HABERLER>TARIM
18 Mayıs 2022 Çarşamba - 10:06

Başkan Dr. Çakıcı uyardı: Ne tarım kalır, ne de gıda!

Türkiye’de çiftçi yaşının ortalamasının 55’e yükseldiğini hatırlatan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, “Çiftçilikte gelecek göremeyen gençler, asgari ücretle çalışmayı göze alıp köyden kaçıyor. Çiftçiliği cazip hale getirmez, gençleri köylere çekemezsek, ne tarım kalır, ne de yiyecek bir gıda maddesi buluruz. Devlet, bu sorunu ciddiye alıp çözüm bulmalı” dedi

Başkan Dr. Çakıcı uyardı: Ne tarım kalır, ne de gıda!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Çiftçiler, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü buruk bir şekilde yaşamanın ardından, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Dr. Hakan Çakıcı’dan önemli bir uyarı geldi. Çiftçilerin yaş ortalamasının 55’i bulduğunu, çünkü gençlerin gelecek göremedikleri tarımdan kaçarak asgari ücretle şehirlerde yaşamaya başladığını hatırlatan Başkan Çakıcı, “Çifçiliği cazip hale getirmezsek, çiftçi sayısını artırmaksak, yakın bir gelecekte tarımsal ürünlerde daha büyük sıkıntılar çekeriz” uyarısında bulundu ve devletin bu duruma el koyması gerektiğini söyledi.

PARANIZ OLSA DA GIDAYA ULAŞAMIYORSUNUZ
Çiftçinin çok uzun zamandır sorunlar yaşadığını, ancak onun derdinin pandemide daha net görüldüğünü belirten Başkan Dr. Çakıcı, “Eskiden insanlarımız, bir şekilde istedikleri ürüne rahatça erişebiliyordu, çiftçinin yaşadıklarının farkında bile değildi. Devir değişti. Gıdaya ulaşamıyoruz, gıda enflasyonu aldı başını gitti. Hindistan bile buğday ihracatını durdurdu. Yani paranız olsa bile dışarıdan mal alamıyorsunuz. Bu da demek oluyor ki, biz kendi topraklarımızda üretmek zorundayız” dedi.

Çiftçinin acıklı durumunu herkesin bildiğini, üreticinin emeğinin karşılığını hiçbir zaman alamadığını anlatan Başkan Çakıcı, şu değerlendirmelerde bulundu:

KAYIP ALAN, 4,2 MİLYON HEKTARA ULAŞTI
“Genç çiftçiler, çiftçilikte gelecek görmedikleri için asgari ücretle çalışmayı göze alarak başka alanlara kaçıyor. Çiftçilerin yaş ortalaması 55 civarında. Yakın bir zamanda üretim yapacak çiftçi de kalmayacak. Son 10 yıl içinde ekim yapmaktan vazgeçilen alan miktarı, 4,2 milyon hektara ulaştı. Çiftçiliği bırakanlar, bir daha geri dönmüyor. Bu, korkunç bir şey.  Hiçbir üretici, önünü görmeden, zararına üretim yapmak istemez elbette. Çiftçinin zaten geçmişten gelen borçları var. Bunun üzerine, günün ağırlaşan ekonomik şartlarının getirdiği yükler gelince, o yüklerin altında ezilmeye başladı. Yeni tohum alacak, gübre alacak, yeniden borçlanacak. Üretmeye karar verse bile ürettiğinin karşılığını alabileceğine inanmıyor.”

ÜRETİCİ, BORÇTAN YAKASINI KURTARAMIYOR
Üreticinin bankalara, kooperatiflere, özel sektöre 150 milyar liradan fazla borcu olduğuna vurgu yapan Başkan Çakıcı, “sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çiftçi, borç içinde yaşıyor. Bu kadar borcu nasıl ödeyecek? Ya ektiği ürünleri satıp kazanç sağlayarak ödeyecek, ya da yeniden borçlanacak. Sonuçta tarlasını satıyor, traktörü haczediliyor. İzmir’e bakıyoruz, hobi bahçeleri artıyor. Hobi bahçesi, arazilerin tarım dışına çıkması demektir. Ya da büyük sermaye sahiplerinin eline geçiyor araziler. Güvenceli çiftçi sayısı da aktif haldeki çiftçilerin, yani 5 milyon çiftçinin ancak 500 bininin sosyal güvencesi söz konusu. Bu durumda insanlar sigortalı işi tercih ediyor, çiftçilikten uzaklaşıyor. Sonuçta üreticiler, tüketici olmaya başlıyor. Bu geçiş, çok tehlikelidir.”

ÇİFTÇİ DE ÜRETİYOR, ONA DA CİDDİ DESTEKLER SAĞLANMALI
Üreticiyi kaybetmemek gerektiğinin altını çizen Başkan Dr. Hakan Çakıcı, çözüm önerilerini anlatırken, üreticiye pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğine işaret etti:

“Üreticiyi kaybetmememiz lazım. 4,5 milyon hektar alan ekilmiyorsa, üretimin dışına çıkmışız demektir. Üretim materyalimizi kullanmıyoruz, demektir. Tarım alanlarını kullanılır, verimli alanlar haline getirmemiz gerekir. İkincisi, küçük üreticinin kaçışını önlememiz lazım. Üreticilerimizin, tüketici kısmına geçmemesi için çaba harcamalıyız, bir şeyler yapmalıyız. Bu geçişi engellemek için de uzun vadeli tarımsal planlar yapmak zorundayız. Doğru verilerle, hangi ürünün nerde yetiştirileceğini, ne kadar yetiştirileceği, kaç liradan alınacağını bilmek lazım. Yani üretim planlaması şart. Üreticiyi yaşatacak seviyede taban fiyatlarla çiftçinin önünü görmesi sağlanmalı. Desteklemeler yapılmalı. Gübresi, mazotu, elektriği, desteklenmeli. Çiftçiye, normal vatandaşın kullandığı mazot, elektrik fiyatını uygulamak haksızlıktır. Nasıl ki sanayiciye bazı destekler sağlanıyor, sonuçta bir üretici olan çiftçiye de sağlanmalı. Çünkü çiftçi de üretiyor. Bunu acilen, hemen yapmalıyız.”

 
İsveç ve Finlandiya resmen başvurdu
 
Eroğlu konuştu: Yeni bir projeye başlamak istiyorum
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Kırsal, çağdaşlaşmanın olmazsa olmazıdır'
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Üzülerek belirtmek isterim ki biz ...
Tarımsal girdi fiyatlarında artış
Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) nisanda bir önceki aya ...
Bu yılın yaş çay hasadı başladı
2022 yılı yaş çay alımı başladı. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü üreticilerden ...
 
Çaya gelen zam dudak uçuklattı
Çaykur, çaya ortalama yüzde 43,71 zam yaptı. Enflasyon sepetinde ağırlığı ...
Tıbbi ve aromatik bitki ihracatı artıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Genel Müdürü ...
CHP'li Sındır'dan 'tarım' çıkışı: Çiftçinin devletten 273 milyar alacağı var!
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, "Devletten yasal olarak hak ...
 
Bakanlıktan Hindistan'dan buğday ithalatı açıklaması
Tarım ve Orman Bakanlığı, Hindistan’dan buğday ithalatı yapıldığına ilişkin ...
Çiftçi sayısı en fazla olan il belli oldu
Türkiye'de, kayıtlı çiftçi sayısının en fazla olduğu il Ordu olurken bu ...
Yılın ilk kiraz hasadı Kemalpaşa'da yapıldı
İzmir'de yılın ilk kiraz hasadı gerçekleştirildi.
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bugün Dünya Günü: Gezegene karşı plastik!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Hiç aklımda yokken...'
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Ayıptır söylemesi' denilirken…
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haramilerin saltanatını yıkacağız!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva