HABERLER>GÜNCEL
21 Haziran 2019 Cuma - 15:42

İzmir’in sivil inisiyatifi o bina için ayakta: Yıkılsın, ibretialem olsun!

Bornova’da yapılan, AK Parti İzmir’in kurucuları arasında yer alan Rahmi Taştan’ın mülkiyet sahibi olduğu kolej binasının yıkılması gerektiğini savunan TMMOB İl Koordinasyon kurulu temsilcileri net konuştu. İmar planı olmadığı açıklanan okul için Makine Mühendisleri Odası Başkan Vekili Yalçın, “İzmir’in yaşam alanının korunması açısından ilk örnek olarak ibretialem için yıkılması ve herkese gösterilmesi gerekir” dedi. Şehir Plancıları Odası Başkanı Kocer ise,“Tüm kurumları sorumluluğa davet ediyoruz” diye konuştu.

İzmir’in sivil inisiyatifi o bina için ayakta: Yıkılsın, ibretialem olsun!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Bornova Karaçam Mahallesi’nde bulunan ve imar planı olmadan inşa edilen eğitim kurumu binasına ilişkin verilen mahkeme kararına dair basın toplantısı düzenledi.

Şehir Plancıları Odası binasında gerçekleşen açıklamada önemli mesajlar verildi. Toplantıda Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer ve Makine Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkan Vekili Melih Yalçın konuştu.

MÜLKİYET SAHİBİ AK PARTİ’NİN İZMİR KURUCULARINDAN!
Kocaer basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Bornova Çiçekli Mahallesi yolu üzerinde, Karaçam Mahallesi sınırlarında sınırında yer alan ve doğal varlığı korunması gerekli sit alanı olan, 102 ada 122 parselde imar planı olmadan gerçekleştirilen inşaata ilişkin, TMMOB’a bağlı meslek odaları Peyzaj Mimarları Odası ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubeleri tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun verdiği geçiş dönemi yapılaşma koşulları kararının iptali yönünde dava açılmış ve dava İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin 21 Mart 2019 tarihli kararı ile kazanılarak “Geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarının kabul edilmesine ilişkin 25 Ekim 2017 tarih ve 12629 sayılı Olur işleminin de iptal edilmesine” karar verilmiştir. İptal edilen bu karar, doğal sit statüsünde korunması gerekli bir alanda, koruma amaçlı imar planı olmadan inşaat yapımına olanak sağlamaktaydı. Bugün gelinen süreçte davaya konu inşaatın tamamlandığı görülmekte ancak oturma raporu sürecinin hangi aşamaya geldiği bilinmemektedir.  Ayrıca kamuoyunda çıkan haberlere göre bu alanın mülkiyet sahibinin AKP İzmir İl Yönetimi kurucusu Rahmi Taştan olduğu ve yapının kiralama veya satın alınması sonucu özel okul olarak kullanıldığı, okulun öğrenci kayıtlarına başladığı görülmektedir.

Meslek odalarımız, ruhsat aşamasındaki usule aykırılıklar nedeniyle geçtiğimiz dönem konu yetki alanlarında olan kurumlar hakkında 28 Aralık 2017 tarihinde suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak Bornova Kaymakamlığı’nın 23 Şubat 2018 tarih ve 2018/10 sayılı ve İzmir Valiliği İl İdare Kurulu Müdürlüğü’nün 20 Şubat 2018 tarih ve 2018/43 sayılı kararlarıyla o dönem bu izinleri veren yetkililer hakkında soruşturma izni verilmemişti.

Ancak Bornova Kaymakamlığı ve İzmir Valiliği'nin bu kararına esas, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlileri tarafından oluşturulan ön inceleme raporu ve tahkikat dosyasında belirtilen hususların, suç duyurusundaki iddialarımıza karşılık tatmin edici olmadığı, bu iddiaların birçoğunun da rapor içinde bilgileri tekrarladığı ve yeni hukuksuz durumları doğuracak nitelikte bilgileri de ayrıca ortaya çıkardığı görülmüştür.

PEŞKEŞ TESCİLLENMİŞTİR
Daha önceki basın açıklamalarımızda, söz konusu doğal sit statüsünde olan parselde, kaçak olma ihtimali olan inşaat işlemi tespit edildiğine ilişkin Şehir Plancıları Odamızın bilgi edinme kapsamında başvurular yaptığı ancak yapmış olduğu başvurulara rağmen, konu hakkında tatmin edici geri dönüşün hiçbir kurumdan gelmediğini belirtmiştik. Ayrıca söz konusu parsele ilişkin komisyonun verdiği geçiş dönemi yapılaşma koşulları Bakanlık onay tarihinin, inşaatının başlama tarihinden sonra olduğu öğrenilerek kamuoyu ile paylaşılmıştı. Dolayısıyla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun izinsiz müdahale ve kullanma yasağı kapsamında kalma ihtimali olmasına rağmen, meslek odamızın bilgi edinme kapsamında yapmış olduğu başvuruya ilgili kurumlarca yanıt verilmemiş, gerekli işlemler yapılmamış olmakla birlikte söz konusu işleme yönelik kamu kurumu niteliğinde olan meslek odasının kamu denetimi yapması engellenmiş ve inşaat işleminin ilerlemesine göz yumulmuştu.

İmar planı olmayan parsel için ruhsat veren bahsi geçen dönemdeki görevli Bornova Belediyesi sorumlu ve yetkilileri ile mahkeme kararına aykırı bir şekilde aynı koşullarda yapılaşma hakkını geçiş dönemi yapılaşma koşullarıyla veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ndeki sorumlu ve yetkililerinin el birliğiyle, siyasi bir kimliği de olan şahıs parsel sahibi adına haksız bir ayrıcalık sağlamış ve doğal sit alanına onarılması güç bir zarar vermişlerdir. 21 Mart 2019 tarihinde meslek odalarımız lehine alınan mahkeme kararı ile bu doğal sit alanına karşı işlenen suç ve peşkeş hikayesi tescillenmiştir.

Sonuç olarak; önce doğal sit kararı, sonra Koruma Amaçlı İmar Planı en son da geçiş dönemi yapılaşma kararı üç ayrı mahkeme kararıyla iptal edilmiş ve dolayısıyla bu alanda yapılan yapının kamu nezdinde hiçbir hukuki ve meşru dayanağı kalmamıştır. Bu aşamada, mahkeme kararı gereği ruhsata esas alınan Bakanlık Olur'u 2577 sayılı idari yargılama usulü kanununun 28. maddesi uyarınca belediye tarafından 30 gün içinde gerekli işlemlerin yapılması gerekmekte ve hem kamuoyu hem de meslek odalarımız tarafından beklenmektedir. Ayrıca bir eğitim kurumunun hukuksuz bir temel üzerinde yükselemeyeceği de unutulmamalıdır. Konunun takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna saygı ile bildiririz.

İBRETİALEM İÇİN YIKILMALIDIR!
İl Koordinasyon Kurulunda bulunan Melih Yalçın da toplantıda konuştu. Yalçın, “Ormanın hemen kıyısında gayet nezih bir ortamda eğitim reklamı yapılabilecek bir yer. Ama bu bizim doğal yaşamımızın tekrar tekrar yok edilmesiyle ilgili. Burası niye önemli? İzmir’de yakın zamanda özellikle Karaburun, Urla, Çeşme taraflarında, bütün Yarımada’yı kapsayan bir doğal sit alanlarının yeniden değerlendirilmesi çalışması yapıldı. Buna yakınımızdaki Kuş Cenneti’nin olduğu bölge de dahil. Bunlarla ilgili açıklama da yaptık dava da açtık. Eskiden 1-2-3 sit değerlendirmesi vardı. İsimleri değiştirdiler. Bu Ali Cengiz oyunu! Sit alanlarının isimlerini değiştirerek ve kademelerini düşürerek oraların yapıya açılmasının yolu için prosedür izliyorlar. Şimdi burası da aynı minvalde yapılmış bir çalışma. Burada sit derecesi düşürülse bile böyle bir alanda bu kadar inşaatın yapılması mümkün değil. Ama Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğün, bakanlıktaki tüm bürokratlar da bu konuya teşne oldukları için ve siyaseten karar verdikleri için kim başvurduysa onun lehine, siyasi gücüne göre karar verebiliyorlar. Bu karar da öyle bir karar. Burada aslında böle bir binanın yapılması mümkün değildir. Bu siyasi alınan karara da dönemin Bornova Belediyesi karar çıkmadan oturma raporu verecek kadar sisteme entegre olmuş durumdaydı. Topluca, herkesin bir şekilde doğayı katletmek üzere anlaştığı bir süreçten söz ediyoruz. Bu örnek başlangıçta kesilirse, bu örnek olarak görünen Karaçam’daki bina yıkılırsa, inşat durursa bundan sonra sit alanlarında yapılacak inşaatların önü kesilmiş olacak. Çünkü bu örnek ve referans olacak. Eğer biz bunu engelleyemezsek bundan sonra İzmir’in tüm sit alanları ve yeşil alanlarının hepsinde yapılaşma izni verilecek. Bakanlık zaten hazır bekliyor. Bir ya da iki örneği takip edebilirsiniz ama yüzlercesi olursa takip etme şansınız kalmayacak. Bu çok önemlidir. İlk örnek olarak engellemeye çalışıyoruz. Bu bir ibret olsun. Kimse de bürokraside tanıdıklarımız var, kararları alırız mantığına bürünmesin. Biz bunları engellemekte kararlıyız. Bu, İzmir’in yaşam alanının korunması açısından güzel bir örnektir. İbretialem için yıkılması ve herkese gösterilmesi gerekir” dedi.  

TÜM KURUMLARI SORUMLULUĞA DAVET EDİYORUZ
Koacaer bir kez daha söz aldı ve “Burada bir eğitim kurumu var. Bu eğitim kurumu an çalışmaya başladı. Burada eğitim verilecek. Bu alanda kurumun da kamuoyuna karşı sorumlu olduğunu belirtmek lazım…  Bu alana yürüttüğümüz itirazları inşaat daha başlamadan kamuoyuyla sürekli paylaşıyoruz. Kamuoyuna mal olmuş alanın kurum tarafından da değerlendirmeye alınması gerekirdi. Şu an burada yüzlerce çocuğumuz eğitim görecek. Kamuoyu nezdinde meşru olmayan bir eğitim kurumunda olacak. Bu bir ilk! Bu kurumun cezalandırılması gerekir. Aksi takdirde diğer alanlarımızı korumamız mümkün değil. Tüm kurumları sorumluluğa davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.   

 
Çeşme'de Selçuk Şahin ve eşinin bebek sevinci
 
Çipras'tan Türkiye ve Doğu Akdeniz açıklaması!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sarı Çizmeli Memed'A. 22 Haziran 2019 Cumartesi 04:07

Doğayı tahrip eden bu tür vandallıklara onay verenlerin bu ve buna benzer olaylardan önceki ve sonraki mal varlıklarını görelim... (Kaçmayın laaayyynnn!!!)

Yorumu oyla      4      10  
TC misafir 21 Haziran 2019 Cuma 21:52

Yıkılsın, bunda kimlerin rolü varsa da hukuken cezasını çeksin. Bu talana göz yumulduğunda gerisi gelir gelecek nesillere nefes alacak yaşayacak yer kalmaz. Etik isimli arkadaşım, söylediğin yerde imar durumu nedir var mı bilgin? O yapıların ruhsatsız olması önemli değil, sit alanı içinde değilse imar alanı içerisinde ise devlet imar barışı sundu bu insanlar da zıvanadan çıktı haliyle. Yapı kayıt belgesini aldılar ise iş bitmiştir. Burada belediyeler yetersiz kalmakta ilgili denetimleri sağlıklı yürütmemektedirler ve maalesef bazı belediyelerin bazı şahıslara imtiyaz tanıdığı dahi olmuştur bunu kimse inkar edemez.

Yorumu oyla      6      11  
etik 21 Haziran 2019 Cuma 18:35

bu kadar dürüst iseniz, karaçamdan sonra çiçekli de bir sürü kaçak yapıldı. hem de ruhsatsız.bunların içinde 3 tane de kolej bulunmaktadır. madem dürüstüz diyorsunuz, bu kaçak olarak yapılan yerlere neden sesiniz çıkmıyor. hadi oralarıda konuşunda görelim.

Yorumu oyla      14      9  
emrah kaya 21 Haziran 2019 Cuma 16:50

adalet nasıl bukadar yok oldu

Yorumu oyla      8      11  
Gürkan 21 Haziran 2019 Cuma 16:12

Olacak iş değil!

Yorumu oyla      9      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de 18 yaşındaki tiyatrocu Kaan'ın acı sonu
İzmir'in Konak ilçesinde, taksinin çarptığı bisikletin sürücüsü Kaan Şahin ...
Leyla'nın ölümüne 7 sanığa ağırlaştırılmış müebbet!
Ağrı'da kaybolduktan 18 gün sonra cesedi bulunan 4 yaşındaki Leyla Aydemir'in ...
İzmir'de feci iş kazası: Her şey bir anda oldu
İzmir'in Bornova ilçesinde çalıştığı inşaattan düşen işçi yaşamını yitirdi. 
 
Pencereye çıkıp kendi boğazına bıçak dayadı! Dehşet anları...
Bursa'nın Gemlik ilçesinde evinin penceresinde boğazına bıçak dayayıp, ...
İzmir'de KHK ile kapatılan vakfın yöneticilerine hapis cezası
KHK ile kapatılan Raif Cilasun Eğitim ve Kültür Vakfının yönetim kurulu ...
THY'den açıklama: Sefer iptalimiz yok
THY Basın Müşaviri Üstün, 23 Haziran'da yapılacak İstanbul Büyükşehir ...
 
Üzerine mangal devrilen çocuk öldü
Gaziantep'te oyun oynarken üzerine mangal devrilmesiyle ağır yaralanan ...
Sağlık çalışanlarına 'kelebek'li saldırı!
Sakarya'da hasta yakınlarının bıçaklı saldırısına uğrayan iki sağlık çalışanı ...
Balkan ve Elaziğlilar salona sığmadı
Elazığlılar ve Balkanlar yıllar sonra tekrar bir araya gelerek muhteşem bir gece yaşadılar.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva