HABERLER>GÜNCEL
19 Ocak 2022 Çarşamba - 11:53

Kapıdan, parfüme kadar üretim yapıyorlar... Liseden yıllık 8 milyona yakın gelir!

İzmir'deki MOPAK Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde kimya bölümü öğrencileri tarafından üretilen parfüm, temizlik ve kozmetik ürünleri ile kapı, pencere, çatı sistemlerinin satışından 2021 yılında 7 milyon 800 bin TL'lik gelir elde edildi. Öğrenciler bu gelirle Türkiye sıralamasında beşinci oldu.

Kapıdan, parfüme kadar üretim yapıyorlar... Liseden yıllık 8 milyona yakın gelir!

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan MOPAK Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde kimya bölümü öğrencileri tarafından üretilen parfüm, temizlik ve kozmetik malzemeleri, makine teknolojileri alanında üretilen sanayi tipi makineler, elektrik elektronik bölümünde üretilen deney setleri ve metal teknolojileri alanında üretilen kapı, pencere ve çatı sistemleri gibi ürünlerin satışından 2021 yılında 7 milyon 800 bin TL'lik gelir sağlandı. Pek çok kurumun ihtiyacını karşılayan öğrenciler elde ettikleri gelirle Türkiye sıralamasında beşinci oldu. Kamu kurumlarına satılan ürünler sayesinde üretim sürecine dahil olarak harçlıklarını kazanan öğrenciler, ekonomiye büyük katkı sağlıyor.

'EN YÜKSEK GELİR KİMYA BÖLÜMÜNDEN'
Döner sermaye sisteminin 2019 yılında başlatıldığını anlatan Okul Müdürü Hamit Dursun, şunları söyledi:

"2019-2020 yıllarında yaklaşık 5.5 milyon liralık ciro elde etmiştik. 2021 sonu itibariyle de 8 milyona yakın gelir elde ettik. Bu cironun yaklaşık 6 milyon liralık kısmı kimya bölümü tarafından elde edildi ancak bunun yanı sıra diğer bölümlerimiz de var. Kimya bölümünde parfüm, temizlik ve kozmetik malzemeleri üretildi. Makine teknolojileri alanında üretilen sanayi tipi makineler, elektrik elektronik bölümünde üretilen deney setleri, metal teknolojileri alanında da kapı, pencere, çatı sistemleri ürettik. Okulumuzun içinde yeni bir inşaat başlattık. Bu alanda dış cephe ve iç cephe boyaları üreteceğiz. Bu alanın da çatısından, boya makinesine her şeyini kendimiz ürettik. Tamamen yerli oldu. Milli Eğitim Bakanlığı elde ettiğimiz cirolara göre bir sıralama oluşturuyor. Bu sene bu sıralamaya göre Türkiye beşincisi olduk. İnşallah gelecek seneki hedefimiz Türkiye birincisi olmak. Buradaki asıl amacımız çocukların işi öğrenmeleri."



'GURUR VERİCİ BİR TABLO'
"Öğrencilerimizle birlikte sıvı olmak koşuluyla temizlik malzemelerinin hepsini üretiyoruz" diyen Kimya Teknolojisi Alan Şefi Ufuk Akış da, "Cam-silden, lavabo temizleyiciye, el dezenfektanından kir çözücüye kadar pek çok malzemeyi üretiyoruz. Kimya bölümündeki hemen hemen her öğrencimiz çalıştı. Kendileri de harçlık kazandılar. Bu tablo bizim için gurur verici. İyi bir ciroyla yılımızı tamamladık. Şimdi yeni yıldaki hedefimiz bu ciroyu daha yukarıya taşımak. Öğrencilerimizin dersinin olmadığı anlar çalışıyoruz. Burada üretilen ürünler devlet kurumlarımıza gönderiliyor. Pandemi dolayısıyla temizlik ürünlerine olan talep çoğaldı. Mezun olan her çocuğumuz buradan işi öğrenerek mezun oluyor. Mezunlarımızdan birçok öğrencimiz buradaki formülleri kullanarak, izinlerini alarak bu işi yapmayı devam ettirdiler" ifadelerini kullandı.

'ÜRETMEYİ SEVİYORUM'
Kimya Teknolojisi Bölümü 11'nci sınıf öğrencisi Ezgi Çam (16), "Biz burada tüm temizlik ürünlerini üretiyoruz. Burada yaparak öğreniyoruz ve bizim için çok faydalı oluyor. İş yoğunluğuna göre atölyede çalışma saatlerimiz değişiyor. Ben bu bölümü önü açık olduğu için tercih ettim. Üretmeyi seviyorum ve ilgimi çekiyor. Kimya alanında ilerlemek istiyorum. Burada gelir de elde ediyoruz. Kendi paramı kazanmak güzel bir şey. Çalıştığımızın hakkı kuruşu kuruşuna veriliyor. Okulumuzu başarılı bir okul olarak görüyorum inşallah daha güzel yerlere geliriz" dedi.

9'uncu sınıf öğrencilerinden Kürşat Öztürk (15) ise "Haftanın bir veya iki günü üretim bölümünde 4-5 saat görev alıyorum. Kimya mesleğinin önünün açık olduğunu düşünüyorum. Okulumu bitirdikten sonra üniversite eğitimi alıp kimya bölümü öğretmeni olmak istiyorum. Buradan aylık yaklaşık 3 bin TL'lik gelir elde ediyoruz. Bu kazanç, çalışma saatlerimize göre değişiyor" diye konuştu. (DHA)

 
Bakanlık denetimde... İzmir'in zehir tesislerine ceza yağdı!
 
Şiddet faili sevgiliye 'iyi hal' indirimi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlık denetimde... İzmir'in zehir tesislerine ceza yağdı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca, geçen yıl ülke genelinde ...
Kanseri yenmişti... Şimdi çocuklara umut oluyor!
İzmir'de 5 yıl önce beyin tümörü teşhisi konulan ve ameliyat sonrası yatağa ...
Uyuşturucu tacirlerine baskın!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda gözaltına ...
 
MSB: 7 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi
MİLLİ Savunma Bakanlığı (MSB), Barış Pınarı bölgesine taciz ateşi açan ...
İGC'den Hrant Dink açıklaması
2007 yılında öldürülen Hrant Dink'le ilgili İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nden ...
İşçi servisi yoldan çıkıp tren yoluna devrildi: 15 yaralı
Kırıkkale'de işçileri taşıyan servis midibüsünün devrildiği kazada ilk ...
 
Adana'da 3,8 büyüklüğünde deprem
AFAD'dan son dakika deprem açıklaması geldi. Adana Ceyhan'da saat 08.58'de ...
'2 bin 800 kişi kurtarıldı, bir o kadar mahsur var'
Gaziantep son yılların en yoğun kar yağışlarından birine sahne oluyor. ...
İlk kez üniversitenin içine kayak merkezi açıldı
Türkiye'de üniversite kampüsü alanında yapılan ve bir ilk olan kayak tesisi, törenle hizmete açıldı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva