HABERLER>SAĞLIK
19 Ocak 2022 Çarşamba - 09:50

Prof. Dr. Alper Şener uyardı: Sürü bağışıklığı tetiklenecek ancak…

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, omicron varyantının sürü bağışıklığına etkisiyle ilgili olarak, “Evet; sürü bağışıklığını tetikleyecek ancak hasta sayısı da artacak, yol açtığı hasar da… Bu süreçten en az hasarla çıkmanın yolu, hastalanmamak” dedi ve ekledi: Oluşacak bireysel ve toplumsal hasarı öngörmek için erken ama kayıpları önlemek için maske, mesafe, hijyen ve aşı şart.”

Prof. Dr. Alper Şener uyardı: Sürü bağışıklığı tetiklenecek ancak…

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, aynı zamanda Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, omicron varyantının sürü bağışıklığını tetikleyeceğini ancak yol açacağı hasarın büyük olacağını söyledi. İzmir’e özel vaka artışının iki sebepten kaynaklı olabileceğine işaret eden Prof. Şener, bunu, 3. doz aşı olanların sayısını ve oranının düşüklüğüne ve omicron varyantının baskın olmasına bağladı. Artışın önümüzdeki süreçte vakaların daha da artacağını öngören Prof. Şener, toplu taşımada maske uyarılarına uyumun düştüğüne dikkat çekti.

HASTANEMİZDE YOĞUN BAKIMDA ARTIŞ YOK AMA NE KADAR BÖYLE DEVAM EDER, BİLEMİYORUM
Prof. Dr. Alper Şener, vakaların artışına paralel olarak yoğun bakım ünitelerinde yoğunluk olup olmadığı yönündeki sorumuza şu yanıtı verdi:

“Genel rakamları bilmiyorum, ancak görev yaptığım hastanemdeki durumu gözlüyorum. Yoğun bakım açısından doluluk oranı sabit, yani özel bir artış yok. Ama bu durum, ne kadar böyle devam eder, bilemiyorum; çok iyimser değilim. Çünkü İngiltere’de de başta yoğun bakım ihtiyacı duyan hasta sayısı tırmandı ama ardından vaka sayısı pik yaptıktan, hatta düşüşe başladıktan sonra, yoğun bakım doluluk oranı arttı. Umarım bizde de öyle olmaz.”

KARANTİNANIN KISALTILMASI, OMİCRON ÖZELİNDE BİR SÜRE DEĞİŞİKLİĞİDİR
Karantina süresinin kısaltılması, temaslıların karantinaya alınmaması gibi kararları da değerlendiren Prof. Dr. Alper Şener, bu düzenlemelerin vakalara nasıl yansıyacağı konusunu da irdeledi. Prof. Dr. Şener, bu açıklamalarda bulundu:

“Karantina süresinin kısaltılması, omicron özelinde bir süre değişikliğidir. Yani yarın başka bir varyant çıkar ve daha uzun süre bulaşı devam ettiği tespit edilirse, bu süre yine değişebilir. Yapılan bu düzenlemenin, vaka sayılarına yansıması, olacak bir şey değil. Virüs daha bulaşıcı, ama bu süre daha kısa sürüyor. Karantinanın mantığı, virüs çıktığı sürece kişinin bulaş zincirinden uzak tutulmasıdır. Bu süre, her varyant için farklıdır. Bunu bir tutarsızlık olarak yorumlamak yanlış olur. Bu tip güncellemeler, tam tersine, salgının yönetiminde başarının anahtarıdır. İkinci konuya gelince. Temaslılar aşılıysa, karantinaya alınmama durumu da yine varyanta özel bir durumdur. Evet, omicron çok hızlı yayılıyor ama toplumda da o kadar fazla aşılı var ki, aşılı ve aşısızların aynı riski içermediği bir gerçek var. Bir bakıma, virüs ve hastalık dinamiğinin değişmesi için yapılmış uygulamalar bunlar…”

ÜÇ AY SONRAKİ HASAR TESPİTİNDE BÜYÜK HÜSRAN YAŞAYABİLİRİZ
Omicron varyantının hızla artması ve vaka sayılarına yansımasının, sürü bağışıklığına etkileri üzerine de görüşlerini aldığımız Prof. Dr. Alper Şener, şu açıklamalarda bulundu:

“Omicron varyantı, sürü bağışıklığını tetikleyecek, ama gözden kaçan bir şey var. Post Covid (korona sonrası ) hasta sayısı ve hasar da artacak. Belki başta bizi çok etkilemedi, sağlık sistemi tıkanmadı, hafif seyretti, diyeceğiz ama üç ay sonra asıl hasar tespitinde daha büyük hüsran yaşayabiliriz. Buradan en az hasarla çıkmanın yolu, hastalanmamaktır. Bu durumu, bir araç örneği üzerinden anlatalım.  Kaza yapmış araçla, yapmamış aracın hasarsızlık indirimi nasıl bir değil ise, hastalık da böyle. Oluşacak bireysel ve toplumsal hasarı öngörmek için çok erken, kayıpları önlemek için de maske, mesafe, hijyen ve aşı şart.”

 
Sadece hava ve suyla gıda ürettiler
 
İşçi servisi yoldan çıkıp tren yoluna devrildi: 15 yaralı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
spartaküs 19 Ocak 2022 Çarşamba 17:08

Hastalanmamakmış. Sanki hastalanmamak bize bağlı. Maske kurallarını gevşet, kişilerin keyfine bırak, temaslılara test yapma, belirti göstermeyenlere test yapma, dönüşümlü çalışma ve esnek mesai düzenlemesini önerme sonra bilim kurulu üyesi olarak insanlara öğüt ver: Hastalanmayın. Bir de marifetmiş gibi karantina sürelerinin bilimsel olduğunu anlatıyor. Sen toplum sağlığını korumak için üzerine düşen görevleri yap önce.

Yorumu oyla      2      3  
VfV 19 Ocak 2022 Çarşamba 12:20

Bilim Kurulu Üyesi'nin söylediğine bak: "Bu süreçten hasarsız çıkmanı tek yolu hastalanmamak" Siz her hafta toplanın, artık çay içip top kek mi yiyorsunuz ne yapıyorsanız, her şeyi serbest bırakın, ne PCR, ne aşı zorunluluğu, ne okullara denetim, ne maske, ne dönüşümlü çalışma falan...Dalga geçer gibi 'yakalanmayın' de. Eskiden de sizin kafadan olarlar vardı hocam, şöyle demişlerdi: "Şu mektepler olmasa maarifi ne güzel idare ederdim"

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yarıyıl tatilinde Omicron alarmı! Anadolu'ya yayılacak
İlk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerin ara tatile girecek olması ...
Bakan Koca'dan hatırlatma dozu uyarısı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu sonrasında bir açıklama yayınladı.
Koronavirüs vaka sayısı yeniden 70 bine dayandı!
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı güncel corona virüsü verilerine göre, ...
 
Sonraki varyant tehlikeli olacak: Adı 'kıyamet günü'
Son dönemde varyantlar ile gündemden düşmeyen virüs ile ilgili ABD'den ...
Bağışlarla ikinci kez hayata döndü!
İzmir'de, kardeşinden yapılan kemik iliği nakliyle lösemiden kurtulan ...
İzmir'de 'Omicron' etkisi... Vakalar 8 kat arttı!
Kovid-19'un Omicron varyantının baskın hale geldiği İzmir'de vaka sayısı ...
 
Başkan Sandal tanıtım maliyetini açıkladı: 2 boyoz, 1 yumurta
Bayraklı Belediyesi’nin değişen logosu sonrası tartışmalar sürmeye devam ...
Prof. Dr. Kurugöl '7 gün yetmiyor' dedi.... Karantina bilmecesi
Omicron varyantını atlatan Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ...
Prof. Dr. Sipahi uyardı! Dikkat edilmezse...
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, 1-7 Ocak haftasını kapsayan illere göre ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva