HABERLER>GÜNCEL
2 Aralık 2021 Perşembe - 12:01

Alkışlar görme engelli öğretmenlere... Karanlık dünyanın eli öpülesi çifti!

İzmir'de, her ikisi de doğuştan yüzde 100 görme engelli olan öğretmen çift Ayşe Gümüş (33) ile Turgay Gümüş (31), karşılaştıkları zorlukları birlikte aşıyor.

Alkışlar görme engelli öğretmenlere... Karanlık dünyanın eli öpülesi çifti!

Torbalı Şehit Çavuş Haydar Arda Erertingi İlkokulu'nda görevli İngilizce öğretmeni Ayşe Gümüş ile eşi Torbalı Subaşı Mustafa Topalan Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde görevli edebiyat öğretmeni Turgay Gümüş, karşılaştıkları tüm güçlüklere rağmen, eğitimin ışığıyla öğrencilerini geleceğe hazırlıyor. Öğretmenlik mesleğini sürdüren çift, 17 ay önce dünyaya gelen kızları Mısra'yı da engellilere yönelik farkındalık bilinciyle yetiştiriyor.

'GÖZÜMÜN İÇİNE BAKA BAKA 'VAH VAH' DİYORLAR'
Çok sevdiği öğrencileri sayesinde her zorluğu aştığını söyleyen Ayşe Gümüş, görme engelli bir öğretmen olarak zaman zaman da olsa zorluklarla karşılaştığını dile getirdi. "Dünyaya bir daha gelsem yine bu mesleği seçerdim" diyen Gümüş, "7 yıldır hem lisede hem ortaokulda hem de ilkokulda çalıştım. Öğrencilerimle olan iletişimimi güçlendirmek için onların dinlediği müzikleri, izledikleri filmleri takip ediyorum. Öğrencilerimle sadece ders yapmıyorum. Öğretimden önce eğitim gerekiyor. Öncelikle öğrencilerin yoksun olduğu tarafları onarmak gerekiyor. Eşim de ben de aynı mesleği yapıyoruz" dedi.

Gümüş, deneyimlerini paylaşarak, "Yaşadığımız pek çok zorluk var. Daha düne kadar görev yaptığım okulda akıllı tahta yoktu ve ben çok zorlanıyordum. Farkındalık çalışmaları sadece öğrencilere yönelik olmamalı, yetişkinlerden başlamalı. Geçtiğimiz gün bir veli, 'Öğretmenim elinizdeki bastonu bana verin de rahat rahat yürüyün' dedi. O bastonun ne işe yaradığını bilmeyenler var. Gözümün içine baka baka 'Vah vah, tüh tüh' diyenler de var. Bunun sadece bir yeti farkı olduğunu bir türlü anlatamıyoruz. Öte yandan kör bir öğretmen öğrenciler için istismara çok açık. Zaman zaman istismar ediyorlar. Sınıfta hareket ediyorlar, arada yemek yiyenler oluyor. Öğrenci bazen yazdığını söylüyor ama yazmıyor. Toz pembe bir tablo çizmek mümkün değil" diye konuştu.

'BİZ ENGELLENİYORUZ'
8 yıllık edebiyat öğretmeni Turgay Gümüş ise, "Öğretmenlik, bir hamurdan insan yaratmaktır. Bir insanı inşa etmektir. İnsanlar da bir araya gelerek toplumu oluşturduğu için öğretmen, toplumun kurgulayıcı güçlerinden biridir. Bir engelli, evinden çıktığı an erişilebilirlik problemleriyle uğraşmak zorundadır. Toplum, engelliye göre değil, engelli olmayana göre tasarlanmış durumdadır. Biz aslında engelleniyoruz. Görmemek, yürüyememek veya duymamak bir engel değilken, toplumsal hayatın buna uygun düzenlenmemiş olması bir engel oluşturmaktadır" dedi.

'ERİŞİLEBİLİRLİK VARSA ENGEL YOK'
Erişilebilirliğin önemine dikkat çeken Gümüş, "Ben dersimi işlerken kullanacağım kitap, kabartma baskılı şekilde elimde olmazsa, dersi verimli işleyemem. Akıllı tahtalar ekran okuyucu destekli olmazsa ben öğrencilerime materyal gösteremem. Erişilebilirlik varsa, hayata tam katılım var. Farkındalık çalışmaları konusunda en başarılı yöntem, birlikte yaşam tecrübesi kazandırmaktır. Bunun dışında aydınlatıcı kamu spotları ve medya aracılığıyla engellinin görünürlüğünü artırmak gerekiyor. Farkındalık erişilebilirliği, erişilebilirlik farkındalığı arttırır. Öğrenci, bize temas ettiğinde zaten engellilik kavramını kavrıyor. İleride toplumsal hayata katıldığında engelliliğe yönelik düzenlemeler yapması gerektiğini anlıyorlar" diye konuştu. (DHA)

 
İzmir sevdalılarına Konak’ta vefa
 
Menemen’de mutlu son... Halk da esnaf da beğendi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Z.B 2 Aralık 2021 Perşembe 12:36

Sonuna kadar saygıyı ve övgüyü hak eden iki eğitim emekçisini en içten duygularla selamlıyor, minnet ve şükranlarımı en derin duygularla ifade etmek istiyorum.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akademisyen Erfındık'ın ölümünde yeni gelişme... Jandarma ve polise soruşturma!
Anayasa Mahkemesi (AYM) boşandığı kişi tarafından öldürülen akademisyen ...
Kadın çalışanın burnunu kırmıştı... İşte istenen ceza!
İzmir'de, kafede pastacı yardımcısı olarak çalışan Zeynep Katırcı'nın ...
Mahkemeden o planlara bir ret daha!
Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası İzmir şubeleri, Çevre ve Şehircilik ...
 
Firari hükümlü yakalandı... Kontrol noktasında verimli gece!
İzmir'in Urla ilçesinde polis ekiplerinin yaptığı devriye görevinde çok ...
Şenay susacak gözleri konuşacak!
İzmir'in Konak ilçesi Varyant bölgesinde bir otel odasında kafasına isabet ...
Eski eş dehşet saçtı: 1 ölü, 2 yaralı
Antalya'da eski eşinin silahlı saldırısına uğrayan kadın hayatını kaybetti. ...
 
Okulda pitbull paniği: 5 öğrenci yaralandı
Kocaeli'nin Darıca ilçesinde bir lisenin bahçesine giren pitbull cinsi ...
Sahte doçent açık öğretim mezunuymuş
Sahte belgelerle profesörlük kadrosuna atandığı ortaya çıkınca tutuklanan ...
Meteoroloji'den Ege uyarısı: Hem fırtına ve hem yağmur
Meteoroloji'den yapılan son hava durumu tahminlerine göre, Ege'de lodos ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva