HABERLER>POLİTİKA
15 Eylül 2021 Çarşamba - 12:46

'Semazen' polemiği! Büyükşehir'den açıklama geldi

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ve MHP İl Başkanı Veysel Şahin, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı Kültür Zirvesi'nin gala gecesinde semazen temasıyla yapılan ve üzeri çıplak dansçının sergilediği gösteriye tepki gösterdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan eleştiriye jet yanıt geldi.

 Semazen  polemiği! Büyükşehir den açıklama geldi

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 9 Eylül programlarının birinde yarı çıplak semazen gösterisi yapıldığı iddiası AK Partilileri isyan ettirdi.

AK Parti İzmir İl Başkan Kerem Ali Sürekli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Büyükşehir Belediyesi’ni hedef aldı. Sürekli açıklamasında “CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi; kutlama, anma ve tanıtımlarda işi zıvanadan çıkarmayı marifet saymaktadır! 9 Eylül zafer yürüyüşü kortejinin önünde palyaçoları, hokkabazları yürüten zihniyetleri, şimdi de 700 yıllık Mevlevi kültürünü kurban etmiştir. Adına ‘yeni kültür arayışı’ diyerek ortak değerlerimizi ve tarihimizi yerle yeksan eden bu yaklaşımları ile Mevlana’yı aslında hiç anlamadıkları, özümüze ne denli uzak düştükleri ortadadır. Öyle ki; İzmir’de sığındıkları hoşgörü zemini de bu marjinalliği kaldırmayacaktır” ifadelerini kullandı.

MHP İl Başkanı Veysel Şahin de belden yukarısı çıplak semazen görüntüleri izlediğinde hayretler içinde kaldığını söyledi.

İzmir'in kurtuluş gününde düzenlenen kortej yürüyüşünde de tuhaf görüntülerin ortaya çıktığını anlatan Şahin, şöyle konuştu:

"Israrla Pagos zihniyeti budur, bunun yıkılması gerektiğini söylüyorum. Kafalarının arkasında mutlaka başka hesaplar vardır. Türk kültürü, kabullendiğimiz ortak kültür bunu aslı kabul etmez. Dünyaya başka bir yerden bakıyorlar. Bunlar başka amaca matuf işlerdir. Bunlar Türk milletine yönelik işler değildir. İzmirlinin artık bu zihniyeti anlaması lazım. Gerçekten olacak bir iş değil."

BÜYÜKŞEHİR'DEN AÇIKLAMA

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"İzmir'in dördüncüsüne ev sahipliği yaptığı ve 65 ülkeden kültür üreticilerinin katıldığı Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi (UCLG) kentimize ve ülkemize önemli kazanımlar sağlamış, uluslararası alanda da son derece olumlu etkiler yaratmıştır.

3 gün süren etkinliğin gala gecesinde ise ülkemizin kültür zenginliğini geleneksel ve çağdaş motiflerle harmanlayan bir müzik ve dans gösterisi sahnelenmiştir.

Sadece İzmir değil tüm ülke adına eşsiz bir tanıtım olanağı sunan UCLG Kültür Zirvesi hakkında tek satır yayın yapmayan bazı grupların, gala gecesindeki yaklaşık 3 saat süren sanatsal gösterilerin küçük bir bölümü üzerinden çağdışı bir anlayışla, bağnazca yorumlar üretmelerini elbette şaşırtıcı bulmuyoruz.

O nedenle açıklamamız “çıplak semazen” başlığıyla paylaşımlar yaparak toplumumuzdaki dini hassasiyetler üzerinden algı yaratmaya çalışan karanlık zihniyetlilere yönelik değildir. Onların sanata, aydınlığa ve tüm çağdaş değerlere düşman olduklarının ve sahip oldukları hastalıklı zihniyetin tedavisinin de mümkün olmadığının bilincindeyiz.

Ancak şunun da bilinmesini isteriz ki gala gecesinde sahne alan uluslararası üne sahip dans sanatçısı Ziya Azazi’nin gösterisi bir sema ayini değildir. Kültür Bakanlığı nezdinde ülkemizi defalarca yurt dışında temsil eden sanatçının eserlerinin dini değerlere saygısızlık olarak değerlendirilmesi söz konusu olamayacağı gibi kurumumuzun da böyle bir girişime asla müsaade etmeyeceği bilinmelidir.  

Ziya Azazi Türkiye’yi 50’den fazla ülkede temsil etmiş bir modern dans sanatçısı ve koreograftır. “Dervish in Progress” adlı gösterisini sema olarak değil çağdaş bir dans gösterisi olarak sunduğunun özellikle altını çizmektedir. Sanatçı, Mevlevilik kültürünü başka bir platforma taşımak gibi bir iddiası olmadığını çok defalar dile getirmiştir.

2011-2014 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi’nde “Mevlana’nın Çağrısı” eserinde aynı gösteri ile yer almıştır. İstanbul, Ankara, Mersin, İzmir, Samsun Devlet Opera ve Balesi sahnelerinde dans eden sanatçı, aynı eser ile Kültür Bakanlığı görevlendirmesi yapılarak Çin’de ülkemizi temsil etmiştir.

Yine TC Kültür Bakanlığı görevlendirmesi ile Sultan’s sergisinin açılışında perküsyon sanatçısı Burhan Öcal ile Danimarka Kopenhag, Ballerup ve Helsingor şehirlerinde aynı gösteriyi sergilemiştir.

2009 yılında TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Devlet Senfoni Orkestrası haftalık olağan konserinde aynı gösteri ile yer almıştır.

2014 yılında Almanya Oldenburg Türk Festivali’nde yer almıştır.

Kültür ve sanat dünyasına en uzak kişilerin bile küçük bir araştırmayla ulaşabileceği bu bilgiler ışığında bir kez daha ifade etmeliyiz ki, bir sanat eserinin parçası niteliğindeki dans figürleri üzerinden yaratılmaya çalışılan algıların gerçek hedefi tarafımızca bilinmektedir.
Sanatı, kültürü, bilimi, demokrasiyi, özgürlüğü, kadın-erkek eşitliğini kısaca aydınlık ve güzel olan her şeyi savunmayı ısrarla sürdüreceğiz.

MHP'Lİ OSMANAĞAOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

MHP Genel Sekreter Yardımcısı İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu sosyal medya platformu Twitter’dan yaptığı açıklamalarla İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i sert bir dille eleştirdi.

“Sayısız kültür hazinesine ev sahipliği yapan, sayısız kültürel değeri bağrından çıkaran, tarihi boyunca medeniyetin beşiği olan güzel şehrimiz İzmir'i Tunç Soyer kadar "rencide eden" bir figür şimdiye kadar ne görülmüş ne de duyulmuştur.” diyen Osmanağaoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı bir programda sergilenen gösteriye ateş püskürdü.

Osmanağaoğlu’nun açıklamasının devamında şu ifadeler yer aldı:  

“Kişisel tercihlerini İzmirliye dayatan, İzmir'i kişisel tercihlerine kurban etmeye kararlı olduğunu bir kez daha gösteren CHP'nin "meyilli" Belediye başkanı Tunç Soyer ve zihniyeti şimdi de "döngüsel kültür" safsatasıyla ortaya çıkarak yeni bir rezalete daha imza atmıştır! Soyer ve Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı programda; bir şahsın ney eşliğinde semazen olarak sahnesine başladığı ve ilerleyen safhalarda yarı çıplak bir şekilde zıplayarak devam ettiği "performansı" ancak ve ancak CHP'nin ve Tunç Soyer'in yozlaşmış kültürün temsil etmektedir. Tunç Soyer'in kişisel tercihleri kendisini ilgilendirir! Ancak Tunç Soyer'in kendi tercihlerini sapkın ritüellerle birlikte İzmirliye dayatmasına, Türk milletinin vergileriyle Türk milletinin değerlerine saygısızlık yapmasına asla müsaade edilemeyecektir. Ne diyordu Yûnus: "İlim meclislerinde aradım, kıldım talep. İlim geride kaldı ille edep ille edep." Çıplak semazen rezaletinin müsebbibi; GDO'lu CHP'nin hormonlu Belediye Başkanı Tunç Soyer'e söylenecek tek söz de işte budur: İlla edep, illa edep!”

 
Derbi öncesi dostluk rüzgarı!
 
Taksi şoförleri için yaş sınırında yeni düzenleme
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kültür diye Arap kültürünü dayatmak 15 Eylül 2021 Çarşamba 23:47

Konu çıksa da Soyer'i eleştirsek diye bekleyenler var. Adamlar tamamen gerçeklikten kopmuşlar, tek dertleri seçilmiş belediye başkanı olmuş. Bu sanatçıyı bakanlık görevlendirirken sorun yok, belediye davet edince sapkınlık, Soyer 'in kişisel tercihleri falan. Bu ne demek herkes farkında değil mi? Siz gidin portakal bıçaklayın, yerlere kola dökün. Bir ara da metroda heykele baltayla saldıran bir tip vardı; fark var mı?

Yorumu oyla      5      5  
Aydın Aydın 15 Eylül 2021 Çarşamba 23:10

Bir sanatçı kendini istediği gibi ifade eder. Sanatçıyı sorgulamak, o insanın ne kadar çağın gerisinde kaldığını gösterir diyeceğim ama geçmişte yaşayan insanlara da haksızlık yapmış olurum. Sanatçılar antik çağda da sonrasında zenginler tarafından korunmuş ve hep saygı görmüştür. Bugün sanatçıyı eleştirmek, Taliban kafasından farklı düşünmemek demektir. Tabi anlayana diyelim ve bu bahsi kapatalım !

Yorumu oyla      6      5  
sezarın hakkı sezara 15 Eylül 2021 Çarşamba 20:20

AKP li yöneticilerin yaptığı yorumlar gericilikten başka bir şey değil. Hiç bir izmirli vay efendim semazenlerin üstü çıplakmış diye kafaya takmaz. Tamamen boş işler bunlar. valla kimseden korkum yok ! sizlerin aldığı nefesin haram olduğunu düşünüyorum. ülke yönetememeyi böyle gerici laflar ile din kültürü ve ahlak bilgisinin üstüne oynayarak kapatığınızı düşünüyorum. böyle açıklamaları görünce özgür, bilime, laikliğe ve cumhuriyete inanan bir vatandaş olarak midem bulanıyor.

Yorumu oyla      5      5  
Fatma 15 Eylül 2021 Çarşamba 19:55

Dini değerlere saygılı olacak herkes, bu etkinlik yanlış olmuştur, özür dilenip gereği yapılmalıdır

Yorumu oyla      4      8  
İzmirli 15 Eylül 2021 Çarşamba 19:18

Niye Eleştiriliyor ki bu konu Tayt giyip ortalıkta gezen bir belediye başkanın var gaet normal....

Yorumu oyla      2      7  
kınıyorum 15 Eylül 2021 Çarşamba 18:29

AKP'li Bakanlık 700 yıllık Mevlevi kültürünü kurban etmiştir. Yalnız bu sanatçının sürekli bakanlık etkinliklerinde olmasının belli olmasında sonra çok pis patlayanlar, bakalım nasıl geri vites yapacaklar merak içindeyim.

Yorumu oyla      3      4  
gazo 15 Eylül 2021 Çarşamba 17:49

Adam uluslararası dansçı ama sizin sanat anlayışınızda heykele daş anlayışı olunca fazla birşey konuşmaya gerek yok.

Yorumu oyla      4      3  
Bu neyin kafası? 15 Eylül 2021 Çarşamba 17:30

Semazen mi? Yahu bu kadar cahillik olmaz, olamaz. Yapılan gösteri sema değil, yapan da semazen değil. Ülkemizi de çok defa temsil etmiş dansçı aziz.

Yorumu oyla      4      3  
15 Eylül 2021 Çarşamba 17:19

Kendi halkımız ve kültürümüz İslam kültüründen mi ibaret? Muhafazakar kültürden çok farklı kültürlerimiz de var. Yine boş işlerle uğraşıyor Cumhur ittifakı.

Yorumu oyla      12      6  
Lombak 15 Eylül 2021 Çarşamba 16:26

Üstü Herakles altı Semazen olunca tabi saçma oluyor. 1938 sonrası Türk aydınındaki tipik Antik Yunan kompleksi. Üstü çıplak olmasının veya olmamasının bir anlamı yok.

Yorumu oyla      9      16  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Dağ'dan 2023 mesajı: Oy oranımız yüzde 50'nin üstünde!
2023 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için çalışmalarını yürüttüklerini ...
CHP'li Beko'dan Balkan göçmenlerine ziyaret
İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Abdurrahim ...
Sürekli'den esnafla 'kuru-pilavlı' sohbet ve belediyeye eleştiri: 3. Sanayi Sitesi kaderine terk edildi
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Bornova 3. Sanayi Sitesi’ni ...
 
CHP'li Bakan 'karbon vergisini' meclis gündemine taşıdı
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Avrupa Birliği`nin (AB) “2050’de Karbon ...
Kılıçdaroğlu’ndan ‘Gerekeni yapın’ talimatı
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Lokman Hekim Fethiye Belediyespor’un kötü ...
Milli Eğitim Şurası'nın toplanma tarihi belli oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Eğitim Şurası'nın 1-3 Aralık'ta toplanacağını açıkladı.
 
Başkan Kılıç’tan talep: Buca Stadı park ve yeşil alan olsun
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç uzun süredir akıbetinin ne olacağı konusunda ...
CHP'den AYM'ye iptal başvurusu
CHP '7334 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik ...
Devlet Bahçeli'den 'laiklik' tepkisi
MHP lideri Bahçeli, eski AK Parti Milletvekili Resul Tosun laiklik anayasadan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Ayıptır söylemesi' denilirken…
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haramilerin saltanatını yıkacağız!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva