HABERLER>GÜNCEL
22 Haziran 2021 Salı - 15:48

İzmir Körfezi için bilimden müsilaj açıklaması: Eli kulağında!

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde görevli akademisyenlerden oluşan Deniz Biyoçeşitliliği ve Ekosistem İşlevleri Araştırma Grubu, Uluslararası Okyanus Örnekleme Günü dolayısıyla İzmir Körfezi’nden örnek alarak canlıların genetik dizilimindeki değişiklikleri analiz etti. Doç. Dr. Kemal Can Bizsel, bu çalışmaların müsilaj ile ilgili verileri de içerdiğini söyleyerek, Ege Denizi’nde canlı cansız partikül sayısı artarsa Marmara’ya benzer durumun yaşanabileceğini ifade etti.

İzmir Körfezi için bilimden müsilaj açıklaması: Eli kulağında!

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde görevli akademisyenlerden oluşan Deniz Biyoçeşitliliği ve Ekosistem İşlevleri Araştırma Grubu, her yıl olduğu gibi bu yıl da 21 Haziran Uluslararası Okyanus Örnekleme Günü dolayısıyla İzmir Körfezi’nin İnciraltı Sahili’nden örnek aldı. Denizdeki organik atıklara bağlı olarak canlıların genetik dizilimindeki değişiklikleri analiz etmek için çalışmalar yürüten grup, çevre koşulları ve farklılıkları ilişkilendirdi. Marmara’yı tehdit eden müsilajı oluşturan canlıları incelenen grupta da yer aldığını ifade eden Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nde görevli öğretim üyesi Doç. Dr. Kemal Can Bizsel, "Ege Denizi, Marmara’dan çok daha büyük. Ege Denizi’ne kara kaynaklı organik atık girişi Marmara hacmine göre çok az. Dolayısıyla Ege Denizi’nde böyle müsilaj vakasının olma şansı az. Buna karşın, Ege Denizi’nde de müsilaj üreten mikroorganizmalar var. Suda canlı cansız partikül sayısı artarsa, bunlar Marmara’da olduğu gibi yapışarak çoğalabilir" dedi.

‘FARK EDEMEYECEĞİMİZ DEĞİŞİKLİKLERE TEPKİ GÖSTERİYORLAR’
Her yıl örnekleme işleminin tekrar edildiğini belirten Doç. Dr. Bizsel, "Mevsim itibariyle bu tarih, deniz koşullarının daha stabil olduğu bir gündür. Bu yüzden örnekleme için 21 Haziran tarihi seçilmiştir. Bu örnekleme mikroorganizmaları hedeflemektedir. Aldığımız örneklerde bakteri ya da virüsler (prokaryot) ve tek hücrelilere (ökaryot) odaklanıyoruz. Bu canlılar çok hızlı genetik materyal transferi yapıyorlar. Bizim hiç fark edemeyeceğimiz fiziksel, kimyasal değişikliklere tepki gösterebiliyorlar. Bu tepki genetik kodlarının dizilimine yansıyor. Biz de bu canlıların genetik dizilimindeki değişiklikleri elde etmeye çalışıyoruz. Her yıl aynı noktada örnek alıyoruz, analizleri tekrar ediyoruz. Bu arada çevre koşullarını da ölçüyoruz ve farklılıkları ilişkilendiriyoruz. Bu canlılar 1 milimetrede milyonu geçecek sayıda olabiliyorlar" diye konuştu.

‘ON BİNLERCE KİLOMETRELİK ALANLARI KAPLAYABİLİRLER’
Müsilajı oluşturan canlıların da inceleme grubunda olduğunu anlatan Doç. Dr. Bizsel, bu mikroorganizmaların bazılarının kendi yaşam şanslarını arttıracak şekilde evrimleştiklerinde müsilaj denilen maddeyi meydana getirdiğini belirtti. Müsilajı oluşturan birkaç faktör olduğunun altını çizen Doç. Dr. Bizsel, "Genelde insan kaynaklı etkilerle çevreye o kadar kirlilik yükü veriyoruz ki, bunlar güneş ışığı, sudaki karbondioksit ve uygun sıcaklıkla birleşince müsilaja dönüşüyor. Bunlar su içinde hareket ettiği için birbirlerine yapışır ve topaklanırlar. Su hareketleri bunları yavaş yavaş büyütür. Canlı cansız suda yüzen hangi partikül varsa bunlara yapışır. Rüzgarla, akıntıyla sürüklendikçe birbirlerine yapışarak büyürler. Müsilajlar on binlerce kilometrekarelik alanları kaplayabilir" diye konuştu.

'MARMARA, ATTIKLARIMIZI PAKETLEYİP İADE EDİYOR'
Denizin nihai alıcı ortam olduğunun altını çizen Doç. Dr. Bizsel, "Karada, havada bir şey varsa sonunda bir şekilde denize ulaşacaktır. Atıklar yağmurla iner, sürüklenir, biz insanlar atarız. Son durak denizdir. Denizin bununla baş etmek için mekanizmaları vardır. Bir kısmını fiziksel olarak karaya geri yollar. Bir kısmını kimyasal olarak çözer. Bir kısmını bakterilerle parçalar veya dibe çökertir. Bu bir süreçtir ve belli bir hıza sahiptir. Bu hızın karşılayamayacağı yük gelirse, müsilaj gibi farklı çareler arar. Müsilaj, bizim Marmara’ya attıklarımızı Marmara’nın paketleyip iade etmesidir" dedi.

‘İZMİR KÖRFEZİ’NİN ELİ KULAĞINDA’
Öte yandan İzmir Körfezi’nin de kirlilik tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getiren Doç. Dr. Bizsel, “İzmir Körfezi’nin organik yükü Büyük Kanal projesi devreye girene kadar oldukça fazlaydı. Daha sonra belli bir seviyede kontrol edilmesi başarılmış ancak bu proje 20 yıllık bir projedir. 20 yıl öncesinin nüfusu ve koşulları şu an geçerli değil. Belli bir kontrol yeteneği var ancak eli kulağında. Müsilaj zaman zaman Ege’de de görülüyor. Arıtma Tesisi’nde organik yükü arıtıyoruz ancak onu parçalarken ortaya çıkan azot ve fosforu yeteri kadar seyreltemeyebiliyoruz" şeklinde konuşarak önlem alınması gerektiğinin altını çizdi. (DHA)

 
Başbakan Merkel'den Türkiye'ye destek mesajı
 
Erdoğan yerli korona aşısının adını açıkladı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
22 Haziran 2021 Salı 18:08

Denizler. ne veriyorsak bize geri gönderiyor. Hocanın anlattıklarından anlaşılması gereken budur.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kundakçı koca dehşeti: Kerem kurtarılamadı...
Ümraniye'de babasının ateşe verdiği evden yaralı olarak kurtulan 7 yaşındaki ...
Mustafa Reşit Akçay, entübe edildi
Trabzon'da koronavirüs hastalığı nedeniyle Karadeniz Teknik Üniversitesi ...
Kordon esnafının Başkanı Şanlı: 1 Temmuz, bizim doğum günümüz
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 1 Temmuz'da normal düzene geçileceğini açıklamasını ...
 
İzmir'de fuhuş operasyonu: 5 gözaltı!
İzmir'de düzenlenen insan ticareti ve fuhuş operasyonunda 5 zanlı yakalandı.
Başı lastiğe sıkışan ineği itfaiye kurtardı
Trabzon'da bir ineğin başı araç lastiğine sıkıştı. Hayvanın sahibi lastiği ...
ÖSYM açıkladı: YKS adayları dikkat!
ÖSYM, bu hafta sonu (26-27 Haziran) yapılacak olan Yüksek Öğretim Kurumlan ...
 
Ege'de Prof. Dr. Çilingiroğlu son yolculuğuna uğurlandı
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü emekli öğretim üyesi ...
Altun'dan 'müzikli eğlence yerleri' açıklaması
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, müzikli eğlence yerlerinin çalışma saatlerinde ...
Mehmet KARABEL yazdı... Öldüren zevk almıyorsa gelsin 'iyi hal indirimi!'
Mehmet KARABEL yazdı... Öldüren zevk almıyorsa gelsin 'iyi hal indirimi!'
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva