTAK desteğiyle geliştirdiği aşıda Faz-1 aşamasına geldiklerini aktardı.

Geliştirdikleri DNA aşısının 8 bin doz üretimini yaptıklarını belirten Prof. Dr. Gürüz, “Yaklaşık 3 aydır toksisite çalışmaları ve  ‘GMP’ üretim için ATABAY firmasının hazırlıklarını tamamlamasını bekledik. Süreç devam ediyor, Helsinki bildirgesi gereği onaylanmış bir kaç aşı olduğundan artık klinik aşamada plasebo dediğimiz boş aşı yerine onaylı aşılardan birine meydan okumamız gerekiyor. Bu konuda karar TÜBİTAK ve Sağlık Bakanlığı yetkililerinin görüşmeleri sonrasında netleşecek. Bu işlemler sonrası Faz-1 çalışmasına başlayacağız” diye konuştu.

DNA AŞISI UZUN SÜRELİ KORUMA SAĞLAYACAK
Prof. Dr. Gürüz, sürecin uzamasıyla beraber aşımızın geleceği ve insanlığın aşıya olan gereksinimi nedeniyle endişelendiklerini söyleyerek, “Biz aşımıza hayvan deneylerinin sonuçlarına bakarak çok güveniyoruz. Sekiz kişilik ekibimiz gün geldi 24 saat aralıksız laboratuvarda kaldı… Biz, aşımızın insanlarda da uzun süreli ve çok iyi koruma sağlayacağına inanıyoruz.  Kanser aşılarında ve veterinerlikte başarılı DNA aşıları var. Geçen hafta Hindistan COVID-19 için ilk kez bir DNA aşısına acil kullanım onayı verdi, bu DNA aşıları için önemli bir milat. Bu yolda geride kalmak bizi çok üzer. Bizim DNA aşımızın bir özelliği ise mevcut aşılardan daha önce, uzun süre etkin olacağının biliniyor olması. Çalışma prensibi nedeniyle bu beklenilen bir sonuç. SARS-CoV-2 bir RNA virüsü ve DNA’sı yok. Biz önce virüsün RNA’sından mRNA aracılığıyla DNA elde ediyoruz. Elde ettiğimiz DNA hücre içine girip çok uzun süreli hafıza oluşturuyor. Maliyeti çok düşük aşımızın, şu an Türkiye’de uygulanan aşılar 20 Euro’ya alınıyor, bizim aşımız bunun çok altında mal olacak. Aşımız, Türkiye’yi büyük bir yükten kurtaracak” ifadelerini kullandı.

200 YIL GERİDEN GELEN BİR KAFAYLA...
Gürüz, aşı karşıtlarının yaptıkları açıklamaların bilim ile uzaktan yakından alakası olmadığını söyleyerek sitem etti. Gürüz, aşı karşıtlarının yaptıkları açıklamaların içinin boş olduğunu örnek üzerinden açıklayarak şu sözleri söyledi:

“Jenner, 1700’lü yıllarda çiçek aşısını geliştirirken sığır çiçeğini geçiren sığırlardan aldığı lenf sıvısı ile variolasyon aşılama yaptığında ruhban sınıfından çocuklarınız inek gibi doğabilir yorumu yapılıyordu. Halen, ülkemizin değerlerine sonuna kadar inanan bir siyasetçinin oğlu çıkıyor 200 yıl geriden gelen bir kafayla yarı maymun, yarı insan çocuklar doğacak diyerek tamamen bilim dışı, akıl dışı açıklamalar yapıyor. Necmettin Erbakan gibi bir mühendis dehanın veliahtlarının bu tip açıklamalar yapması hiç hoş değil. Necmettin Erbakan, bilime inanan bir insandır. Veliahdının böyle bir açıklama yapmış olması insanlık ve islam adına son derece yanlıştır. Her insan bedeni Allah’ın ona emanetidir, ona iyi bakmak hepimizin mecburiyetidir. Emanete hıyanet olmaz. Şişmanlamak, aşırı zayıf kalmak, iyi beslenmemek, hastalıklardan korunmak için yeterli tedbir almamak, hijyene dikkat etmemek gibi hususlar inançlı bir insanın uzak durması gereken şeyler. Böyle insanların vücudun ve aklın bize emanet edildiğini unutmadan konuşma yapmaları gerekiyor. İnançlı hiç kimse insan sağlığının ve bilimin önünde duramaz. ‘Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum’ diyen Hz. Ali’nin; ‘İlim Çin’de bile olsa, gidiniz’ diyen peygamberimizin ümmeti olduğunu iddia edenler, böyle açıklamalarda bulunmamalı. Bilimin karşısında hurafelerle konuşulmaması gerekiyor.”

 
2021 - KPSS sonuçları açıklandı!
 
KYK yurt başvuru sonuçları belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni aşı haritası pazartesi günü paylaşılacak
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Okullarımızda öğrencilerimize tarama amaçlı ...
Son 24 saatte 248 can kaybı 28 bin 224 yeni vaka
Türkiye'de son 24 saatte 341 bin 4 Kovid-19 testi yapıldı, 28 bin 224 ...
Üçüncü doz aşı 10 kat fazla antikor üretiyor
İsrail'de yapılan bir araştırmada, corona virüs aşısının üçüncü dozunun ...
 
Pfizer 6 aylık bebekler için aşı izni isteyecek
Pfizer'ın, 6 ay ile 5 yaş arasındaki çocuklara aşı yapılabilmesi için başvuru yapacağı bildirildi.
Özbek hastanın böbreğinde 'geyik boynuzu' çıktı!
Özbekistan'da ameliyatı zor olduğu için böbreklerindeki taşla yaşaması ...
Mehmet Ceyhan'dan Fatih Erbakan'a 'maymun' yanıtı
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Fatih ...
 
Aşı olmayan doktor koronaya yenik düştü
Sakarya'da özel bir hastanede ortopedi doktoru olarak görev yapan ve corona ...
Mehmet KARABEL yazdı... Aşılı kadına ‘maymun bebek doğurursun’ mesajı neden?
Mehmet KARABEL yazdı... Aşılı kadına ‘maymun bebek doğurursun’ mesajı neden?
DSÖ'nün aşı paylaşımındaki adaletsizliğe tepkisi sürüyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva