HABERLER>EKONOMİ
2 Aralık 2021 Perşembe - 09:48

Memiş Sarı’dan asgari ücret çıkışı: 5 bin 200 lira olmalı!

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, asgari ücret beklentilerini bu şekilde açıklarken, “Biz 5 bin 200 TL dedik. Onların kafasında asgari ücret şu an 2 bin 825 TL, asgari ücretteki gelir vergisi 187 TL, bundan vazgeçecekler gibi. Bununla 3 bin 113 TL yapıyor. Enflasyon yüzde 20 civarında, ay sonuna kadar 23 gibi bir enflasyon olacak. Bunları hesaplayıp 3 bin 800- 3 bin 900 gibi bir rakam belirleme düşüncesindeler. Ancak bu asgari ücretlilerin kayıplarını bile telafi etmeyecek" diye konuştu

Memiş Sarı’dan asgari ücret çıkışı: 5 bin 200 lira olmalı!

EGEDESONSÖZ - Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Sonsöz TV'nin konuğu oldu. Gazeteci Yazar Muhittin Akbel'in sorularını yanıtlayan Sarı, gündemde yer alan asgari ücret hakkında değerlendirmelerde bulundu.

ASGARİ ÜCRET 5 BİN 200 OLMALI, 6 AYDA BİR YENİLENMELİ
Asgari ücret görüşmeleri hakkında masada 'sendikalar' olmadığını ve tek bir sendika olduğunu belirten Memiş Sarı, "Ülkenin en büyük TİS'i dediğimiz gündem var, yani asgari ücret meselesi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı. Bugün hükümet, işçi temsilcisi ve işveren bir araya geliyor. Hükümet, işveren ve sadece 1 sendika bir araya geliyor. Temsiliyet anlamında biz ve Türk-İş var. Biz işçilerin taleplerini masada da değil sokaklarda seslendirerek bu mücadeleyi veriyoruz. Bu ülkede çalışanlarının yüzde 52'sinin asgari ücret aldığı ve bütün ücretleri düşürerek bu ülkedeki derinleştirilmiş yoksulluğu üretmenin yönetimini üretti hükümet. Biz bunların Üzerine asgari ücretin ne kadar olması gerektiğini söyledik. Biz asgari ücret net 5 bin 200 TL olsun dedik. Bizim araştırmalarımız değil, TÜİK'in ya da işçilerİ temsil eden Türk-İş'in açlık ve yoksulluk sınırı var. Asgari ücret bir işçinin kendi yaşam modelini sağlayacak ücreti belirlediği için bir hanenin yoksulluk sınırını altında yaşamasını istemiyorlarsa, bir ailede 2 kişi çalıştığını düşünürsek bunun da toplamanın 10 bin 400 olduğunu düşünürsek, asgari ücret 5 bin 200 olmalı. Dolar ve kur fiyatlarını yükselmesi nedeniyle belki 6 ay sonra bu 5 bin 200'ü yenilememiz, güncellememiz gerekir. Ülkenin ekonomik durumu iyiyse zamma gerek yok ancak ekonomi kötüyse, 6 ayda bir işçi temsilcilerinin, bakanların içinde olacağı bir komisyon toplanmalı ki, işçilerin hakları koruyabilirsin" dedi.

SİSTEM AYRIM YAPMIYOR, HEPİNİZİ EŞİT EDERİM, DİYOR
Türkiye'de yaşanan gelir düzeyi düşüşünün siyasi parti ya da sendika ayrımı yapmadan tüm işçilere aynı etki yaptığını belirten Sarı, şunları söyledi:

"Önceki gün üç konfederasyonun genel başkanları bir araya geldi ve artık asgari ücretin ortak bir sorun olduğunu belirterek ortak bir basın açıklaması yapma kararı aldı. İzmir'in yapısına göre, biz sendikacılar değil, ezilenlerimizin, üyelerimizin, çalışanlarımızın olduğunu bildiğimizi için yan yana geldik. Güzel bir birliktelik oldu. İnsanların gelir düzeyinin düşmesinde ayrım yapmıyor sistem. Hepimize 'ben seni eşit ezerim' diyor. Buna karşı birlikte mücadeleyi yükseltmek, bizi açlıkla terbiye etmeyi düşünen hangi iktidar varsa onlara gücümüzü gösterdik ve böyle bir dayanışma yaptık."

DİSK DIŞINDA KİMSE ASGARİ ÜCRET KONUSUNDA NET RAKAM VERMEDİ
DİSK haricinde hiçbir sendikanın asgari ücret konusunda net bir rakam belirtmediklerine dikkat çekeN Memiş Sarı, "Siyasi partiler açıklama yapıyor, KESK yapıyor, ancak Türk-İş ve HAK-İş'ten bir ses yok. Biz her sene asgari ücreti açıklarız ancak diğer sendikalarımızdan nedense bir rakam ifade edilmez. Siz bugün açlık sınırını 3 bin 100 belirlerseniz, bunu bir tık üzerinde rakam belirlersiniz ve biz işçimizi ezdirmedik dersiniz. 2 bin 800 verildiğinde herkes oh dedi ancak zamdan sonra gelen süreçte bu alım gücü bin TL'ye düştü" diye konuştu.

2 MİLYON EMEKLİ, 1500 LİRANIN ALTINDA MAAŞ ALIYOR
Kendilerinin sendika olarak asgari ücretin yanı sıra emekli maaşlarının da artmasını talep ettiklerini belirten Sarı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Asgari ücret 2 bin 825 lira 90 kuruşa çıkarıldığında, bu asgari ücret 4 ay gibi kısa bir süre rahatlık getirdi. Geri kalan sürede insanların alım gücü düştü. Ülkenin gerçek enflasyonunu saklarsanız, diğer yandan gıda enflasyonunun 45-46'larda olduğunu açıklarsanız, işçiye emekliye, memura yüzde 5-6-7 zam öngörürseniz, zaten bunlar açlık sınırının alında yaşıyor, dersiniz. Bu ülkede yaklaşık 2 milyon emekli 1500 TL'nin altında maaş alıyor. Bundan biz sadece asgari ücrete zam istemiyoruz. Emeklilerin de asgari ücret düzeyinde maaş almasını istiyoruz. Ağustos ayında Memur Sen'in yaptığı bir TİS var. Genel Başkanlarına sesleniyorum. O gün yaptıkları sözleşme, dereyi görmeden paçaları sıvamaktı. Şimdi ciyak ciyak bağırıp 'zammı almadan elimizden gitti' diyor. Çünkü zam ocak ayında devreye girecek. Sen ülke gerçeklerini görmeden hükümetin verdiği zammı kabul edersen, ülkedeki çalışanları açlığa mahkum ediyorsun demektir. Ya süreci doğru yönet ya da çek git. Yaşamımız, yaşanabilir halden çıktı, yaşanamaz hale döndü. Çok acil tedbirlerin, çalışandan emekliden yana alınması gerektiğini düşünüyorum."

VERECEKLERİ PARA, EN FAZLA 3 BİN 900 LİRA OLUR
Hükümetin tahmini asgari ücret rakamı hakkında da görüşlerini belirten Sarı, şunları söyledi:

"Biz 5 bin 200 TL dedik. Onların kafasında asgari ücret şu an 2 bin 825 TL, asgari ücretteki gelir vergisi 187 TL, bundan vazgeçecekler gibi. Bununla 3 bin 113 TL yapıyor. Enflasyon yüzde 20 civarında. Ay sonuna kadar 23 gibi bir enflasyon gelecek. Bunları hesaplayıp 3 bin 800- 3 bin 900 gibi bir rakam belirleme düşüncesindeler. Ancak bu asgari ücretlilerin kayıplarını bile telafi etmeyecek. Asgari ücret bir ülkede kendi kurumlarının belirlemiş olduğu yoksulluk sınırlarının altında bırakılmamalı. Bu ülkede sosyal bir patlamanın, sosyal bir cinayetin arifesindeyiz."

10 BİN TL DE YAPSALAR 4 AYDA ERİYİP GİDECEK
Osmanlı dönemindeki ekonomik sorunların bile daha kötüsünün yaşanacağını belirten Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Ekonomik kurtuluş savasına başladık dediler. Doları kurunu serbest bıraktılar. Ekonominin, sağlığın, yaşamanın kitabını yazıyorlar ancak insanlar bu süreçte yoksullaşıyor. Şu anda Türkiye'deki doların yükselmesi ile yabancı sermaye ile 1 milyon dolara 1-2 fabrika satın alıyor. Buna önlem alamadığınız sürece bu ülke kurtuluş savaşının öncesindeki Osmanlı Dönemindeki gibi dibin dibini görecek. Şu ifadelerini görüyoruz, kafeteryalar lokantalar dolu. O dönemlerde bankalar yoktu sıcak para ile alışveriş yapardı insanlar. Şimdi hep kredi ile gidiyor. Türkiye'de 34 milyon insanın kredi kartı borcu var. İnsanların yarınları ipotek altına alınmış durumda. İnsanların kafeteryada oturması lokantada yemek yemesi lüks değildir. İnsanlara bu imkanları sağlayamıyorsanız, sosyal cinayeti işliyorsunuzdur demektir. Bir ülkede adalet olmadığı sürece siz asgari ücreti 10 bin TL de yapsanız, asgari cüret 4 ayda eriyip gidecek ve ülke yaşanabilir bir hale gelmemiş olacak."

YÜZDE 99'UN KAZANDIĞINI, YÜZDE 1'E YEDİRİRLER
İşçilerin henüz maaşını almadan yüksek oranda vergi verdiğini belirten Sarı, "Hükümet iki şeye karar verecek; yani halktan aldığı vergileri nasıl değerlendireceğinin kararını vermeli. Halktan yana mı kullanacak, ranttan yana mı kullanacak? Halktan yana kullanırsa, vatandaşın üzerindeki yükü alır ve asgari ücret ortalamanın üstüne çıkar. Ancak ranttan yana kullanırsa 5'li çeteye aktarılır ve yüzde 99'un kazandığını yüzde 1'e yedirirler. Zaten asgari ücretli maaşını almadan vergisini ödüyor. Sonrasında da dolaylı olarak vergi ödüyor. Kazandığımızın yüzde 60'ını dolaylı vergiler ile alıyorlar. 12 aylık maaşın bir aylık kısmı, dolaylı vergilere gidiyor. İşçi, 11 aylık maaşıyla 12 ay geçinmeye çalışıyor. Bu ülkenin halkı, yoklukta da kıtlıkta da yan yana durmasını bilmiştir. Dayanışma yaşatır diyoruz. Dayanışma içinde bu ülkeyi güllük gülistanlık bir hale getirilebilir diyoruz" dedi.

BİR GÜNDE 112 MİLYAR DOLAR GERİYE GİTTİ
TBMM'de yer alan milletvekillerinin işyeri sahipliği ve işveren oranına dikkat çeken Memiş Sarı, hükümetten beklentilerinin sorulması üzerine şunları söyledi:

“"Hükümetten bir şey beklemiyoruz. Sosyal devlet ilkesini benimsememiş, din ile laiklik arasına sıkıştırılmış hükümet, işçi sınıfına bir şey vermez. Tek adam rejimin olduğu bir yerde demokratik bir yapıdan bahsedilemez. Bu nedenle beklentimiz yoktur. Bir ülkede bir bakanlık, kayıt dışı çalışan yüzde 40 diyorsa, marketleri denetleyeceğiz diyor.  Her şeyden önce yüzde 40 kayıt dışı çalışanı kayıt içine almalısınız. Bunun tek yolu her işyerinde sendikal örgütlenmeden geçer.  Parlamenter sistemde demokratik yapılar ortadan kaldırılmıştır, bunların tekrara sağlanması lazım. Bütçe tartışmaları yaşanırken bu ülke dövizdeki artışla 112 milyar dolar geriye gitti. Bu ülkede adalet hukuk sağlanmadığı sürece insanlar çekip gidecek. Mecliste ortalama 600 milletvekilinin yaklaşık 400’ü 450’si  işveren,  işyeri sahibi olduğu sürece, o meclisten işçilerin kazancına bir şey çıkmaz."

BU KIŞ KARA KIŞ OLACAK. YA İŞÇİLERE, YA DA İKTİDARA!
'Zorlu bir karakış bekliyor'. Bu kış, kara kış olacak! Ya işçilere, emekçilere, ya da sesimize kulak tıkayan iktidara”  sözlerine açıklık getiren Sarı, "1986'da işçilerin bahar eylemleri vardı. Turgut Özal işçilerin eyleminde bir şeyler söylemişti. Bahar eylemleri ile bu kara kışı işçinin baharına çevireceğiz, demişlerdi ancak artık bahara çevireceğimiz bir kış kalmadı. Biz bunu iktidara ultimatom olarak veriyoruz.  Bahara çevireceğimiz bir kış olmadığı için, ya işçiler, emekliler, işsizler yan yana duracak ve karakışı birleşik mücadele ile üstesinden geleceği insanca koşulları sağlayacak ya da bu iktidarın kendilerini görmezden geldiğini görerek, iktidara karakışı yaşatacak demokratik olarak. İnsanlar cebinin ve gözünün gördüğü kara kışı unutmaz" diye konuştu. İşsizlik sorunun çözümünün kolay olduğu belirte Sarı, "Çözümü 35 saat haftalık çalışma süreci, EYT'lilerin sorunlarını çözülmesi, 3600 ek göstergeye takılanların sorunlarının çözülmesi ve sanayi, fabrika gibi alanların hükümet eliyle çoğaltılması. EYT ve 3600 çözüldüğünde yeni yılda ortalama 1 milyon memur emekli olacak ve iş açılacak" diye konuştu.

İŞVEREN, BÜYÜMEYİ YÜZDE 10 DEĞİL, YÜZDE 7 YAPSIN, İŞÇİSİNİ GÖZETSİN
Asgari ücretin artması halinde 'işsizlik artacak' yorumlarına karşı çıkan Sarı, "İşverenlerin hepsi şatafat ve lüks içinde yaşıyor. Yıllık karları yüzde 8 olur en kötü. Büyümeyi yüzde 10 değil, yüzde 7 yapsınlar.  İşçi sınıfı diyor ki onlara, zenginlikleriniz, bizden çaldıklarınızdan. Bizden biraz az çalsınlar! İşverenin kazandığı, işçinin emekçinin sırtındandır. En babayiğit işveren, teknoloji gelişmiş fabrikanın işvereni, bütün işçileri çıkarsın ve girsin fabrikaya… Bana 1 tane televizyon üret, diye bağırsın. O fabrika, alın teri döken işçi olmadan bir şey üretemez. Fabrikatör ve işveren, aslında işyerinin sahibidir. Çalışan ürettiğini almazsa burada bir adaletsizlik vardır” dedi.

 
Bilim Kurulu Üyeleri açıkladı: Omicron koronayı bitirebilir!
 
Güveli Barajı tamam!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Samet 2 Aralık 2021 Perşembe 15:05

6000 tl aşağı kurtarmaz tabi insan gibi yaşayacaksak daha düşüğü kölelikten başka birşey değil

Yorumu oyla      2      3  
Bekir Sami 2 Aralık 2021 Perşembe 14:47

2021 yılı için yaptığınız toplu iş sözleşmelerinde, 1 yıl sonrayı göremeyecek kadar öngörüsüz davranarak sözleşme imzaladınız. Şimdi ise işçi gerçek enflasyonun altında ezim ezim eziliyor. Acilen işveren ile tekrar masaya oturarak mevcut sözleşmeleri revize etmelisiniz.

Yorumu oyla      2      3  
2 Aralık 2021 Perşembe 11:19

5200 lira biraz ütopik değil mi başkan? Keşke verseler diyeceğim ama kendileri yemekten bize bırakmıyorlar ki sen de biliyorsun bunu. 4000 yaparsa öp başına koy bence

Yorumu oyla      4      3  
Belediyeci 2 Aralık 2021 Perşembe 11:12

Yaptığınız sözleşmeler etkisiz ve yetersiz kaldı

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Nebati'den ilk açıklama
Dün gece Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Hazine ve Maliye Bakanı olarak ...
Bilgin: Emeği koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücrete ilişkin ilk toplantı bugün ...
Pandemide dayanışma örneği sergilemişlerdi… Turizm İşbirliği Derneği fuarda!
Pandemi döneminde turizmcilerin, sektörün tıkandığı günlerde birbirlerine ...
 
Merkez Bankası'ndan döviz kuruna müdahale
TCMB, Doğrudan Döviz Müdahalesine İlişkin Basın Duyurusu paylaştı. Açıklamada, ...
Yılbaşından sonra kağıt bulamayabiliriz!
Döviz artışı, yüksek enflasyon ve hammadde sorunu kağıt fiyatlarını da ...
Bir kripto para vurgunu daha!
Bir kripto para vurgunu da Kayseri’de ortaya çıktı. ‘Bitrota’ adındaki ...
 
Asgari ücret pazarlığı bugün başlıyor
Yaklaşık 8 milyon çalışanın merakla beklediği asgari ücret için ilk toplantı ...
İşte farklı asgari ücret senaryoları
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022 yılında uygulanacak asgari ücreti ...
Mehmet KARABEL yazdı... İzmir'in 'yoksulluk' fotoğrafı!
Mehmet KARABEL yazdı... İzmir'in 'yoksulluk' fotoğrafı!
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva